Невирішуваних проблем не існує! І ось, звідки я це знаю

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Невирішуваних проблем не існує! І ось, звідки я це знаю

          Найчастіше Божі обітниці втрачають свою силу в нашому житті через те, що Господь стає незначним у наших очах. Ми можемо продовжувати перераховувати десятки Божих обітниць і тоді, коли Він вже перестав бути для нас Царем, який перемагає війська і прокладає шлях посеред моря. Коли Він для нас вже не Пастух, який шукає своїх овець. І Він вже не Господь, що йде морем і воскрешає мертвого з могили. Поступово, самі того не помітивши, ми забули про Божу силу, Його мудрість і любов.

          Коли здається, що Божі обітниці не в силах заспокоїти наші страхи, полегшити наше горе, розсіяти наші тривоги або спонукати нас до послуху, це означає, що нам потрібно щось більше, ніж просто знову і знову слухати Його обіцянки. Нам потрібно звернути свій погляд на Бога.

           

          Крах надій

          У 40-му розділі Ісаї пророк звертається до зломленим ізраїльтянам. Народ, який колись сяяв, як зірки на небі, тепер потьмянів у вигнанні.

          Коли, перебуваючи у Вавилоні, євреї озиралися на своє минуле, їм здавалося, що всім їхнім надіям на Божі обітниці не судилося збутися. Як зможе Бог дати Ізраїлеві вічне царство, якщо зараз вони — раби в чужій землі:

          „ А як сповняться твої дні й ти спочинеш з твоїми батьками, я поставлю по тобі твоє потомство, що вийде з твого лона, й утверджу його царство. Він збудує дім імені моєму, і я скріплю його царський престіл навіки“ (2 Самуїла 7:12-13)?

          Як зможе Він зробити Ізраїль благословенням для всього світу, якщо зараз вони живуть під прокляттям: „ Послав Авнер послів до Давида сказати йому: кому, мовляв, належить край? А далі:

          “Уклади союз зо мною, й моя рука буде з тобою, щоб привернути до тебе всього Ізраїля“ (Буття 3:12)?

          І як зможе Бог спорудити з Ізраїлю царя, який вразить змія, якщо зараз вони перебувають під владою Вавилона:

          „Тоді Ішбаал послав, щоб її взяти в її чоловіка Палтієла, сина Лаїша“ (Буття 3:15)?

          І ми, перебуваючи у важких обставинах, і згадуючи про Божі обітниці, можемо мати такі ж питання. Заглянувши в майбутнє, можемо побачити там лише тяжку самотність, і перед нами постане питання: „Чи зможе Бог задовольнити мої потреби?“ Згадуючи минуле, ми можемо побачити там своє страшне падіння і запитати: „Чи зможе Бог пробачити мене?“ А переживши якусь втрату, ми, дивлячись вгору з глибин своїх страждань, можемо запитати: „Чи зможе Бог втішити мене?“

          У такі моменти ми потребуємо, щоб Бог зробив для нас те, що Він зробив для Ізраїлю. Нам потрібно, щоб Він наблизився до нас, нагадавши про Свої обіцянках і сказав:

          „ Ось Бог ваш!“ (Ісаї 40: 9).

          Ось Бог ваш

          Хто ж цей Бог, що дає нам Свої обітниці? Він — могутній Бог, Своїм словом створив світ. Він — мудрий Бог, що прокладає дорогу в пустелі. Він — люблячий Бог, що тягне Своїх дітей додому. І Він більший, ніж всі наші проблеми.

          Могутній Бог

          „Ось Господь Бог іде в потузі, раменом своїм панує. Ось нагорода його з ним, заплата його перед обличчям у нього“ (Ісая 40:10).

          Ось могутній Бог, що створив світ Своїм словом.

          Бог, що дає нам Свої обітниці —Той самий, Хто сказав: „Нехай буде світло!“, і тьма зникла (Буття 1: 3). За Його словом засяюють зірки, і планети встають на свої орбіти; ріки починають текти, і океани заповнюють низини землі; поглиблюються долини, і гори підносяться до неба. Вся трава в світі може засохнути, і квіти на всіх схилах гір зів’янути, але слово, яке дав буде непохитним навіки: „Висхне трава, зів’яне квітка; а слово Бога нашого стоятиме повіки“ (Ісаї 40: 8).

          Ваші біди неприборкані, як океан? — Бог може вичерпати їх Своєю жменею:

          „Хто зміряв коли пригорщею у морі воду або небеса зміряв п’яддю, зібрав у мірку земний порох, важив на вазі гори чи пагорби на терезах?“ (Ісаї 40:12).

          Ваше горе безмежне, як небо? — Бог, подібно теслі, може виміряти його Своєю мірою (Іса 40:12). Ваш тягар важкий, як гори? — Бог піднімає їх і кладе на свої ваги (Ісаї 40:12).

          Ваші проблеми можуть бути надзвичайно великими, але Бог ваш — могутній. Якими би великими не були ваші проблеми, але швидше сонце перестане світити, ніж Боже слово пропаде намарно.

           

          Мудрий Бог

          „ Хто збагнув дух Господній, був його дорадником, учив його?“ (Ісаї 40:13).

          Ось мудрий Бог, що прокладає дорогу в пустелі.

          Ізраїльтяни думали, що їх майбутнє, як народу, повалено разом зі стінами Єрусалиму, і навіть Богу не під силу знову підняти їх. Вони говорили: „Як же це ти, Якове, говориш як, Ізраїлю, кажеш:

          «Доля моя від Господа закрита, право моє забув мій Бог?»“ (Ісая 40:27).

          Але полон Ізраїлю не застав Бога зненацька, і Він не забув їх. Ісая запитує:

          „Чи ти ж не знаєш, чи ти не чував? Господь – Бог вічний, творець кінців землі: він не втомлюється, не знемагається, розум його недослідимий“ (Ісаї 40:28).

          Коли вони загубилися в пустелі вигнання і не знали, як повернутися, Бог проклав для них прямий шлях посеред безплідної землі:

          „ Голос чути: – Стеліть Господові дорогу у пустині, рівняйте в степу шлях нашому Богові!“ (Ісаї 40:3).

          Немає проблеми настільки заплутаної, щоб Бог не зумів її розв’язати. Ні стежки настільки звивистої, щоб Він не зміг її випрямити. І немає серця настільки розбитого, щоб Він не зміг його зібрати і відновити.

          Ваші проблеми можуть завести вас у глухий кут, але ваш Бог — мудрий. Він бачить вас. Він знає все про горе, що спіткало вас. Він також знає, як наблизитися до вас, що очікує Його, і допоможе вам підняти крила, як орлам:

          „Ті ж, що на Господа вповають, відновлюють сили, немов орел, здіймають крила, біжать, не знають утоми, ідуть уперед, не знемагають“ (Ісаї 40:31).

           

          Люблячий Бог

          „Немов пастух, пастиме своє стадо, рукою власною збере їх, ягнят носитиме на грудях, дійних лагідно водитиме“ (Ісаї 40:11).

          Ось люблячий Бог, проводить Своїх дітей додому.

          Перш, ніж гучно сповістити про свою велич у 40 розділі Ісаї, Бог промовляє до Ізраїлю з ніжністю матері, заколисує дитину:

          „ Утіште, утіште народ мій, каже ваш Бог“ (Ісаї 40: 1).

          Бог не бажає, щоб Його народ був мучений і киданий бурею. Він хоче, щоб ми знали Його як „Бога втіхи“:

            Благословен Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець усякого милосердя і Бог усякої втіхи“ (2 Корінтян 1: 3).

          Якщо Божа могутність свідчить нам про те, що Він виконає обіцянки, а Його мудрість засвідчує нас, що наші обставини не є винятком, та Божа любов переконує нас у тому, що Він робить це з великою радістю, тому що любить нас, слабких людей . Він — Пастир, який залишає дев’яносто дев’ять, щоб відшукати одну, втрачену і заблукалу. І, знайшовши її, нахиляється, бере її на руки і несе до самого будинку:

          „ Немов пастух, пастиме своє стадо, рукою власною збере їх, ягнят носитиме на грудях, дійних лагідно водитиме“ (Ісаї 40:11).

          Ваші проблеми можуть виснажити вас, але ваш Бог сповнений любові. Складіть свої страхи і немочі перед Ним і попросіть Його втішити вас Його любов’ю.

           

          Нехай кожна долина наповниться

          Через сімсот років після того, як Ісая показав Ізраїлю його Бога, Йоан Хреститель підхопив слова пророка і використовував їх для своєї проповіді в Юдейській пустелі:

          „ Кожна долина заповниться, кожна гора й горб знизиться, нерівне вирівняється, дороги вибоїсті стануть гладкі, а кожна людина побачить спасіння Господнє“ ( Луки 3: 5-6).

          „ Нехай кожна долина заповниться, кожна гора й пагорб нехай знизиться! Нехай провалля стануть рівниною, а прикрі кручі – низиною!“ (Ісаї 40: 4-5).

          Після цього Йоан зрушив із місця, дозволивши Іншому пройти по цих долинах і горах і прокласти шлях через пустелю. То був хоробрий муж, що зв’язав воїнство пекла і встановив Царство небесне. Він був мудрий, тому що змушував замовкнути книжників і говорив справжні слова Божі. А також Він був сповнений любові, так як зціляв хворих і сповіщав Боже благовоління.

          А потім Він впав під вагою найбільшої з наших проблем. Він дозволив, щоб люди били, знущалися і навіть вбили Його. Адже тільки так Він міг покінчити з нашим прокляттям, поховати його глибоко під землею, а потім воскреснути в силі непорушною життя. І тепер всі Божі обітниці ми отримуємо через Ісуса Христа:

          „Скільки бо обітниць Божих у ньому – «Так», і тому через нього «Амінь» Богові на славу через нас“ (2 Корінтян 1:20).

          Ваші проблеми можуть бути значними, можливо, навіть більшими, ніж вам відомо. Однак ваш Бог більший від них, і Його обіцянки сильніші й надійніші. Тож відірвіть погляд від своїх проблем. Знову прислухайтеся до голосу могутнього, мудрого і люблячого Бога і попросіть Його допомогти вам побачити Його.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"