Що нам варто знати про Старий заповіт?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Що нам варто знати про Старий заповіт?

          Коли автор Послання до Євреїв говорить про Старому Завіті, чи має він на увазі заповіт, який Бог уклав із Ноєм (Буття 8: 20-9: 17)? Бог обіцяв, що Він ніколи більше не затопить землю, і створив веселку, щоб запечатати цей заповіт. Цей заповіт як і раніше в силі ― він триватиме в усіх поколіннях.

          «Тоді згадаю я про мій союз, який між мною і вами та між усякою твариною живою і всяким створінням. То й води не стануть більше потопом, щоб вигубити всяке створіння» (Бут. 9:15).

          Можливо, це заповіт, який Бог уклав із Давидом (2 Самуїла 7: 12-16)? Бог обіцяв, що на престолі завжди буде нащадок з дому Давида, на всі часи. І ми знаємо, що Ісус був із дому Давида, і що Він править і царює праворуч Отця. Цей заповіт все ще діє сьогодні.

          «Хіба ви не знаєте, що Господь, Бог Ізраїля, дав царство над Ізраїлем Давидові навіки, йому й його синам? Це бо союз соли». (2 Хроніки 13: 5).

          Можливо, це заповіт, який Бог уклав із Авраамом? Бог обіцяв Аврааму, по-перше, що він буде батьком багатьох, по-друге, що він успадкує землю Ізраїля, і, по-третє, що через нього буде благословенний весь світ. Ті ж самі три обітниці Він дав синові Авраама Ісака (Бут. 26: 3-5), і потім знову його онукові Якову (Бут. 28: 12-15), батькові дванадцяти колін Ізраїлю. Цей заповіт все ще діє, згідно Псалому 105 (104):

          «Він вічно пам’ятає про союз свій, слово, що заповідав на тисячу родів, союз, що уклав з Авраамом, і свою клятву Ісаакові, що він установив для Якова законом і для Ізраїля союзом вічним, кажучи: «Тобі я дам Ханаан-землю як частку вашого спадкоємства.» (Псалом 105 (104): 8-11).

          А як щодо завіту Мойсея? У завіту, який Бог уклав із Мойсеєм на Синаї, була конкретна мета ― показати нам, наскільки ми відстаємо від стандартів Бога. Згідно Галатів 3:19: «А що ж тоді закон? Його додано із-за переступів, доки не прийде потомство, якому була дана обітниця, проголошена ангелами через посередника», Закон був як «наставник», щоб допомогти нам прийти до Месії, показавши нам нашу нужду в Ньому і нашу нездатність жити так, як того бажає від нас Бог. Він показує нам, наскільки ми потребуємо того, щоб Закон був написаний на наших серцях, і в прощенні, щоб жити життям, угодним Йому.

          Це був тимчасовий Закон і тимчасовий заповіт, і Новий Завіт не заперечує його, а виконує. Ісус виконав закон за нас, тому що ми не могли його виконати.

          То який же заповіт був замінений з приходом Месії? Тільки один. Заповіт Мойсея.

          Прихід Нового Заповіту радикально змінив те, як ми розуміємо заповіт Мойсея сьогодні, але він не змінив Божих обітниць Ною, Аврааму або Давиду.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"