Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 38

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 38

          «Нехай шанує Господа вся земля; нехай його бояться всі, що живуть на світі!» (Пс. 33, 8).

          Прославою Бога є страх Господній! Великою прославою є любов без страху!

          «Тому що страх Господній – це початок мудрості, то хай ті, що по-земному думають, вчаться через страх… Страх є конечний як вступ до правдивої побожності, а потім приходить любов, що веде до досконалості тих, які були приготовані страхом… Не треба нікого іншого боятися, ані нічим іншим керуватися, як тільки Божим страхом» (св. Василій Великий).

          Зазвичай у нашому розумінні страх – це щось погане і болюче. Це якісь неприємні переживання, від яких хотілося б утекти, заховатись, яких хочеться швидше позбутись. Люди бояться смерті, хвороби, втрати роботи, нападу злочинців, війни, катастрофи, каліцтва, горя, тощо…. Це щось таке, про що важко говорити, думати, а тим більше досвідчувати.

          У Святому Письмі страх Божий – це щось дуже хороше і позитивне. Це те, що пов’язане з присутністю Божою у житті людини. “Бійтеся Господа, всі святі Його, бо не знають нестатку ті, що бояться Його” (Пс. 33, 10). Страх Господній вказує на відносини з Богом. В страху Господнім людина має досвід Його любові і боїться не відповісти на запрошення. Однак, страх Господній означає якийсь початок і потребу глибших відносин з Богом, у яких вже не має страху невиконання заповідей, але виключно споглядання. Душа шукає зустрічі з Ним і віднайшовши перебуває у Його присутності. Господь поступово наповнює твоє життя. Ціле життя стає однією молитвою і прославою Бога!

          Страх перед Господом — це не страх який сковує і паралізує, цей страх сповнений великої пошани і глибокого трепету перед Божою Всемогутністю, страх, який вчить глибоко дихати, а отже запрошує до свободи. Мати страх перед Всемогутнім Богом — це вміти на мить замислитись над тим, ким є Бог і ким є людина — конкретно кожен з нас.

          Коли ідеш недільного дня у храм, можливо, тобою керує лише порив традиції, або ж почуття обов’язку під карою гріха. Так було раніше і, можливо, так є сьогодні. Свята Літургія, однак, є молитвою благодарення і прослави Ісуса за Його любов до тебе. У ній є присутній Господь у тілі і крові. Він промовляє через Слово та дарує себе у святому Причасті! Пам’ятаємо, Господь є Любов! В любові немає страху! Досконала любов проганяє страх! Досконала любов не має страху. Отже, вона сильніша за всі мої страхи, переживання, тривоги, непевність, біль, війну, розруху!

          Чи поспішаєш до храму, щоб прийти вчасно? Чи намагаєшся зберігати уважність увесь час? Чи ти знаходиш радість від зустріч з Ісусом у Його Слові і святій Євхаристії? Чи є для тебе щось важливіше, ніж зустріч з Ісусом у молитві? Чи зустрічаєш Його прихід і Воскресіння у своєму житті як це робили жінки мироносиці “зі страхом і великою радістю” (Мт. 28, 8)

          Господи, дякую Тобі за страх Господній і що Ти постійно кличеш до більшого зростання!

          Господи, навчай мене здорового страху Господнього, який постійно пробуджує мене та шукає зустріч з Тобою, живим Богом!

          Нехай Твій Дух цілковито керує моїм життям, щоб навіть досвід страху сприяв для розпізнавання Твоєї Волі, щоб більше любити і наслідувати!

          Даруй мені відчуття постійної потреби зустрічі з Тобою у всьому!

          Скеруй мої стопи у Твої обійми, де вже немає страху…

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.