Читання Біблії на Різдвяний піст – 18/12 – Чис 24:10-19

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 18/12 – Чис 24:10-19

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Пророцтво про прихід Ісуса Христа

        Тема: Третє благословення Ізраїлеві через Валаама

        Слово Боже (Книга Чисел 24:10-19)

        10. Запалав Балак гнівом на Валаама, сплеснув руками та й каже: “Проклясти ворогів моїх я покликав тебе, а ти ось утретє те тільки й робиш, що їх благословляєш. 11. Геть забирайся у свій край! Мав я на думці гарно тебе вшанувати, та ось Господь не судив тобі тую честь.” 12. А Валаам і каже до Балака: “Хіба ж я вже посланцям, що ти посилав був по мене, не сказав: 13. навіть якби Балак давав мені дім свій, повний срібла й золота, я не переступив би наказ Господній, не вчинив би щось добре чи лихе з власної волі, а сказав би те лише, що Господь до мене промовив. 14. Та ось тепер, коли пускаюсь я в дорогу до мого народу, – ходи, об’явлю тобі, що народ отой зробить із твоїм у майбутньому.” 15. І заходився він віщувати, мовивши: “Слово Валаама, сина Беора, – слово мужа з одкритими очима; 16. слово того, який чує глагол Божий, який знає про задуми Всевишнього, який бачив видіння Всемогутнього, що і падає, і прозріває. 17. Бачу його, та не під теперішню пору; дивлюся на нього, та не зблизька. Зійде бо зірка з Якова, здійметься берло з Ізраїля, боки Моавові поторощить, і розгромить всіх синів Сета. 18. Заволодіють вони Едомом, підпаде Сеїр під ворожу владу, – Ізраїль же зійде вгору. 19. Нащадок Якова панувати стане і знищить з міста те, що лишилось.”

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        Чис 24:17 Зійде бо зірка з Якова, здійметься берло з Ізраїля

        Мудреці та зірка (див. Мт 2:1-12)

        Через це пророцтва і вирушили наступники Валаама (бо це пророцтво у них, очевидно, збереглося), коли зрозуміли, що на небі з’явилася, крім звичних зірок, якась гостя – в зеніті, можна сказати, і точно над Юдеєю зупинилася. Тоді вони завдали собі клопоту вирушити в Палестинську землю через розповіді про царя, на якого вказувала ця зірка, що з’явилася. (Євсевій Кесарійський, Доказ Євангелія).

        Хоча цей дар мав божественне розпорядження, щоб народження Спасителя стало відомим народам, але до розуміння чуда цієї зірки мудреців могли спонукати стародавні передбачення Валаама, бо вони знали про давні пророцтві у відомому слові: Зійде зоря від Якова, і повстане чоловік від Ізраїлю і буде правити народами (пор. Чис 24:17, LXX). Отже, ці троє чоловіків, божественним чином спонукані сяйвом незвичайної зірки, слідують за блискучим світлом що йде попереду, очікуючи знайти в Єрусалимі, в царському місті, дитину, про яку було вказано. Але, коли їхні надії не виправдалися, вони дізналися від юдейських переписувачів та вчених, що говорить Писання про святе народження Христа. Так що, укріплені двома свідченнями, вони з гарячою вірою кинулися до Того, на Кого вказувала яскрава зірка та авторитет пророків (Папа Лев І, Проповідь 34.2).

        Адже якщо його [Валаама] пророцтва були включені Мойсеєм у священні книги, то наскільки докладніше вони були записані тими, хто жив у той час в Месопотамії, де Валаам був знаменитим і де мистецтво його, як було встановлено, знайшло послідовників? Саме від нього походить рід мудреців, і така наука збереглася в східних країнах. Вони мали у себе записаним все, про що пророкував Валаам, а також мали записи, що від Якова зійде зірка і з Ізраїлю повстане чоловік. Все це мудреці мали у себе записаним, і тому, коли народився Ісус Христос, вони впізнали зірку і самі зрозуміли, що здійснилося пророцтво, – швидше, ніж народ ізраїльський, який байдуже сприймав слова святих пророків. А ці, з усього, що Валаам залишив записаним, дізналися, що настав час, прийшли і, знайшовши Його, негайно вклонилися Йому; і виявили настільки велику віру, що вшанували Немовля як царя (Кесарій Арльский, Проповіді 113.2).

        Боголюдськість Христа

        Також і Мойсей у Книзі Чисел говорить: Зійде бо зірка з Якова, здійметься берло з Ізраїля. Тому Він, хоча і є Богом, втілився, щоб, опинившись між Богом та людиною, своїм вченням привести людину до Бога, перемігши смерть (Лактанцій, Божественні встановлення).

        Переклад з англійської: Максим Гонтар за виданням ACCS: OT III, Exodus, Leviticus, Numbers, Deuteronomy (2001)

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.