Що важливіше: молитися чи діяти?

Читай також

  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Що важливіше: молитися чи діяти?

          Хочете обурити атеїста? Наступного разу, коли станеться стихійне лихо або національна трагедія, ви можете сказати, що ваші «думки і молитви» з жертвами. Вони ненавидять цю фразу і кажуть, що «думок і молитов» недостатньо, якщо ви не можете зробити чогось відчутного, як, наприклад, прийняття закону. Ну, я не знаю, наскільки ефективні думки, але я можу гарантувати вам, що молитва, як сказав Ісус, може переміщати гори.

          Професор і вчений психолог Клей Рутледж написав статтю у виданні National Review Online, де вказав «перевірені психологічні та соціальні переваги молитви, а також те, що більшість віруючих звертаються до молитви, як практиці, заснованої на вірі, крім, а не замість, інших дій».

          Дозвольте мені поділитися деякими з цих добрих новин про молитву.

          По-перше, молитва пов’язана з благополуччям і здоров’ям. В одному з досліджень впливу фінансових проблем на здоров’я людей, було виявлено, що ті, хто регулярно молиться за інших, менш схильні до проблем зі здоров’ям. Для тих, хто сприймає Бога, як люблячого, а не як віддаленого Отця, молитва дає психологічну підтримку. Люди, чиї молитви зосереджуються на визнання і турботі про інших, мали найменші симптоми депресії.

          Та чи дійсно молитва реально діє? Або це, як кажуть наші критики, просто відволікання? Рутледж каже, що молитва «звільняє пізнавальні ресурси, необхідні для зосередження уваги на розумових завданнях, зменшуючи ступінь відволікання людей від негативних емоцій». Люди, які регулярно практикують молитву, також менше схильні до алкоголізму. Молитва допомагає підвищити цінність жертви і впливає на поліпшення взаємин із іншими людьми.

          Між іншим, молитва не пов’язана зі зменшенням віри в науку або лікування. Як говорить Рутледж, «для більшості віруючих, молитва не замінює рішення на основі реальних даних. Це персональний ресурс, який доповнює і навіть може допомогти іншим продуманим діям».

          Один із героїв історії США, Вільям Уїлберфорс був ключовою фігурою в скасування британської работоргівлі. Але Уїлберфорс був також людиною молитви, яка підживлювала його віру в Ісуса і змушувала його діяти на благо свого ближнього. Уїлберфорс колись сказав: «У жодному якому разі не нехтуйте молитвою».

          Можливо, є зв’язок між «продуманим дією» Уїлберфорса і його скромної молитвою нашого Спасителя.

          Ісус закликає нас прийти до Отця в молитві, і каже у Своєму Слові, що там ми знайдемо відповіді:

          «Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам; бо кожен, хто просить одержує, хто шукає знаходить, а хто стукає відчинять».

          Чи означає це, що ми завжди будемо отримувати саме те, що шукали? Звичайно, ні! Кожен відповідальний батько дає своїм дітям не все, що вони хочуть, та все, що їм дійсно потрібно, і наш люблячий небесний Отець не є винятком.

          Молитва зміщує акцент зі самої людини і переміщає його на Бога. І при цьому людина змінюється на краще.

          Тому наступного разу, коли хтось скаже, що ви повинні робити щось більше, ніж просто молитися, пам’ятайте просту істину: Ви можете зробити щось більше, коли ви вже помолилися про це, але ви не досягнете результату, якщо будете діяти, не помолившись.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"