Перенесення мощів св. Івана Золотоустого

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Перенесення мощів св. Івана Золотоустого

          9 лютого – перенесення мощів св. Івана Золотоустого.

          Іван Золотоустий є тим світильником Христової Церкви який ніколи не погасне, а буде освічувати всіх і все. Сьогодні святкуємо пам’ять перенесення його чесних мощів з міста Комани до Царгорода (439 р.).

          При мощах святого сталося чудо: стали вони такі тяжкі, що не можна було їх зрушити з місця. Повідомлений про це, імператор Теодосій написав листа, в якому просить святого Йоана, щоб дозволив перенести свої мощі до Царгорода. Лист той поклали на домовині святого; і мощі враз стали такі легкі, що без труду поклали їх у домовину, привезену з Константинополя. Коли домовину відчинили, то мощі знайшли нетлінними, і церкву наповнив пречудесний аромат. Цар і патріярх, святий Прокл, побожно поцілували мощі, а народ з плачем голосив: “Прийми назад, отче, престол свій”.

          І тоді святий Прокл побачив, що святий Йоан відкрив уста і, мов живий, промовив: “Мир вам!” А під час Служби Божої сталося багато чудес, велика кількість хворих були оздоровлені.

          Св. Йоан Золотоустий допоки існуватиме Христова Церква тут на землі буде живий, перед усім через Святу Літургію яку склав і котру щоденно відправляють у Східній Церкві.

          Внаслідок первородного гріха в людині порушилася гармонія і взаємозв’язок душі і тіла. Смерть – це наслідок гріха. Кожна людина народжується на цей світ, проживає певний час відведений їй Божим Провидінням і назад йде в землю звідки була узята, натомість душа залишається живою і в останньому воскресінні воз’єднається з переміненим тілом. Чому ми віддаємо честь тілам Святих? Тому що Святі за благодаттю відновили гармонію душі і тіла порушену гріхом. Тіло є храмом Святого Духа (ап. Павло). Наше тіло також освячується разом з душею коли побожно і благочестиво живемо примаючи Святі Тайни, зокрема Пресвяту Євхаристію – Тіло Ісуса Христа освячує (обожествлює) наше тіло і душу. Кожна людина по хрещенні стає немов би воїном Христа, постійно борючись проти тілесних похотів і пристрастей котрі спонукають її до гріха. Тільки очистивши душу від пристрастей можна відновити єдність у святості тіла і душі. Святим це вдалося, тому ми віддаємо честь святим тілам Святих. Зокрема і сьогодні святкуючи пам’ять пересення святих мощей святителя Йоана. Тіло святого залишилося святим і по його славній кончині і через нього Бог уділяв великі ласки. Кондак спомину перенесення мощей святителя Йоана прирівнює його мощі до багатоцінного золота. Тому святий Іван Золотоустий залишається живим у Христовій Церкві не лише через своє золотоусте слово, але й вельми цілющі мощі.

          Нехай Господь Бог якого святий Іван Золотоустий так ревно прославляв словом і ділом у сьогоднішній спомин за його молитвами подасть невичерпно благодать зціління усім почитателям Йоана Золотоустого.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 3.5 / 5. Vote count: 4

            No votes so far! Be the first to rate this post.