Знайдіть спокій і безпеку зі Святим Духом

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Знайдіть спокій і безпеку зі Святим Духом

          Ви пам’ятаєте, як у дитинстві бавилися в хованки? А пам’ятаєте почуття комфорту та полегшення, коли вдавалося благополучно повернутися на базу і не бути спійманим? Розробники відеоігор намагаються відтворити це почуття, розміщуючи безпечні місця по всьому ігровому світу. Це ваша база в Minecraft, села в іграх Zelda і безліч безпечних місць в іграх Lego, де ви можете перевести дух, тому що ви укріплені та захищені від небезпек зовні.

          У світі, наповненому хуліганами, скандалами, пов’язаними з насильством, та уїдливими мережевими тролями, я маю вірити, що дизайнери ігор використовують «безпечні місця» не тільки для того, щоб звернутися до дитячих спогадів гравців. Вони перетворюють внутрішньоігровий емоційний досвід на притулок від позаігрових неприємностей. Можливо, вони знають, хоч би інтуїтивно, що почуття безпеки серед небезпеки — це одне з найпотаємніших бажань людського серця.

          На щастя, у нас, християн, є надійніший і кращий захист. Коли ми покладаємо свою віру на Христа, Святий Дух ставить на нас печатку, що ми в безпеці з Ісусом.

          Друк впевненості

          Питання 76 з «Катехизи для хлопчиків і дівчаток» запитує: «Звідки знаєш, що ти Боже дитя? » Відповідь починається так: «Святий Дух запевняє мене». Павло пояснив це ефесянам у такий спосіб: «У ньому й ви, ― почувши слово правди, благо-вість вашого спасіння, в яке ви повірили, ― були запечатані обіцяним Святим Духом» (Ефесян 1:13).

          Святий Дух відзначає віруючих як частину сім’ї Божої. Він гарантує, що все добре, що Бог обіцяв нам, справдиться (Ефесян.1:14). Ісус каже: «Вівці мої голосу мого слухаються і я їх знаю: вони за мною слідують, і даю я їм життя вічне, і не пропадуть вони повіки, і ніхто не вирве їх із рук моїх.» (Йоана. 10:27-28). Святий Дух діє, як засіб, за допомогою якого наш Спаситель зберігає нас. Святий Дух захищає нас, щоб ми ніколи не загубилися. Він зберігає нас у безпеці та навіки з Христом.

          Захисник істини

          Те, що дає Святий Дух, краще, ніж повернення на базу раніше за інших хлопців. Він краще, ніж будь-яке безпечне місце у відеогрі. В іграх, коли ви залишаєте безпечне місце, ви опиняєтеся під владою супротивника, який обов’язково прийде за вами. Але Святий Дух іде з нами, коли ми стикаємося з небезпекою. Він з нами незалежно від того, чи зустрічаємося ми зі спокусами сатани чи з нашими власними гріховними бажаннями.

          Коли ми піддаємося спокусі повірити в брехню сатани, Дух доносить до нашого розуму Божу істину. Він нагадує нам, що ми вже знаємо зі Святого Писання: «А Утішитель, Святий Дух, якого Отець в ім’я моє зішле, той навчить вас усього і все вам нагадає, що я сказав вам» (Йоана 14:26). Іноді істина не видається безпечною. Коли ми грішимо, Дух показує нам провину і поразку: «І коли прийде він, то переконає світ у грісі, у справедливості, і в засуді» (Йоана 16:8). Але це не означає, що Бог заперечує нас.

          Святий Дух був би поганим другом, якби ніколи не говорив нам про наші провини. Коли Дух виправляє нас, це відбувається тому, що Бог любить нас і працює над тим, щоб зробити нас більш схожими на Нього. Через виправлення, як говориться в катехизі, «[Дух] дає мені можливість любити Божий закон і моїх побратимів за вірою».

          Бог усякої втіхи

          Іноді, коли в дитинстві я відчував себе пригніченим, я сідав на задньому дворі на кришку кондиціонера. Це було місце, куди я міг піти, щоб заспокоїтись, якими б не були мої тривоги. Іноді наш собака навіть застрибував туди і згортався калачиком поряд зі мною.

          Святий Дух – це таємне місце втіхи та безпеки для християнина. Коли ми відчуваємо тривогу і сумніваємося в Божій любові, Дух нас втішає. Він нагадує нам, що ми належимо Богові і є Його синами та дочками. Як пише Павло у Посланні до Римлян, «Сам цей Дух свідчить разом із нашим духом, що ми – діти Божі» (Римлян 8:16). Ми навіть можемо бути впевнені, що Святий Дух буде з нами, коли ми зустрінемо смерть.

          Тому подумайте:

          Звідки ви знаєте, що ви дитя Боже?

          Які свідчення Його любові ви бачите у своєму житті?

          Святий Дух зберігає нас у багатьох сенсах. Він — наша втіха та впевненість. Він несе присутність Христа та Його істину.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 3.8 / 5. Vote count: 4

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"