25 жовтня вшановуємо святого Мартіна Турського

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 25 жовтня вшановуємо святого Мартіна Турського

          Святий Мартін Турський (який, до речі, був родичем святого Патріка Ірландського) жив у IV ст. на території Римської імперії. Народився він у провінції Панонія (сучасна територія Угорщини) та більшу частину своєї діяльності провів у Галлії (сучасна територія Франції).

          Мартін був сином римського військового полковника, і теж обрав для себе професію солдата. Батько майбутнього святого був фанатичним язичником тому і обрав для свого сина ім’я Мартін (назвавши його на честь поганського бога війни Марса). Первинно Мартін теж сповідував язичницьку релігію, але пізніше познайомився із християнами, та прийняв їхню віру (і навіть зумів охрестити своїх батьків). Відомий як великий чудотворець (мав дар яснобачення, зціляв хворих та навіть оживляв мертвих), та як екзорцист.

          Найвідоміший випадок із життя майбутнього святого трапився коли той перебував у гарнізоні міста Ам’єн. Тоді, лютою зимою, Мартін зустрів напівголого жебрака, та змилосердившись над ним, відрізав половину свого військового плаща, та дав його жебраку аби той міг в нього закутатися та зігрітися. Пізніше Мартіну у сні з’явився Ісус Христос, закутаний у той самий плащ, та подякував солдату за милосердя. Пізніше цей плащ став великою християнською реліквією, і на честь нього навіть був збудований храм. Саме від назви цього плаща «капа» і походять слова капелла, каплиця і капелан. Саме святий Мартін Турський вважається засновником і покровителем капеланства, а також засновником французького чернецтва (так як після звільнення з армії Мартін пішов у одну із гальських пустель та заснував там монастир). Святий вирізнявся великим милосердям, допомагав бідним та хворим, а також звільняв з полону і ув’язнення людей. Святий Мартін також багато молився і навіть мав ласку померти прямо під час молитви.

          На сьогоднішній день святий Мартін вважається одним із найбільш шанованих святих у західній християнській церкві, та вважається покровителем: воїнів, капеланів, вершників, жебраків, виноробів і шинкарів.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.