П’ять порад молодим чоловікам

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • П’ять порад молодим чоловікам

          Молодим хлопцям необхідне наставництво старших. Та слід розвіяти міф, що у старшого покоління вся мудрість. Насправді, це не так. Багато в чому старше покоління вчиться і зростає так само, як і молодь.

          Господь вже багато чому навчив чоловіків старшого віку (через сильні і слабкі сторони, успіхи і поразки), і, можливо, Він передбачив для вас ті ж уроки. Мудра порада може зміцнити тебе в часи випробувань (як внутрішніх, так і зовнішніх) і підготувати тебе ставати зрілішим у Христі: «Його ми проповідуємо, настановлюючи кожну людину та повчаючи в усякій мудрості, щоб появити досконалою кожну людину у Христі» (Колосян 1:28).

          Ось п’ять порад, які перетинаються з «5 речами, які молоді люди повинні дізнатися від старших» Пола Максвелла.

          1. Знайдіть свою ідентичність у Христі

          Можливо, це стало «заїждженим» висловлюванням, але найважливіше, що я повинен сказати молодим людям: ваша ідентичність повинна стати на якір у Христі: «Так само й ви вважайте себе за мертвих для гріха, а за живих для Бога, в Христі Ісусі» (Римлян 6:11); «Тому, коли хтось у Христі, той – нове створіння. Старе минуло, настало нове»(2 Коринтян 5:17). Ми все визначаємо себе по-різному, і часто це відповідає нашому становищу. Але перш за все наша значимість повинна ґрунтуватися на Христі. Тільки в нашій єдності з Богом ми можемо мати глибоку і справжню безпеку. Бог дуже любить нас і знає нас досконало: «Бо в ньому він нас вибрав перед заснуванням світу, щоб ми були святі й бездоганні перед ним у любові. Він призначив нас наперед для себе на те, щоб ми стали його синами через Ісуса Христа, за рішенням своєї доброї волі» (Ефесян 1: 4-5).

          Ви напевно «знаєте» це теологічно, але є різниця між тим, щоб «знати» і «знати», чи не так? Кожен день, кожну мить, коли ви сумніваєтеся в любові, дивіться на Христа. Коли ви шукаєте прийняття — дивіться на Христа. Коли ви шукаєте відчуття значущості — дивіться на Христа. Коли вами нехтують або ставляться несправедливо — дивіться на Христа: «бож вам дана ласка Христа, не тільки вірувати в нього, але за нього також і страждати. Отак ви переносите ту саму боротьбу, яку ви бачили в мені та яка й тепер в мені, як це вам відомо» (Филип’ян 1: 29-30).

          Безсумнівно, Бог посилає в наше життя людей, які допомагають нам у цьому: (Филип’ян 1: 7). Але вони не можуть допомогти нам цілком і повністю. Тільки Христос може дати справжню радість, справжню значимість і безпеку: «Я кажу це не тому, що терплю злидні, бо я навчився задовольнятись тим, що маю» (Филип’ян  4:11). Перестаньте шукати підтримку і схвалення, і прийміть у повній мірі те, що Христос придбав для вас на хресті.

          2. Майте план зростання в зрілості

          Нема потреби говорити, що ви подорослішаєте. Ви вже знаєте, що доведеться протистояти нашій культурі з її слизькими вимогами зрілості. Був час, коли хлопчик ставав чоловіком у 21. Потім в 30 років. Тепер в 40. Знаю, що ви хочете стати зрілими, але мати одне бажання недостатньо. Вам необхідний план. Ставати доросліше не означає рости в зрілості. Немає нічого сумнішого, ніж бачити 36-річного хлопчика. Але вони оточують нас всюди.

          Подивіться на чоловіків, які старші за вас років на десять або більше. На кого з них ви б хотіли бути схожим? Якими рисами характеру ви б хотіли володіти, досягнувши їх віку? Яким було б ваше проходження за Христом на цьому етапі життя: «Будьте моїми послідовниками, як і я – Христа» (1 Корінтян 11: 1)? Уявіть, яким би ви хотіли стати в зрілості, і робіть конкретні кроки для досягнення цього.

          Забудьте гріхи вашої юності: «Бо коли живете за тілом, то помрете. Як же ви духом умертвляєте тілесні вчинки, будете жити» (Римлян 8:13). Нам здається, що ми просто переростемо наше гріховну поведінку, ставлення або мислення. З Божої ласки так іноді відбувається. Однак у більшості випадків ми все глибше вкорінюється в способі життя і звички, що сформувалися в юності: «А потім пожадливість, завагітнівши, породжує гріх; гріх же, здійснений, – породжує смерть» (Якова 1:15). Тому, потрібно робити кроки і боротися з такими речами до смерті. Не думайте, що одного разу вони просто зникнуть. З Божою силою «виконуйте своє спасіння» (Филип’ян 2: 12-13).

          3. Вкладати в своїх друзів

          Я не намагався в цьому і продовжую пожинати плоди: «Наскочить на одного хтось, удвох проти нього стануть; троїста нитка не так хутко рветься» (Проповідника 4:12). Вам потрібно два або три близьких друга серед чоловіків, з якими ви б могли поговорити про все. Чоловіча дружба не витримала випробувань в нашій культурі з різних причин. Але це один з найцінніших подарунків від Бога молодій людині. Якщо у вас немає близького друга, моліться про це і шукайте такої дружби.

          Будьте чутливими, чесними і підтримуйте друзів в їх важкі часи: «Що було споконвіку, що ми чули, що бачили нашими очима, що оглядали і чого руки наші доторкалися, про Слово життя, – а життя об’явилось, і ми бачили й свідчимо й звістуємо вам життя вічне, що в Отця перебувало й нам явилося, -що ми бачили й чули, звістуємо й вам, щоб і ви мали спільність із нами. А наша спільність – з Отцем і з його Сином Ісусом Христом. І це ми вам пишемо, щоб наша радість була повна. А ось та звістка, що ми від нього чули й звістуємо вам: Бог – світло, й ніякої у ньому темряви немає. Коли ми кажемо, що маємо з ним спільність, а ходимо в темряві, то ми говоримо неправду й не чинимо правди. А коли ходимо у світлі, як він сам – у світлі, ми маємо спільність один з одним, і кров Ісуса Христа, його Сина, нас очищує від усякого гріха. Коли ми кажемо, що гріха не маємо, то ми самих себе обманюємо, і правди в нас немає. Якже ми визнаємо гріхи наші, то він – вірний і праведний, щоб нам простити гріхи наші й очистити нас від усякої неправди.» (1 Йоана 1: 9). Але будьте готові і до можливого розчарування. Багато хто вже знайшли собі таких друзів.

          Знайти брата старшого віку теж дуже важливо. Нам всім потрібна мудрість дорослих людей. Тих, хто міг би нас підбадьорити, хто вже багато пройшов і знає, що нас чекає.

          Вкладайтеся в друзів, але не покладайтеся на них в тому, що тільки Христос може дати. Це обтяжить вашу дружбу, ваші надії не виправдаються і, можливо, ви розчаруєтеся. Дружба це прекрасно, але найбільше нам потрібен Христос.

          4. Перестаньте шукати ідеальну жінку

          Ідеальної жінки не існує, тому перестаньте її шукати. Голлівуд обдурив і навчив неправильно сприймати «Зводить вона його своїм щедрим щебетанням, зводить його солодкими словами. І він умить за нею тягне, немов віл, що йде під обух, | немов олень, що в сильце вскочив,» (Приповідки 7: 21-23). Якщо ви сподіваєтеся одружитися, краще використовуйте свою енергію, вправляючись у благочесті і зрілості. Ставайте кращими чоловіками «Чувайте, стійте у вірі, будьте мужні, кріпіться» (1 Корінтян 16:13), а не охотьтесь на кращу жінку.

          Ваша майбутня дружина, підійде вам ідеально чи ні, ніколи не заповнить все, що виходить тільки від Христа. Якщо ви шукаєте дружину, щоб відчувати себе повноцінним, щоб про вас знали або щоб бути в безпеці, ви будете обтяжені вашим шлюбом і розчаровані. З іншого боку, якщо ви обоє знаєте, хто ви в Христі, тоді у вас будуть правильні підставу для міцного шлюбу.

          Якщо ви одружені, то швидше за все ви вже знаєте, що одружилися не на ідеальну жінку. Не примушуйте себе продовжувати шукати ідеальну (Пр. 18:22; 19:14) так, як ніби ви її упустили. Це теж обман Голлівуду. Таке мислення не довіряє Божої суверенної доброті (Пр. 6: 27-29). Любіть дружину, яку вам дав Бог, і не будьте дурнем (Пр. 5:18)!

          5. Будьте сильним, але м’яким

          Зараз складно дати визначення мужності. Чоловіки не знають, чи варто їм бути м’якими чи «крутими», або кимось посередині. Думаю, нам потрібні хоробрі чоловіки, особливо хоробрі в своїх переконаннях. Справжня хоробрість виходить із захищеності, яка криється в істинах про Христа: «І даю я їм життя вічне, і не пропадуть вони повіки, і ніхто не вирве їх із рук моїх» (Йоана 10:28). Дивіться перший пункт.

          Ми повинні бути сильними, але ми також повинні бути і м’якими. Бог — наш Батько всемогутній і сильний, але Він піклується і про вдову і сироту. Він — щедрий і у Нього м’яке серце. Складно тут тримати баланс, але це дуже важливо.

          Нам не потрібно більше крутих хлопців, байдужих до потреб і почуттів інших. Але нам і не потрібно більше чуттєвих, але в той же час безхребетних хлопців. Важливо співчуття, співчуття і доброта. Ми повинні бути сильними, надійними і відважними. Але ми також повинні вміти любити, жертвувати і втішати.

          Стабільність молодої людини у випробуваннях

          Коли ви молоді, дуже легко бути пригніченим через кожну дрібницю якоїсь події в житті: через втраченої можливості, розірвані стосунки, кожної помилки, кожного гріха. Але як ви вже помітили, ніж старше стаєте, тим більше стосунки з Христом стають видимої, важливою і заспокійливою реальністю.

          Тримайтеся за Христа, і коли ви станете зрілими, Він покаже вам красу і важливість ваших з Ним взаємин. Він обіцяє: «У вашій поведінці не будьте грошолюбні, задовольняйтеся тим, що маєте, сам бо говорив: «Я тебе не зоставлю, я тебе не покину» (Євреїв 13: 5), — і зараз, і під час вашої подорожі в доросле життя, і коли ви постарієте.

          «Вірний той, хто вас покликав, – він і здійснить це» (1 Солунян. 5:24).

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"