Як просити в Бога мудрості

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Як просити в Бога мудрості

          «Ісус же зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей.» (Лк. 2:52)

          Мудрість ― одна з основних якостей Божого Святого Духа, відповідно до описаного в книзі пророка Ісаї (Іс. 11: 1-3), де дух премудрості представлений одним зі семи Божих Духів. Він і є мудрість у тілі «А з Нього ви в Христі Ісусі, що став нам мудрістю від Бога …» (1 Кор. 1:30).

          Чим саме є мудрість?

          Бог настільки високо цінує мудрість, що слова «мудрість» або «премудрість» використовуються в Біблії понад 456 разів. Але чи дійсно ми розуміємо, що таке мудрість? Чи лише припускаємо, що знаємо? У Новому Завіті апостол Яків роз’яснює природу Божої мудрості:

              «А мудрість, що походить згори, найперше чиста, потім мирна, поблажлива, примирлива, милосердя та добрих плодів повна, безстороння, нелицемірна» (Як. 3:17)

          Синоніми слова «мудрість» допомагають конкретизувати його значення. До них належать: розуміння, пізнавання, розсудливість, проникливість, усвідомленість, прозорливість, кмітливість, розсудливість, тямущість, тверезість суджень… Особисто я потребую кожному з цих якостей і хотів би збільшити їх кількість у своєму житті. А ви?

          У кожному поколінні були віруючі, які є для нас прикладом мудрості високого рівня. У всьому, що вони говорять і роблять, ви зможете пізнати розум і серце Бога. Їх бездоганний характер сяє красою. Вони дбають про інших більше, ніж про себе. Вони смиренно шукають волі Божої, перш ніж дати пораду або вжити заходів. Як і будь-яка інша людина, вони можуть звернути з правильного шляху (як це зробив Соломон), та добрі плоди їхнього життя значно переважають погані.

          Як нам знайти мудрість?

          Яким чином нам найкраще опертися на Божу мудрість? Ми вже знаємо, що повинні підкорятися Його владі і постійно покладатися на Нього, але чи гарантує це, що так господня мудрість прийде в наше життя? Чого нам очікувати? Як нам зрозуміти, що Божа мудрість прийшла?

          Як вона приходить до нас? Це найвищий дар від Бога? А може це наша власна мудрість, накопичена в результаті ретельного читання і навчання? Або вона виникає через багаторічне навчання в «школі життя»?

          На ці питання немає однозначної відповіді, тому що мудрість приходить до нас усіма перерахованими вище способами. Ми можемо переконатися в цьому, якщо пошукаємо слово «мудрість» в Святому Письмі.

              Мудрість є даром. «Одному бо дається через Духа слово мудрости; іншому, згідно з тим самим Духом, слово знання…» (1Кор.12: 8)

              Мудрість є духом: «Дух Господній спочине на ньому, дух мудрости й розуму, дух ради і кріпости, дух знання й страху Господнього…» (Іс. 11: 2)

              Мудрість походить від навчання. «Старайся виявити себе перед Богом випробуваним робітником, який не має чого червоніти, який добре настановлює словом правди» (2 Тим. 2:15)

              Мудрість виникає з життєвого досвіду: «Бо праведний сім раз упаде й знову встане, а безбожник спіткнеться в нещасті» (Прип. 24:16)

              «І дурень, як мовчить, здається мудрим, і розважливим, як стулить губи.» (Прип. 17:28)

          Оскільки наш дорогий Господь Ісус зростав у мудрості, віці і благовоління перед Богом (Луки 2:52), можемо припустити, що нам треба чинити так само. Мені здається чудовим факт, що Ісус, будучи Богом у плоті, продовжував зростати в Своїй мудрості впродовж усього життя на землі.

          Проте, наше зростання в мудрості не відбудеться само собою. Напевно ви, як і я, зустрічали людей, яких знали багато років тому і були стривожені, побачивши, що вони так і не подорослішали. Вони як і раніше поводяться як підлітки, незважаючи на те, що у них є диплом, кар’єра, сім’я. Вони навіть не усвідомлюють, що їм не вистачає зрілої мудрості, яку могли б їм принести прожиті роки.

          Святе Письмо каже: «Початок мудрості ― страх Господній» (Прип. 9:10); смиренне підпорядкування Богу має бути першим кроком. Нам потрібна вся мудрість, яку ми здатні прийняти, і нам завжди буде потрібно більше мудрості, поки ми живі на землі. Апостол Яків ясно заявив, що ми повинні просити більше мудрості ― і якщо ви так зробите, Бог дасть її вам: «Якщо ж у кого з вас бракує мудрости, нехай просить у Бога, що всім дає просто, та не докоряє, – і буде вона йому» (Як. 1: 5). Навіть цар Соломон, який прославився своєю неперевершеною мудрістю, просив Бога про неї:

          «Тож дай рабові твоєму розумне серце, щоб він судив твій народ та розбирав між добрим та лихим, бо інакше хто зможе правити тим великим народом.» Вподобав Господь, що Соломон просив цього. І сказав йому Бог: «За те, що ти просиш цього, що не просив для себе ні довгого віку, ні багатства, ні смерти твоїх ворогів, а просив розуму для себе, щоб уміти судити, то я вволю твою волю: дам тобі мудре і розумне серце, що нікого, як ти, не було перше тебе, ані після тебе не з’явиться…. »(1Цар. 3: 9-12)

          Мудрість приходить через молитву!

          Як нам сформулювати це прохання про мудрість в зверненні до Бога? Це варто робити простими словами. Ми повинні просто визнати: «Боже, мені не вистачає мудрості». І потім ми визнаємо: «Бо в Тебе безмежний запас мудрості, і тоді Ти вчинив Своє бажання поділитися нею з людьми, яких Ти створив. Ти прийшов до нас через Ісуса, Який і є сама мудрість. Я прошу Тебе наділити мене Твоєї мудрістю в питанні вирішення проблеми, що стоїть переді мною».

          Наповнити вірою і запитайте у Бога, що Він хоче відповісти на вашу молитву, і Він дасть відповідь. Ось що писав апостол Яків:

              «Коли ж комусь із вас мудрости бракує, нехай просить у Бога, який дає всім щедро й за це не докоряє, і вона йому дасться. Тільки ж хай просить із вірою, без жадного вагання; бо хто вагається, той подібний до морської хвилі, що її здіймає і коливає на всі боки вітер.» (Як. 1: 5-6)

          Не дозволяйте пошуку мудрості перетворитися на виправдання перфекціонізму, який утримує вас на місці пасивного спостерігача. Життя і служіння так не працюють.

          Мудрість вривається в життя несподівано. Мудрість приходить через дієвість. Мудрість приходить, якщо вийти з човна і по воді дійти до Ісуса. Ніколи не дозволяйте пошуку мудрості перетворитися в недоречний страх. Нехай ваша мудрість завжди буде наповнена вірою, яка веде вас до Господа!

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"