Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 41

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Великопосні реколекції з отцем Михайлом Станчишином. День 41

          «Бо я певний, що ні смерть, ні життя (…) не зможе нас відлучити від Божої любові, що в Христі Ісусі, Господі нашім» (Рим. 8, 38-39)

          Прославою Бога є кожна мить твого життя! Великою прославою є твоє життя у дусі воскресіння Христового!

          «Дійсно, смерть, якої ми так часто боїмося, є для мене однією з найбільш очікуваних подій, подією, котра наповнює сенсом моє життя… Це означає – поринути в обійми Господні…» (П. Аррупе, ТІ).

          Біблійна історія про воскресіння Лазаря показує нам Бога, який прагне бути з людиною у її найбільшій кризі, тобто, у смерті (Йо. 11, 1-44). Господь глибоко зворушений смертю свого друга Лазаря та сумом усіх, хто прийшов його оплакувати та втішати його рідних. Господь через свої сльози вказує, що людина не сотворена для смерті, але для вічного життя. Господь є Богом життя і він перемагає смерть через свою смерть на хресті. Ісус прагне, щоб і я не боялася/боявся смерті та розуміла/розумів, що вона зовсім не означає кінець. Останнє слово завжди залишається за Господом, Подателем життя.

          Сьогодні Ісус плаче над смертю і великим страждання в Україні. Як же ж це важливо, особливо сьогодні, шукати Христа та з вірою очікувати Його приходу! Він прийшов до хати Марти і Марії, щоб «розважити їх по братові» і Він скоро також прийде до твоєї хати, до дому України. Він воскресив Лазаря і Він прагне воскресити тебе із смерті гріха, непрощення, смутку та страхів… Так! Господь прагне воскресити нас із жахіття цієї війни! Він, безумовно, готовий прийти і Він приходить! Однак, чи готова/готовий ти вибігати Йому на зустріч як сестри Лазаря?

          Взаємини з Христом містять силу воскресіння з мертвих. Людина, яка перебуває у глибокій злуці з Господом, може воскрешати інших із духовної смерті та повертати до життя в повноті радості. Єдність з Христом допомагає зростати у віри та наповнює надією. Чиясь близькість з Богом воскрешає в нас любов! Зростання миру в нас є ознакою Його воскресіння! Людина, котра є носієм миру і любові, отримує силу від Бога щоб воскрешати з духовної мертвоти кожного, хто цього дійсно прагне! Твоє уважне вухо може воскрешати сумне серце людини. Твоя тепла долоня і щира посмішка має силу воскресіння. Щедре серце для тисяч потребуючих допомоги дітей, жінок та літніх людей на станціях метро у Харкові та Києві, містить вельми багато Воскресіння Христового! Слово, яке містить любов, завжди здатне оживити людське серце та цілковито преобразити життя. У кожному Таїнстві покаяння Господь воскрешає твоє і моє серце для вічності! Кожна свята Євхаристія є простором для нашого воскресіння! Кожна молитва може стати місцем зустрічі з Господом, а відтак – воскресіння! Саме так! Усюди, де ти у молитві торкаєшся присутності Бога, усюди там ти безумовно досвідчуєш щось із воскресіння, бо Бог є любов і життя! Усюди, де ми зустрічаємо Бога, ми торкаємося Воскреслого Христа і нашого воскресіння!

          Думка про смерть приносила св. Ігнатію Лойолі велику радість. Ця думка була такою великою, що святий не стримував сліз радості від зворушення. Він був вільний від страху перед смертю, хоча неодноразово потрапляв у її тенета. Взаємини з Воскреслим Христом допомогли св. Ігнатію подолати страх смерті у собі самому.

          Якщо ти мовчки та стоячи на колінах, дивитимешся на хрест у своїх змаганнях із викликами життя, гріха та безнадії, то Ісус удостоїть тебе досвідчити радості перемоги над смертю й воскреснути ще у земному житті разом з Ним…

          Господи, воскрешай Лазаря в мені, а через мене у багатьох! Над усе, прошу про прагнення зустрічі з Тобою, Воскреслим Христом, який долає всякий страх смерті і саму смерть в мені! Будь прославлений за миті внутрішньої свободи!

          Mykhailo Stanchyshyn SJ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.