Не перетворюйте своє життя на рабське животіння

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Не перетворюйте своє життя на рабське животіння

          Сьогоднішнє Євангеліє говорить нам про небезпеку жити в «своєму гробі» ще за життя.

          ️«ЖИВИЙ МЕРЛЕЦЬ»

          Євангеліє розказує нам про те, що Ісус переплив «на той бік генезаретського моря», на протилежний бік від обітованої землі. Це території переважно заселені язичниками. Присутність свиней, ще чіткіше підкреслює язичницький характер регіону. Євангелист наголошує на місії Ісуса не лише серед євреїв, але й до язичників, яка вповні розвинеться після Його Воскресіння.

          Перепливши в Герасин-околицю, Ісус зустрічає людину, яка перебуває у РАБСТВІ!

          Цей чоловік був навіжений злим духом, не носив одягу, а це означає, що був позбавлений усякої людської гідності, жив, як тварина.

          Більше того, цей чоловік жив по гробах. Це дуже сильний образ ― образ ЖИВОГО МЕРЦЯ!

          Насправді, дуже часто ми всі так живемо, як живі мерці. Наше життя дуже часто позбавлене самого життя і перетворилося на існування (животіння). Ми часто скитаємося по гробах. І в кожного з нас «ті гроби» ― різні.

          Так стається, коли людина попадає в рабство. Рабство не тільки якоїсь пристрасті, диявола чи гріха, але навіть у рабство самої себе, бо не знає чого хоче і куди рухається. Тоді таке життя ― позбавлене радості від життя, і перетворюється на  «життя на цвинтарі». Або ж жити в своєму «космосі».

          ️ГІДНІСТЬ

          Наслідком зустрічі із ЖИВИМ БОГОМ є повернення цьому чоловікові ― людської гідності! Він починає повертатися до нормального способу життя. В кінці Євангеліє ми чуємо, що той біснуватий сидів біля Ісуса, нормальний, одягнений.

          Господь створив людину на свій образ і подобу, наділив її чимось, що має тільки Він. І цю гідність називатися Божими дітьми, називатися Божими доньками та синами має кожна людина! Має її, як дар! Ми всі є рівні у цій гідності.

          Гідність Божих дітей ― це «одяг», який зодягаємося в Таїнстві Хрещення і відновлюємо його «чистоту», що разу як йдемо до Сповіді!

          Нам повертається Гідність!

          ️СВОБОДА І ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

          На очах пастухів Ісус показує величезну руйнівну силу зла! Пастухи перелякалися, від того, що ціле стадо свиней кинулося з кручі в море, а жителі того краю звертаються до Ісуса з проханням, щоб залишив їх!

          Так виглядає, що мешканці цього міста мали трохи неправильні цінності. Вони не розпізнали в Ісусі Христі того, який може їм дати набагато більше, ніж свині. Тому і попросили Його піти з тих околиць, бо їм комфортніше було жити тим життям, яким вони жили до цього. Христос спокійно віднісся до їхнього прохання.

          Що це означає?! Вибір Бога у нашому житті ― вимагає певної Жертви!

          Вибір Бога ― завжди вимагає певних змін (до яких ми не завжди готові).

          Жити в свободі ― означає жити за певними правилами! І в цьому моменті Ісус дозволяє жителям того краю зробити їх вільний вибір: відкинути себе!

          Наш Бог надзвичайний! Поважаючи нашу свободу, котрою Він сам нас наділив, лишив нас вільним навіть відмовитись від Нього!

          Вигнавши Ісуса із свого міста, жителі знову ризикують стати «голими і босими» і перетворити себе в «живих мерців», бо без Бога ― нема життя!

          Отець Роман ДЕМУШ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.