У Біблії не знайдемо слів «не бажайте нічого» чи «будьте бідні»

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • У Біблії не знайдемо слів «не бажайте нічого» чи «будьте бідні»

          У школі “Покликані до любові” фінансовий коуч Олександра Грудзевич розповідала про основи фінансової грамотності, зокрема для сімей. Цікаві думки із зустрічі пропонуємо прочитати вам. 

          Багатство з точки зору фінансово обізнаних людей – це час, який можна прожити на звичному рівні життя не працюючи. 

          З огляду на таке трактування кожен з нас багатий, лише хтось на декілька тижнів, а хтось на декілька років. Іншими словами це називається фінансова свобода.

          У Святому Письмі ми не знайдемо упередження чи заборони бути багатим, там не написано: «не бажайте нічого» чи «будьте бідні». У Біблії ми знайдемо слова про важливість пріоритетів – Бог на першому місці і далі всі і все інше. У Святому Письмі читаємо про те, що маємо просити – і буде нам дано. Тому треба просити!

          На наші фінанси впливають три основні фактори. Це закони природи, наші думки і переконання, знання фінансових інструментів і технік. 

          Фінансова система має свої закони. Коли ми говоримо про депозит, ми повинні розуміти, що результат вкладень прийде миттєво. На все потрібен час. Існує закон Паркінсона, який твердить, що видатки зростають разом із доходами. Нам здається, що якихось хоча б на 20 відсотків більші доходи – і нарешті на все почне вистачати. Однак так не є. На цьому правилі будують усі свої поради фінансові консультанти – заощаджувати вже зараз. 

          Також існує закон малої великої суми% у нас є певні суми у певний час, які ми умовно вважаємо малими, і витрачаємо їх не задумуючись. Саме тут варто шукати причину нестачі коштів і спробувати задумуватись, що і навіщо я витрачаю.

          Фінанси люблять рахунок – якщо дрібних щоденних традицій є декілька (наприклад, щодня купувати каву чи шоколад тощо), то якщо усвідомлено підійти до них, упорядкувати, то виявиться, що є кошти на відпочинок.

          Якщо ми говоримо про фінансові упередження, то варто сказати про недовіру до роботи банків – на досвіді чужому та власному. Однак негативний досвід минулого, як і позитивний, не означає, що в майбутньому досвід буде позитивний чи навпаки. Розібравшись з причиною недовіри, можна змінити свої стереотипи.

          Або ж упередження, що багатство здобувається нечесним шляхом. Коли ми так думаємо, то в нас починають конфліктувати два переконання% я – добра і чесна, а багата людина – нечесна. Таким чином, ми формуємо свою реальність, в якій навіть якщо гроші будуть приходити, то ми намагатимемось їх одразу позбутись.

          Багато пар називають причиною розлучень фінансові проблеми, однак насправді – не фінанси, а невміння вести діалог є причиною. 

          Перше, що має бути у фінансово грамотних осіб – це фінансові звички. Для сімʼї важливо сформувати крок за кроком сімейні фінансові звички. Ключові навички – це заробляти, заощаджувати, інвестувати. 

          Неважливо, скільки ми вирішуємо відкладати – 1 відсоток чи 10, 50 відсотків, головне – довести цю звичку до автоматизму.

          Фінансова свобода – це кінцева ціль, до якої слід прямувати за допомогою фінансової грамотності.

          Підготувала Тетяна Трачук

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 4 / 5. Vote count: 4

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)