Рятівний лет

Читай також

  • Відбулися IV дні формування для молоді
  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • Рятівний лет

          Криза, яка виникла в нашому суспільстві, загострила людські емоції. Гніву, агресії, люті, ненависті. Або ж страху, апатії, розчарування, пригніченості, безпорадності. «Коли руйнуються основи, що може праведник зробити?» (Пс 11(10),3) – запитуємо із псалмопівцем.

          «Земля ваша спустошена, міста ваші вогнем спалені, поля ваші на очах ваших поїдають чужинці» (Іс 1,7) – читаємо під час Шостого Часу в понеділок Першої Седмиці Великого Посту. І бачимо, що вдіяти щось із цим нам особисто годі.

          Впізнаємо себе, свій стан, у псалмі цього ж Шостого Часу: «Страх і тремтіння надійшли на мене і жах оточив мене навколо. І я кажу: Коли б то в мене крила, як у голубки, я полетів би і відпочив би» (Пс 55 (54),6-7)). Лет чи просто здіймання угору в Святому Письмі вказують на звернення думок, прагнень, слів до Бога. Прочани, які йшли до священного Єрусалиму прямували на гору і співали висхідні пісні (Пс 120 (119)-134 (133)).

          Лет – це теж рух, хай ми його і не розцінюємо так. Як для птаха природнім є летіти, так і для нас природно звертатися, взивати, волати до Бога. Навіть якщо і зразу не отримуємо бажаної відповіді. Навіть якщо «безбожники напнули лука, на тятиву поклали свої стріли, щоб у темноті стріляти правих серцем» (Пс 11(10),2). Навіть якщо «я бачу насильство і розбрат у місті» (Пс 55 (54), 10). Все одно «Господь – престол його на небі. Очі його дивляться на вселенну, повіки його за людьми стежать» (Пс 11(10),4), «хто насильство любить, того ненавидить його душа» (Пс 11 (10), 5). Він є справжнім володарем історії.

          Наша справа – різні свої малі кроки задля порятунку держави (хай би якими незначними вони нам не здавалися) випереджати молитвою. «Я ж візву до Бога, і Господь мене врятує» (Пс 55 (54), 17). І навчить, як рятувати інших. Як стати добрим знаряддям для цієї місії.

          Як Ісус у пустинному місці з п’яти хлібів і двох риб створив поживу для народу та ще й із залишком (Мт 14,13-21), так і з наших незначних зусиль в молитві та праці зробить щось грандіозне. Варто лише свою тривогу відкласти: «Залиши на Господа твою турботу, і він тебе підтримає: повіки не допустить, щоб справедливий захитався» (Пс 55 (54), 23). Саме з  Ним праведник може зробити справді багато.

          Василь КАЛИТА для ДивенСвіту

          Читай також

        • Відбулися IV дні формування для молоді
        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.