Важкі питання про Біблію. #06 Дослівно кожне слово?

Інші дописи автора

        Важкі питання про Біблію. #06 Дослівно кожне слово?

        (Інші важкі питання про Біблію, список поповнюється)

        «Чи кожне слово Біблії дослівно правдиве?»

        В ЧОМУ ПРОБЛЕМА?

        «Наскільки буквальними ви мусите бути?! Звісно, велику частину Біблії потрібно сприймати з дрібкою солі».

        НЕПРАВИЛЬНЕ ЗАСТОСУВАННЯ

        В одному фільмі кілька років тому Пітер Селлерс зіграв роль священика. Він постукав в одні двері й зіткнувся з агресивною жінкою, яка запитала його: «Чи вірите Ви всьому, що є в Біблії?» «Так», — відповів священнослужитель. «Тоді ось Вам дві цитати», — закричала жінка. «Юда пішов і повісився». І: «Іди і роби так само». Тоді вона грюкнула дверима.

        ДИВІТЬСЯ НА КОНТЕКСТ

        У книзі Йова перші 37 розділів записують діалог між Йовом та його трьома так званими «утішальниками». Більшість з того, що вони говорять, записується, щоб згодом заперечити, а не щоб вірити та виконувати. Бог докоряє їм за те, що вони сказали: «Господь сказав до Еліфаза з Теману: Запалав Я гнівом проти тебе й проти обох твоїх друзів, бо ви не говорили про Мене по правді, як Мій слуга Іов» (Іова 42:7).

        Вся книга Йова — це слово Боже. Але не правильно вибирати фразу з перших 37 розділів цієї книги та заявляти: «Це слово Боже», бо це може бути не так. Перші 37 розділів слід читати у світлі останніх п’яти розділів.

        ЯКИЙ ЛІТЕРАТУРНИЙ СТИЛЬ?

        • Чи є він антропоморфним?

        • Чи це опис Бога, свідомо представленого в людській формі?

        Іноді Бога зображують у вигляді того, що має очі, ніздрі, вуха, витягнуту руку, долоні, пальці та рот. Він навіть зображений з крилами. «Він тебе покриє крилами своїми, і ти втечеш під Його крила» (Псалом 91:4).

        Такі образи ніколи не слід сприймати буквально. Метафора птаха використовується, щоб проілюструвати люблячий захист Бога. Його витягнута рука означає Його силу рятувати.

        ЦІ СЛОВА ПОЕТИЧНІ?

        Коли псалмоспівець у Псалмі 19:7 каже, що сонце «сходить на одному краю неба», він не дає нам наукового уроку, який спростовує те, чого навчав Галілей. Він просто використовує поетичні образи, щоб описати пишноту сонця. «Бо сонце… немов жених, виходить із світлиці» (Псалом 19:6).

        ЦІ СЛОВА СИМВОЛІЧНІ?

        Символ – це об’єкт, число чи істота, що використовується для представлення ідеї, факту чи особи. Коли в книзі Одкровення Йоан говорив про те, що бачить «Агнця», він мав на увазі Ісуса. В Одкровенні конкретні числа часто використовуються як символи.

        ЯКА ТОЧКА ЗОРУ І МЕТА?

        Кілька людей, які записують ту саму подію, часто вирішують розповісти різні правдиві подробиці, оскільки їхні цілі та кути зору різняться.

        СЛОВЕСНЕ НАТХНЕННЯ?

        Християни вірять, що Біблія була не просто натхненна Богом у загальний спосіб, але це натхнення поширювалося на фактичні слова, які використовували автори-люди.

        Апостол Павло стверджував, що те, що Бог відкрив йому, він передав іншим Божим Духом, а не людською мудрістю.

        «Про це ми й говоримо не мовою, якої нас навчила людська мудрість, а якої навчив Дух, – духовні речі духовними словами подаючи» (1 Коринтян 2:13).

        ЦИТАТА ДЛЯ РОЗДУМІВ

        Ми стверджуємо, що Бог відкрив Себе, говорячи; що ця божественна (або натхненна Богом) мова була записана і збережена у Священному Письмі; і що Святе Письмо насправді є записаним Божим словом, яке, отже, є істинним і надійним і має божественну владу над людьми

        Джон Стотт

        Джерело: Hard Questions about the Bible made easy – Water, M. (2000)

        Переклад з англійської: Максим Гонтар

        Photo by Nathan Bingle on Unsplash

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.