Наводимо порядок у душі

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Наводимо порядок у душі

          Ісус увійшов у храм і вигнав усіх, що продавали й купували в храмі (Мт. 21, 12-14; 17-20).

          У деяких ситуаціях Ісус говорив чи поводився категорично: назвав Петра сатаною, а фарисеї побіленими гробами, перевернув у храмі столи міняйлів. Бачачи цю різкість Ісуса Христа, ми деколи не розуміємо, чому Він так чинить. Бачимо, що Господь перевернув столи міняйлів, щоб показати людям якийсь важливіший дар. Аби вони усвідомили, що це храм – місце для живого Бога, де Господь перебуває і люди зустрічаються з Ним. Прості люди зрозуміли поведінку Спасителя. І коли підійшли до нього в храмі сліпі та кульгаві – Він зцілив їх.

          Духовне життя християнина має бути зустріччю з Ісусом, пізнанням Бога. Для цього молитва, Літургія, Сповідь і Причастя мають найперше очищати наш розум і душу, сприяти побудові зв’язку віри та любові з Христом, а потім вирішувати проблеми. Бо тоді, коли будемо мати міцний зв’язок з Ісусом, Він зможе допомагати нам.

          У Новому Завіті Ісус каже: «Ви – храм Духа Святого». Дух Святий перебуває в людині. Людина є храмом Духа. Ми хрестилися в ім’я Пресвятої Тройці. «Ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодягнулися» – людина стає храмом Бога.

          Ми постійно сповідаємося, причащаємося, приймаємо Тіло і Кров Господні. З великою пошаною ставимося до Святих Тайн, до Кивоту, бо свідомі, що там перебуває Ісус Христос. А коли причащаємося Тіла і Крові Господньої, живий Христос перебуває в нас. І подібно як Господь впорядковував Єрусалимський храм, він впорядковує нас: душу і життя.

          Дуже часто ми в часі молитви чи Служби Божої, Сповіді думаємо про себе: щось «продаємо чи купуємо», залагоджуємо якісь справи. Наче й стоїмо перед Богом у храмі чи на особистій молитві, але всередині нас «базар». Отже, маємо бути, як Христос, категоричні та різкі, щоб наводити в собі порядок, рішуче відкидати пусті та грішні думки, бажання. Чим краще очистимо храм своєї душі, тим швидше Ісус зробить нас кращими.

          Отець Михайло ЧИЖОВИЧ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.