Великий Четвер: навіщо Ісус омиває ноги учням?

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Великий Четвер: навіщо Ісус омиває ноги учням?

          Велики Четвер – це день братерства і любові, це день зустрічі, день, коли Ісус установляє Євхаристію, Святу Літургію, про що, очевидно, апостоли, які брали участь у вечері, навіть не здогадувались.

          Лише згодом вони зрозуміли сенс усього того, що відбувалося того дня.

          Що то не було звична вечеря, навіть не просто вечеря прощальна, бо події навколо Ісуса згущувались і учні відчували, що щось, очевидно, мало би змінитись.

          Великий Четвер – це день,  в який Ісус виявляє до нас Свою неймовірну любов і, більше того, показує, що звичайні людські щирі жести, жести ділення хлібом – це  Його жести. І той, то справді хоче бути Його другом, це той, хто умиває його приятелям ноги.

          Досі є звичай вмивати ноги під час страсних богослужінь, але як важливо, щоб цей жест не був всього лише показовим. Умивання ніг убогим, слабким – це, насамперед, вияв турботи в ім’я Ісуса за тих людей.

          Не біймося приязні, не біймося звичайних людських виявів любові, – каже нам Папа Франциск.

          Свята Літургія – це Божий жест до людини. І з тим жестом йдімо до інших людей, щоб виявити їм свою щирість.

          І це насправді складно у нашій цивілізації, яка міжособистісні стосунки зводить до стосунків за інтересами, вигодою: зустрічаємося з людьми тоді, коли нам це вигідно.

          Ісусові було не надто вигідно зустрічатись з учнями напередодні терпінь. Ісус зустрівся з ними через те, що любив їх.

          Ісус прийшов на цей світ, однак Його життя на землі мало час свого завершення. І щоб не позбавити людину своєї присутності Ісус встановлює Тайну Євхаристії: звичний хліб і вино перетворюються на Тіло і Кров Ісусову, даруючи людині Христа. Щоразу, як чують учні з уст Ісуса, щоразу, коли чинитимете на мій спомин, – Дух Святий перетворить хліб і вино у Боже Тіло.

          Зібравшись з учнями на вечерю, Ісус робить ще один знак: омиває ноги учням, і ми з подивом питаємо, як і Петро, навіщо?

          І є дві причини.

          Перша: дозволити Богу любити себе. Ісус омиттям ніг просить, закликає нам прийняти Його дарунок, Його любов до кожного з нас, ми не повинні заслужити собі ЇЇ, а лише прийняти.

          Друга: роби так, як я. Ісус дає нам приклад: якщо Ти готовий служити найменшому, Ти готовий приймати мене, зустрічатись зі мною у Євхаристії.

          Така неймовірно проста, та зовсім нелегка істина Божої Любові.

          У Великий Четвер Бог доручає Євхаристію у руки апостолів, а ті – передають іншим служителям аж до сьогодні. І кожному з нас варто пам’ятати, що мити ноги, тобто служити своєму ближньому, це найперше, що заповідає нам Ісус, готуючись до Великої жертви.

          Тетяна Трачук

          За матеріалами: deon.pl

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Учасник команди ДивенСвіт:)

              Коментарі

              • Олег    05.04.2018 о 23:37

                Дякую команді Дивенсвіту за цінну і вчасну інформацію!
                Такі здавалося б дрібнички, але з них складається усе наше життя.
                Прочитавши цю статтю, зрозумів, чому мені сьогодні Бог дав можливість вперше волонтерити з Оселею у щочетверговій роздачі їжі для потребуючих і бездомних біля Порохової вежі у Львові.