Всемогутній Боже, свята Варвара мучениця зберегла тобі вірність аж до смерті…

Читай також

  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Всемогутній Боже, свята Варвара мучениця зберегла тобі вірність аж до смерті…

          17 грудня – влкмц. Варвари (ІІІ ст. – бл. 305)

          Невідомо коли і у яких обставинах свята Варвара понесла смерть; припускається, найправдоподібніше, бл. 305 р. за цісаря Максиміліяна. Не знаємо рівно ж місця, у якому свята жила і віддала життя за Христа. Пізніший її життєпис є зроблений на основі легенди. Згідно якої була вродливою донькою багатого поганина Діоскура. Батько вислав її до Нікомидії де зустрілася з християнами. Прийняла Хрещення і склала обіт чистоти.

          Батько, який хотів видати її заміж, за її дії ув’язнив у вежі. Батько нелюд не міг погодитися з вибором своєї доньки, тому всіляко намагався відвернути Варвару від християнства: найперше привів її до поганських переслідувачів, де свята спочатку пережила бичовання. Однак вночі відвідав її ангел, залікував рани і уділив їй святе Причастя. Потім жорстокий суддя наказав далі мучити святу, зокрема – відтяти груди; але тоді з’явився ангел який закрив Варвару білою шатою. Врешті святу було стято мечем. Виконавцем цього вироку мав стати батько Варвари – Діоскур.

          Свята Варвара однаково є почитана як на Сході так і на Заході. Загальноприйнято вважати святу великомученицю Варвару покровителькою доброї смерті. Відомо, коли св. Станіслав Костка перебував у смертельній небезпеці, то з’явилася йому свята Варвара, яку за життя почитав і принесла св. Причастя.

          + Всемогутній Боже, свята Варвара мучениця зберегла тобі вірність аж до смерті. Через її заступництво зберігай нас від всіляких небезпек і в годині смерті зміцни нас Тайнами Тіла і Крові Твого Сина, який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа, Бог на віки віків. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.