Біблія та емоції

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Біблія та емоції

          Хоча саме слово, що означає емоцію, рідко зустрічається в Новому Завіті, деякі емоції в ньому згадуються. Часто вони пов’язуються з певними органами людини, що підкреслює важливу роль емоцій в цілісній природі людського існування.

          ℹ️ В книзі Буття 43:30 читаємо про почуття Йосипа, що «закипіла любов до брата його, і він готовий був заплакати». В перекладі Турконяка «стислося його нутро через його брата». На івриті «ніхмеру рахамав ель-ахів». Слово «ніхмеру» (від «хамар») має значення «бути подразненим; розігрітися; закипати, розгоратися», а «рахамав» – «нутрощі», в переносному ж значенні – «жаль, милість, милосердя, співчуття».

          Цей вислів зустрічається в Старому Завіті кілька разів в контексті опису емоційної реакції вказуючи на сильний вплив емоцій на внутрішні органи. Подібну думку зустрічаємо в Новому Завіті, наприклад: «я люблю всiх вас любов’ю (σπλάγχνοις – нутрощі; в перен. серце, любов, милосердя) Iсуса Христа» (Флп. 1,8)

          ✅ В Біблії багато говориться про емоції, до того ж в прямому та переносному значенні пов’язується фізіологічна реакція з емоційними переживаннями.

          📖 «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас; візьміть ярмо Моє на себе і навчіться від Мене, бо Я тихий(синоніми в грец. – кроткий, спокійний, стриманий, м’який, лагідний) і смиренний/ скромний серцем, і знайдете спокій душам вашим; бо ярмо Моє — благо, і тягар Мій легкий.» (Мт. 11,28-30)

          Вислови «брати на себе ярмо, одягати собі на шию, впрягатися» мають значення братися до важкої праці. І справді, часом вчитися чогось нового, а в розумінні християн підкорити свою волю Богу, – це важка, і для багатьох, непосильна праця. Проте, якщо навчитися керувати своїми емоціями (я, як консультант, допомагаю цього навчитись), «навчитися» в Христа «лагідності та смирення серцем», то можна упередити багато психосоматичних захворювань.

          Oleg Sots

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.