Апостол Павло (2Кор 11:21-12:9)

Інші дописи автора

        Апостол Павло (2Кор 11:21-12:9)

        Коментарі Отців Церкви на святковий Апостол

        2ге послання до Коринтян 11:21-12:9

        11:21. На сором кажу це, які то слабкі ми виявилися. Та в чому б там хто не виявляв сміливости, – говорю мов безумний! – я також можу її виявити. 22. Вони євреї? Я теж! Вони ізраїльтяни? Я теж! Потомки Авраама? Я теж! 23. Слуги Христові? Говорю неначе нерозумний: Я більш від них. Куди більше в працях, куди більше в тюрмах, під ударами надмірно, у смертельних небезпеках часто. 24. Від юдеїв я прийняв п’ять раз по сорок (ударів) без одного; 25. тричі киями мене бито, раз каменовано, тричі корабель зо мною розбивався; день і ніч перебув я у безодні. 26. У подорожах часто, у річкових небезпеках, у небезпеках від розбійників, у небезпеках від земляків, у небезпеках від поган, у небезпеках у місті, у небезпеках у пустині, у небезпеках на морі, у небезпеках від братів неправдивих; 27. у праці та втомі, в недосипаннях часто, у голоді та спразі, часто в постах, у холоді й наготі! 28. Крім інших випадків, моя щоденна настирлива думка – журба про всі Церкви! 29. Хтось слабкий, а я не слабкий? Хтось спокушається, а я не розпалююся? 30. Коли ж треба хвалитися, то я моєю неміччю буду хвалитись. 31. Бог і Отець Господа Ісуса, – благословен вовіки! – знає, що я не говорю неправди. 32. В Дамаску правитель царя Арети стеріг місто дамащан, щоб мене схопити; 33. та мене спущено віконцем у коші з муру, і я втік з його рук. 12:1. Чи треба хвалитися? Воно й не личить, але я таки приступлю до видінь та до об’явлення Господа. 2. Я знаю чоловіка в Христі, що чотирнадцять років тому, – чи то було в тілі, не знаю, чи то було без тіла, не знаю, Бог знає, – був він узятий аж до третього неба. 3. І знаю, що той чоловік – чи в тілі, чи без тіла, не знаю, Бог знає, – 4. був узятий у рай і чув слова несказанні, яких годі людині вимовити. 5. Таким буду хвалитися, собою ж не буду хвалитися, хіба лиш моїми немочами. 6. А коли я захочу хвалитися, я не буду безумний, бо скажу правду; але я стримуюся, щоб про мене хтось не сказав більше, ніж у мені бачить або від мене чує. 7. А щоб я не загордів надмірно висотою об’явлень, дано мені колючку в тіло, посланця сатани, щоб бив мене в обличчя, щоб я не зносився вгору. 8. Я тричі благав Господа ради нього, щоб він від мене відступився, 9. та він сказав мені: «Досить тобі моєї благодаті, бо моя сила виявляється в безсиллі.» Отож, я краще буду радо хвалитися своїми немочами, щоб у мені Христова сила перебувала.

        Коментарі Отців Церкви

        2Кор 11:23 Слуга Христовий

        Праця Павла. Амвросіастер: Інші апостоли працювали, але не так багато, як Павло. Він заробляв собі на життя своїми руками з раннього ранку до одинадцятої години, і з того часу до четвертої години дня він брав участь у публічних суперечках з такою енергією, що зазвичай переконував тих, хто виступав проти нього (Амвросіастер, Коментарі на послання Павла).

        Апостол любові. Іван Золотоустий: Ніхто інший не був обдарований такою любов’ю Господа, як цей благословенний дух. Я маю на увазі, ніби звільнений від тіла і піднятий на висоту, так би мовити, і не вважаючи, що він ступає по землі, він звільняється від усіх цих зауважень. Бачите, бажання Бога і палка любов підняли його мислення від матеріальних речей до духовних, від теперішнього до майбутнього, від видимого до невидимого. Ось що таке віра, зрештою, і любов до Бога. Щоб підтвердити його здорове ставлення, подивіться на цього чоловіка з його великою любов’ю до Господа та його палким бажанням, щоб його цькували, переслідували, карали, як він страждав від незліченних знущань і вигукував: «У трудах частіше, у незліченних бичуваннях, часто на порозі смерті; від рук євреїв я п’ять разів отримав сорок ударів батогом замість одного; мене тричі били палицями; одного разу мене закидали камінням; день і ніч я проводив у морі, постійно подорожуючи, наражаючись на небезпеку від річок, наражаючись на небезпеку від фальшивих братів, у трудах та у скруті» — і, терплячи таке, радів і веселився. Розумієте, він був цілком упевнений, що праця нинішнього життя виявилася для нього великою винагородою, а небезпека була джерелом його вінця. Зрештою, якщо з любові до Рахилі Яків вважав семилітній період кількома днями, то набагато більше цей благословенний чоловік вважав усе це безрезультатним, палаючи любов’ю до Бога і готовий витерпіти все заради Христа, якого він любив. Тож, благаю вас, турбуймося також про любов до Христа. Насправді, як каже Святе Письмо, Христос не чекає від вас нічого іншого, як любити Його всім серцем і виконувати Його заповіді (Іван Золотоустий, Проповіді на Буття 55).

        2Кор 11:25 Битий, каменований, дрейфуючий

        Битий, каменований, у кораблетрощі. Амвросіастер: Павло зазнав побиття палицями від рук поган (Дії 16:16-23). Його побили камінням євреї в місті Іконії (Дії 14:19). Той, хто плавав стільки ж, скільки він, легко зазнав би тричі корабельної аварії. Він дрейфував у морі під час своєї подорожі до Риму, коли звернувся до Кесаря (Дії 27:1-44) (Амвросіастер, Коментарі на послання Павла).

        2Кор 11:27 Праця і труднощі

        В холоді та оголений. Амвросіастер: Деякі з безсонних ночей Павла були добровільними, але інші були примусовими. Коли він був у скрутному становищі, йому доводилося не спати і шукати допомоги у Бога. До того ж він навчав не тільки вдень, а й уночі. Він був у холоді та оголений, коли зазнав корабельної аварії на острові Мальта, де місцеві жителі прийшли його врятувати (Дії 28:1-10) (Амвросіастер, Коментарі на послання Павла).

        2Кор 11:28 Тривога за Церкви

        Щоденна напруга. Амвросіастер: Так сталося тому, що Павло взяв собі за звичку щодня навчати довірених йому людей. Він працював удень і навчав уночі, бо не вагаючись жертвував собою заради них (Дії 18:1-4; 19:9) (Амвросіастер, Коментарі на послання Павла).

        2Кор 11:29 Хто є слабким?

        Їхній полон є моїм. Кипріян Карфагенський: Полон наших братів треба сприймати як наш полон. Горе тих, хто в небезпеці, – це наше горе. Будьте впевнені, що є одне тіло нашої єдності. Не лише любов, а й релігія має підбадьорювати нас і заохочувати спокутувати членів нашої родини (Кипріян Карфагенський, Листи 62.1).

        Відповідальний пастир. Іван Золотоустий: Яка чудова любов у пастиря! Чужі падіння, каже він, посилюють моє горе, чужі перешкоди розпалюють вогонь мого страждання. Нехай усі, кому довірено керівництво розумними вівцями, наслідують це і не стають нижчими від пастиря, який багато років піклується про нерозумних овець. У цьому випадку ніякої шкоди не настане, навіть якщо станеться деяка недбалість, але в нашому випадку, якщо лише одна розумна вівця загубиться або впаде до рук хижаків, втрата є надзвичайною; шкода страшна; покарання невимовне. Зрештою, якби наш Господь не стримався пролити за нього власну кров, то яке виправдання заслужила б така людина, дозволяючи собі знехтувати тим, кого так шанує Господь, і не докладати зі свого боку всіх зусиль для догляду за вівцями? (Іван Золотоустий, Проповіді на Буття 57).

        2Кор 11:33 Втеча

        Час тікати та час залишатися. Аврелій Августин: І апостол Павло, коли його спустили з вікна в кошику, щоб ворог не схопив його, і таким чином вирвався з його рук, чи він позбавив церкву, яка там була, необхідного служіння, і чи був цей обов’язок не звільнений іншими братами, призначеними для цієї мети? Апостол так послухався їхніх бажань, що міг зберегти себе для церкви, оскільки він був єдиним, кого шукав гонитель. Тому нехай слуги Христа, служителі Його слова і Його таїнства, виконують те, що Він наказав або дозволив. Нехай вони будь-якими засобами втікають з міста в місто, коли будь-кого з них особисто шукають переслідувачі, доки церкву не покинуть інші, яких не переслідують і які можуть постачати поживу своїм товаришам-слугам, знаючи, що інакше ці не могли б жити. Але коли небезпека є спільною для всіх, тобто для єпископів, священнослужителів і мирян, ті, хто залежать від інших, не повинні бути покинуті тими, від кого вони залежать. Отже, або всі повинні переїхати до місць притулку, або ті, хто повинен залишитися, не повинні бути покинуті тими, хто служить їхнім духовним потребам; таким чином усі можуть однаково жити й страждати від того, що забажає Господь цього дому (Аврелій Августин, Лист 228, До Гоноратуса).

        2Кор 12:2 Захоплений на третє небо

        В тілі чи без тіла. Іван Золотоустий: Павло уточнює, що це було чотирнадцять років тому, щоб показати, що він би взагалі не говорив би про це, якби його не спровокували. І навіть тоді зауважте, що є деякі речі, про які він все ще не знає. Він знає, що був у раю, але чи був він у тілі, чи ні, не може сказати. Чому це сталося з ним? Я думаю, що, ймовірно, для того, щоб він не почувався нижчим за інших апостолів, які всі були з Христом, коли Він був на землі (Іван Золотоустий, Проповіді на Послання Павла до Коринтян 26.1-2).

        Невимовні дива. Григорій Богослов: Якби Павло зміг висловити досвід, отриманий на третьому небі, і свій прогрес, сходження чи припущення про нього, ми, мабуть, мали б знати більше про Бога – якби це справді було таємним значенням його захоплення. Але оскільки цей досвід був невимовним, то нехай йому належить данина нашого мовчання. Приділимо стільки уваги Павлу, коли він каже: «Знаємо частинно й частинно пророкуємо» (1Кор 13:9). Це, і подібне є визнанням того, хто не є просто мирянином у знаннях, того, хто погрожує надати докази того, що Христос говорить в ньому (2Кор 13:2-3), великого борця та вчителя істини (Григорій Богослов, Богословська промова 28).

        2Кор 12:4 Речі, які не можна розповісти

        Нечутні звуки. Ісаак Ніневійський: Усе, що чують вуха, можна вимовити. Він не чув чутних звуків і не бачив видіння, складеного з тілесних образів чуттєвого сприйняття, але це було завдяки інтуїції розуміння, перебуваючи в захопленні, тоді як його воля не мала спільності з тілом (Ісаак Ніневійський, Аскетичні проповіді 4).

        Диво воскреслого тіла. Аврелій Августин: Але, навіть якщо кажуть, що ангели, чия природа проста і духовна, мають мови, якими вони співають хвалу своєму Господу і Творцю і безперервно дякують Йому, набагато більше це повинні робити одухотворені тіла людей після воскресіння. Бо всі члени їхньої прославленої плоті матимуть язики в їхніх устах, і вони дадуть голос своїм мовам, що говорять, і таким чином вони вимовлятимуть божественну хвалу, виливаючи в словах свою любов і радість, яка наповнює навіть їхні почуття. Безсумнівно, Господь додасть це до благодаті та слави своїх святих під час Його Царства, що чим досконаліше вони досягнуть цього благословенного стану тіла шляхом щасливого перетворення, тим повніше вони співатимуть язиком і голосом. Утвердившись у своїх духовних тілах, вони зможуть говорити, напевно, не мовами людей, а мовами ангелів, такими, які апостол чув у раю (Аврелій Августин, Лист 94).

        Павло та Ілля. Кирило Єрусалимський: Ілля був узятий лише на небо, а Павло на небо та в рай (бо це було доречно, щоб учні Ісуса отримали більше різноманітної благодаті) і «чув слова несказанні, яких годі людині вимовити». Але Павло знову зійшов з небес не тому, що був недостойний перебувати на третьому небі, але після того, як насолоджувався дарами, які перевищують долю людини (Кирило Єрусалимський, Катехитичні лекції 14.16).

        2Кор 12:7 Колючка в тілі

        Збагачені випробуваннями. Амвросіастер: Павло свідчить, що Бог піклується про тих, хто вчинив добре, і, в той самий час, Він дозволяє їм бути приниженими різними випробуваннями. Це робиться і для того, щоб вони не були позбавлені плодів своєї праці, і щоб вони могли збагатитися своїми випробуваннями, щоб мати ще більші вічні винагороди (Амвросіастер, Коментарі на послання Павла).

        Його супротивники. Іван Золотоустий: Дехто каже, що Павло має на увазі головний біль, спричинений дияволом, але борони Боже! Тіло Павла ніколи не могло бути передане дияволу, особливо якщо ми пам’ятаємо, що диявол підкорився Павлу, коли йому було наказано. На івриті будь-якого супротивника можна назвати сатаною. Павло має на увазі те, що Бог не допустив би продовження проповідування Євангелії, щоб його горді думки були стримані. Натомість на Павла напали вороги, такі як Олександр-мідник, партія Гіменея та Філета та всі противники Слова (1Тим 1:18-20; 2Тим 2:16-18; 4:14-15). Це були посланці сатани (Іван Золотоустий, Проповіді на Послання Павла до Коринтян 26.2).

        Молитва у наших стражданнях. Аврелій Августин: Тому в цих випробуваннях, які можуть бути як нашим благословенням, так і нашим лихом, «про що бо нам молитися як слід, ми не знаємо», однак, оскільки вони важкі, бо вони болючі, тому що вони суперечать відчуттю нашої людської слабкості, вселюдською волею молимось, щоб біди наші від нас відійшли. Але цією потребою відданості ми завдячуємо Господу, нашому Богу, щоб, якщо Він не усуне їх, ми не повинні думати, що Він покинув нас, а навпаки, з любов’ю зносячи зло, ми повинні сподіватися на більше добро. Ось як сила стає досконалою в немочі. Справді, декому, кому не вистачає терпіння, Господь Бог у своєму гніві дає те, чого вони просять, так само як, з іншого боку, Він у своєму милосерді відмовив у проханнях апостола (Чис 11:1-34) (Аврелій Августин, До Проби 130).

        2Кор 12:8 Я благав Господа

        Відповідь для нашої користі. Іван Золотоустий: Відповідно, незалежно від того, задовольняються наші прохання чи ні, давайте наполегливо просити й віддавати подяку не лише тоді, коли ми отримуємо те, про що просимо, але й тоді, коли ми цього не отримуємо. Бачите, невдача досягти, коли так хоче Бог, не гірша за успіх; ми не знаємо, що є для нас перевагою в цьому відношенні, як Він розуміє. Отже, результатом є те, що досягаючи успіху чи невдачі, ми повинні дякувати. Чому ви дивуєтесь, що ми не знаємо, що нам вигідно? Павло, людина такої якості та високого рівня, визнаний гідним невимовних благословень, не знав, що було вигідним у його проханнях: коли він бачив, що його охоплюють проблеми та різноманітні скорботи, він молився, щоб позбутися їх, не раз і не двічі, а багато разів. «Тричі я просив Господа», — каже він. … «Тричі» означає, що він часто запитував безуспішно. Отже, давайте подивимося, як це вплинуло на нього: напевно, він не сприйняв це погано? Він не зневірився, чи не так? Він не став пригнічений, чи не так? Зовсім ні. Навпаки, що? Бог сказав: «Досить тобі Моєї благодаті, бо Моя сила виявляється в безсиллі». Він не тільки не звільнив його від бід, що мучили його, але навіть дозволив йому вистояти в них. Досить вірно; але як виявляється, що він не сприйняв це погано? Послухайте слова самого Павла, коли він дізнався, що постановив Господь: «Я краще буду радо хвалитися своїми немочами». Я не тільки, каже він, більше не прагну їх позбутися, але навіть хвалюся ними з більшим задоволенням. Ви бачите його вдячний дух? Ви бачите його любов до Бога? … Отже, ми повинні підкоритися Творцеві нашої природи, і з радістю і великою насолодою приймати те, що він вирішив, і дивитися не на видимість подій, а на рішення Господа. Зрештою, той, хто краще за нас знає, що нам на благо, також знає, які кроки потрібно зробити для нашого спасіння (Іван Золотоустий, Проповіді на Буття 30.16).

        Переклад фрагментів з англійської – Максима Гонтара за виданням Ancient Christian Commentary on Scripture: New Testament VII, 1-2 Corinthians (2014)

        Ілюстрація: Valentin de Boulogne – Saint Paul Writing His Epistles

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 5 / 5. Vote count: 1

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.