Щоб зберегти гармонію в сім’ї потрібно здолати диктатуру «я»

Читай також

  • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Щоб зберегти гармонію в сім’ї потрібно здолати диктатуру «я»

          Сім’я як історія, з якої походимо, й той факт, що бути сім’єю вчимося кожного дня, лягли в основу роздумів, якими Папа Франциск поділився з паломниками в неділю після Різдва.

          «Щоби зберегти гармонію в сім’ї, потрібно здолати диктатуру “я”», – наголосив Папа Франциск, коментуючи перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 26 грудня 2021 р., розповідь святого євангелиста Луки про те, як батьки шукали Ісуса та знайшли його в єрусалимському храмі. В контексті свята Святого Сімейства він зауважив, що Ісус обрав «смиренну та просту сім’ю», щоби прийти до нас.

          Сім’я – це наше коріння

          Папа запропонував звернути увагу на два аспекти, споглядаючи «красу цього таїнства». Першим є те, що «сім’я є історією, з якої походимо», бо «ніхто не народився за помахом чарівної палички». На сторінках Євангелії бачимо Ісуса, який з Марією та Йосифом подорожує до Єрусалиму на прощу, викликає тривогу мами і тата, які не знаходять Його, повертається з ними додому.

          «Як же прекрасно бачити Ісуса, зануреного в павутину сімейних почуттів, Який народжується і зростає в обіймах і тривогах близьких. Це є важливим також і для нас: ми походимо з історії, витканої із уз любові, й особистість, якою ми є сьогодні, народжується не стільки із матеріальних благ, якими ми скористалися, як із любові, яку ми отримали в лоні сім’ї», – сказав Святіший Отець, додавши, що це не мусіла бути виняткова сім’я, позбавлена проблем, але це – наша історія та наше коріння, відтявши яке, «життя всохне».

          Бути сім’єю вчимося кожного дня

          Другим аспектом, на який звернув увагу Папа, є те, що «бути сім’єю вчимося кожного дня». В Євангелії бачимо, що й у Святій Родині не все гаразд, бо «не існує Святого Сімейства з образочків». Також і там виникають проблеми, несподіванки, тривоги. Йосиф і Марія три дні шукають Ісуса, Який загубився, а коли знаходять – Він дає їм незрозумілу відповідь. Їм потрібен час, щоб зрозуміти сина…

          «Так воно діється також і в нас: кожного дня в сім’ї потрібно вчитися слухати одні одних і розуміти одні одних, прямувати вперед разом, долати конфлікти та труднощі», – сказав Святіший Отець, зауваживши, що йде мова про «щоденний виклик», перемогу в якому здобувається за допомогою простих жестів, піклуючись взаєминами та не занедбуючи спілкування в сім’ї, діалогу між батьками і дітьми, діалогу з бабусями й дідусями.

          Спершу «ти», а тоді «я»

          Папа звернув увагу на те, що коли Марія та Йосиф знайшли Ісуса, то Марія мовила: «Твій батько і я шукали тебе». Не каже спочатку «я». І цього потрібно вчитися. «Щоби зберегти гармонію в сім’ї, потрібно побороти диктатуру “я”», – наголосив Святіший Отець, назвавши загрозливою ситуацію, коли замість слухати одні одних, зосереджуємося на помилках, замість піклуватися про інших, перераховуємо свої потреби, замість спілкуватися, ізолюємося в смартфоні, коли лунають взаємні обвинувачення, повторюючи ті самі фрази.

          «Як же часто, на жаль, серед домашніх стін із надто тривалих мовчань і занедбаних егоїзмів народжуються та виростають конфлікти», – зазначив Наступник святого Петра, повторюючи свою пораду ніколи не завершувати день, не помирившись, бо наступного дня це вилиється у «холодну війну». «Навернімося від “я” до “ти”. Бо саме “ти” має бути найважливішим у сім’ї», – наголосив Папа, запросивши молитися, щоб Діва Марія, обручниця святого Йосифа та Ісусова мама, «захищала наші сім’ї».

          Vatican NEWS

          Читай також

        • Послання до молоді з нагоди 5-ї річниці Апостольського напоумлення «Christus vivit»
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.