Християнський символізм чотирьох річок у Раю

Інші дописи автора

        Християнський символізм чотирьох річок у Раю

        Як це часто буває з топографічними посиланнями у Святому Письмі, ці річки є не просто географічними об’єктами.

        Книга Буття 2:10-14 описує безіменний потік, що витікає з Едемського саду, розділяючись на чотири рукави. На відміну від основного потоку, ці чотири додаткові потоки мають імена. Вони відомі як Пішон, Гіхон, Хіддекель (Тигр) і Фрат (Ефрат). Як це часто буває з топографічними посиланнями у Святому Письмі, ці річки є не просто географічними об’єктами. Вони мають велику символічну вагу, тому їх досліджують з богословської, етичної, філософської та духовної точок зору. Зайве говорити, що християнська іконографія повторює цю давню традицію коментування.

        Інтерпретація чотирьох річок отримала значний поворот завдяки вченню святого Амвросія, що датується 4 ст. У його творах ці річки стали символом чотирьох Євангелій — це стало причиною того, чому більшість візантійських мозаїк із зображенням цих річок включають Тетраморфа. Згідно з цією точкою зору, Вода життя витікає зі слова Христа, ідентифікованого як Джерело Життя. Ця символіка була широко представлена не лише в мозаїках, а й у рукописах.

        У міру зростання богословських коментарів зв’язок між цими річками та євангелістами ставав ще більш відтінковим. До 11 ст. Гіхон уособлював Матвія, Тигр представляв Марка, Евфрат був пов’язаний з Лукою, а Пішон був пов’язаний з Іваном. Кожній річці приписували певні якості, додаючи до розповіді шари значень.

        Райські ріки посіли визначне місце в християнському мистецтві протягом 4-6 ст, продовжуючи своє існування в епоху середньовіччя, особливо в період Каролінгів. Художники зображували ці священні води в різних алегоричних контекстах, часто течучи під ногами Христа, виходячи з Його престолу, або навіть маючи на увазі кров і воду, що течуть з рани на Його боці – особливо в східних традиціях.

        Візуальне зображення часто включало двох оленів, які п’ють зі струмків, що є гострим посиланням на 42-й Псалом: Як лань прагне до водних потоків так душа моя прагне до Тебе, Боже.

        Автор: Daniel Esparza
        Джерело: aleteia.org
        Переклад з англійської: Максим Гонтар
        Ілюстрація: Aachen’s ceiling mosaic shows the four rivers of Eden (Phison, Geon, Tigris and Euphrates).

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.