25 червня – Преподобного Онуфрія Великого

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 25 червня – Преподобного Онуфрія Великого

          В Східній Церкві кожному Святому, в залежності від способу його життя і духовного подвигу, – надається окремий титул яким його звеличують. Так існують священномученики, ісповідники, преподобні, тощо.

          Преподобний – це той хто своїм життям за благодаттю Божою уподібнився до Бога, – приподобився Йому. Цей титул доволі поширений серед лику святих, зокрема серед святих монахів-пустельників. На протязі церковного року, в календарі нашої Церкви поминаємо багатьох преподобних. Одним із таких є преподобний Онуфрій Великий, культ якого доволі поширений на Галичині, головно завдяки діяльності ченців василіян, котрі свої обителі посвячували під покром святого пустинника. Відомі василіянські монастирі у Львові, Добромилі, Лаврові, власне названі на честь святого Онуфрія.

          Святий Онуфрій був пустинежителем. Бути пустинником нелегка справа, особливе покликання, котре вимагає цілковитого зречення і немалої сили волі: постійна боротьба з самим собою і з дияволом. Однак Онуфрій натхнений прикладом пророка Іллі та Івана Хрестителя присвячує себе цьому ремеслу. Як оповідає побожна легенда, кожної суботи і неділі ангел Божий приносив Онуфрієві святе Причастя – і впродовж цих двох днів його уста були сповнені дивною солодкістю, а душа незвичайною радістю. Згодом Бог, через свого ангела, посилав святому щоденно хліб насущний. За Провидінням Божим відвідав Онуфрія інший пустельник – Пафнутій Єгипетський, якому Св. Онуфрій сказав: “Господь усім, хто принесе будь-яку жертву в мою пам’ять, дасть силу побороти спокуси, чесно жити і спастися. А хто не може принести жодної жертви, ані подати вбогому милостині, нехай благочестиво на честь Пресвятої Тройці відмовить тричі «Отче наш» і «Вірую»”. За велич духовного подвигу свята Церква надала святому Онуфрію титул “Великий”, – а як відомо таке відбувається в доволі окремих і виняткових випадках..

          Кожний із нас покликаний своїм життя уподібнюватися до Бога, через божественні енергії, – як каже святий Григорій Палама. Просімо цієї ласки у святого Онуфрія, особливо прикликаймо цього Святого у боротьбі з тілесними спокусами. Нехай приклад його духовного подвигу заохотить нас до ревнішого служіння Богові і нашим ближнім.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.