5 біблійних істин, які допоможуть у час депресії

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • 5 біблійних істин, які допоможуть у час депресії

          Депресія спустошує і дезорієнтує. Ви почуваєтеся жахливо, не можете подолати свою печаль і відчай. У таких ситуаціях корисно звернутися до священика, лікаря або психолога. І хоча Біблія не замінює необхідну медичну допомогу, вона говорить про ці проблеми, і люди, які страждають, можуть отримати користь з її мудрості.

          Ось п’ять біблійних істин, на яких потрібно зосередитися в скрутні часи.

          1. Озирніться

          Зверніть увагу на людей. Які поруч, які намагаються Вам допомогти. Не варто недооцінювати Божий промисел за допомогою тих, кого Він приводить у ваше життя під час вашої депресії. Розглянемо наступні Притчі:

              «Друг любить протягом усього часу; | він братом буде, коли спаде нещастя.» (Приповідки 17:17)

              «Не покидай ні свого, ні батьківського друга, | ані не входь у дім брата твого в день твого нещастя. | Ліпший сусід близький, аніж брат далекий.» (Приповідки 27:10)

          Тут ми бачимо цінність відданих людей, які поруч із нами. Тож запитайте себе:

              Хто регулярно турбується про моє життя?

              Хто виглядає доступним настільки, щоб з ним можна було відкрито поговорити про свої труднощі?

              Хто всіляко намагається зробити так, щоб я відчував себе значущим і любленим?

          Хто б це не був, не втрачайте і не недооцінюєте Божу турботу про вас через цих людей.

          2. Межі

          Визначте свої нинішні фізичні, соціальні та емоційні кордони — і смиренно прийміть їх під суверенною владою Бога.

          Це не рідкість, коли завдання, які спершу виглядали простими, стають дуже складними, коли люди перебуваємо в депресії. Можливо, доцільно зробити деякі коригування способу життя, того, з чим ви стикаєтеся щодня. Ви можете скоротити додаткові обов’язки на роботі або сказати «не зараз» новим зобов’язанням. Навіть один із активних супутників Павла в служінні й подорожах, Трофим, зіткнувся з хворобою, яка змусила його відсторонитися від служіння впродовж певного періоду (2 Тимотея 4:20). Неповний робочий день, зміна кар’єрного шляху, канікули або тривала відпустка — все це розумні кроки на шляху до відновлення.

          3. Плачте

          Це нормально — плакати і сумувати. Деякі почуваються винними за те, що відчувають печаль. Але печаль чи горе — це не ті почуття, які ми повинні стримувати. Скорбота —  одне з найяскравіших проявів нашої людяності. Насправді, багато хто з нас недостатньо сумує за тим, про о мали б сумувати:

              наш власний гріх проти Бога і інших людей (Пс. 30: 10-11; Плач 1; Ез. 10: 1; Мт. 26:75; 2 Кор. 2: 5-7; 7: 10-11; Еф. 4 : 30; Як. 4: 9);

          як люди повстають проти Слова Божого (Пс. 118: 136);

              спрага того, щоб грішники звернулися до Христа за порятунком (Лк. 19: 41-42; Рим. 9: 1-3);

              розлучення з близькими друзями (Дії 20: 36-38; Фил. 2:26; 2 Тим. 1: 4);

              переживання смерті близьких (Чис. 20:29; Втор. 34: 8; Ін. 11; 1 Фес. 4:13);

              бажання, щоб  молодь прагнула йти за Христом (Гал. 4:19).

          А іноді ми відчуваємо себе пригніченими з причин, які не можемо зрозуміти, що може вкрай розчаровувати нас. Незалежно від причини, коли ви знаходитесь в хмарі депресії, принесіть Богу в молитві свою скорботу і крики про допомогу (Пс. 41; 87). Він бачить все, через що ви проходите (Пс. 138), і він знає ваші слабкості (Пс. 102: 14). Хоч би яка була причина вашого зневірства, знайте, що Господь щедрий до вашого плачу. Він «близький до скорботних серцем» (Пс. 33:19).

          4. Смійтеся

          Зверніть увагу на все, що приносить вам радість і піднімає настрій.

          В депресії немає нічого смішного, і ті, хто служить людям, чий дух пригнічений, ніколи не повинні ставитися до цього легковажно. Навіть спів радісних пісень в невідповідний час може погіршити стан розчарованої душі (Пр. 25:20). І все ж один із практичних і доброчинних способів, якими Бог може підняти втомлену душу, — це спілкування з людьми, з якими вам подобається перебувати поруч. Як сказано в Приповістей 17:22: «Серце радісне добре лікує …» У будь-якому зручному випадку насолоджуйтеся благими дарами з рук Божих в компанії дорогих друзів — це може підняти ваш дух і прославити Бога (Екл. 2: 24-26; Як . 1:17; 1 Тим. 4: 4-5; 6:17).

          5. Любов

          Божа любов досягає темряви у вашому житті і зустрічає вас там, де ви знаходитеся.

          За часів депресії часто найважче прийняти і повірити простим словами, які звучать так: «Бог любить тебе». Ваші думки, здається, говорять вам зворотне. Думки на кшталт:

              «Бог покинув мене.»

              «Бог, може, і любить мене, але я Йому, швидше за все, не подобаюся.»

          Євангеліє — це блага вість про те, що Бог увійшов в нашу тьму, прийнявши людську плоть і живучи серед нас. Ця звістка про те, як вічний Син Божий прийшов, щоб явити Себе як Життя і Світло світу (Йн 1: 4-5,9; 8:12; 9: 5; 14: 6). Ісус — Великий Цілитель, в якому грішники можуть знайти зцілення і спокій, перш за все для своєї душі (Мт. 9:12, 11: 28-30; 1 Пет. 2: 24-25).

          Тому вивчайте Євангеліє. Роздумуйте в молитві над ним. Проповідуйте його своїй душі. І знайте, що навіть у глибинах вашої депресії Божа любов незмінна.

           «Корисна допомога»

          Чарльз Сперджен одного разу роздумував: «Сотні разів я був здатний надати допомогу братам і сестрам, які перебувають в тому ж стані, допомога, яку я ніколи не зміг би надати, якби не знав їх глибокого відчаю.»

          Сперджен і незліченна безліч інших віруючих протягом всієї історії бачили, як Бог використовував їх жахливу боротьбу з депресією, щоб служити іншим людям, що знаходяться в такій темній хмарі. Депресія може змусити людей відчувати себе самотніми, наповненими страхом, марними і, найчастіше, безнадійними. Але якщо ви дивитеся на Христа і слухаєте обітниці Божі, то ваша віра і надія зміцняться, поки ви будете чекати відповіді від Нього.

          Депресія змушує відчувати слабкість нашого людського єства, але вона не послаблює силу Бога. І ви можете бути каналом унікального благословення для тих, хто переживає подібне у своєму житті.

          Адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"