Яку проповідь на неділю Томи написав GPT-чат за кілька секунд?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Яку проповідь на неділю Томи написав GPT-чат за кілька секунд?

          На хвилі прогресуючого захоплення GPT-чатом, розумної технології, яка здатна аналізувати і відповідати, лунають прогнози про те, що невдовзі багато професій стануть «нелюдськими», їх перебере на себе штучний інтелект.  Цілком закономірним виглядає запитання, чи зможе штучний інтелект замінити нам священників? Саме тому ми вирішили попросити ChatGPT написати нам проповідь на неділю Томи Невіруючого. Ось який текст отримали:

          Дорогі брати і сестри,

          Сьогодні, в неділю Томи Невіруючого, ми згадуємо подію, яка стала однією з найвідоміших історій в Біблії – зустріч Ісуса з Томою. Ісус з’явився перед Томою після Свого воскресіння, але Тома, який не був присутній, не повірив, коли був проінформований про це іншими апостолами.

          Так само, як Тома, і ми можемо мати свої сумніви і невірство. Часом нам важко повірити в те, що не можемо побачити або доторкнутися. Іноді ми шукаємо наукове обґрунтування або логічне пояснення для того, що не може бути пояснено.

          Але Тома навчив нас важливому уроку – що віра не залежить від наших сумнівів або обставин. Вона базується на нашому серці і глибоко вкоріненому переконанні, що Бог існує і що Він завжди з нами.

          Навіть Ісус зрозумів, що нам потрібно мати докази, і Тома дав йому можливість довести Свою присутність. Але коли Ісус показав йому Свої рани, Тома відповів: “Мій Господь і мій Бог!”.

          Ця історія нагадує нам, що важливо знайти свій власний шлях до Бога, але також навчає нас про важливість співпраці із Богом. Іноді ми можемо почувати, що наші молитви не відповідаються або що ми не бачимо доказів нашої віри. Але Бог завжди з нами і відповідає нашим молитвам, іноді просто не так, як ми очікували.

          Отже, нехай ця неділя Томи Невіруючого стане для нас як згадуванням про те, що віра – це не тільки розумове прийняття, але й серцеве переживання. Нехай ми знайдемо ту внутрішню силу і віру, щоб відчути Божу присутність у нашому житті, незважаючи на наші сумніви і невірство.

          Ми можемо навчитися вірити у Бога, слухаючи Своє серце і молитися з чистими і відкритими душами. Бог завжди готовий допомогти нам у наших труднощах і випробуваннях, а ми можемо знайти спокій і надію, знаходячи Свою віру в Ньому.

          Таким чином, нехай нам нагадається, що віра – це не про докази, а про переконання. І нехай ми завжди пам’ятаємо, що Бог завжди з нами, незалежно від того, чи ми віримо у Нього, чи ні. Амінь.

          Що не так?

          На перший погляд, текст справді достовірний, побожний і гарно «причесаний». Машина здатна згенерувати таку проповідь всього за декілька секунд. 

          Що ж тоді? Проповідникам тепер можна не готувати собі проповідей?

          Помітно те, що текст написаний дуже просто та лаконічно, він позбавлений конфесійного стилю, в ньому немає надмірної метафоричності, «води». Зрештою, це те, про що варто би було дбати усім проповідникам. 

          Чого ж ШІ таки не зміг видати у тексті? Як бачимо, немає жодного цитування зі Святого Письма. І це одна з найбільших проблем. Кожна проповідь – це насамперед пережиття зустрічі зі Словом Божим. Проповідь не є рефератом, простою розмовою, але роздумами, джерело яких – Біблія. Ми отримали згенеровану відповідь на своє запитання, достовірну, яка однак не є проповіддю. 

          Кожен священник проповідує по-своєму, через особистий досвід зустрічі з Богом та пережиття тих чи інших духовних аспектів. Саме тому штучний інтелект у справах духовних радше виявляє своє безсилля, аніж силу. 

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)