П’ять заповідей із 1 послання до Корінтян, які здатні змінити нас

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • П’ять заповідей із 1 послання до Корінтян, які здатні змінити нас

          Завершуючи перше послання до Корінтян, Павло підсумовує свої настанови п’ятьма заповідями ― «Чувайте, стійте у вірі, будьте мужні, кріпіться. Нехай усе у вас діється в любові.» (1 Корінтян 16:13-14). Ці заповіді актуальні для церкви й сьогодні.

          1. Чувайте

          По-перше, Павло каже ― не спіть. Поруч із нами діє ворог, який намагається обдурити нас, використовуючи гріх, якому ми потураємо.

          Чувай, брате! Він чекає на тебе за тим комп’ютером. У його арсеналі є засоби, щоби зруйнувати твій шлюб. Він стежить за тобою, шукаючи нагоди, щоб зіпсувати твоє життя.

          Чувай, сестро! Він ховається в кокетливому погляді того хлопця зі спортзалу.

          Чувай, церкво! Він часто прикидається релігійним учителем, і, викладаючи розумні думки в подкастах, блогах та книгах, тонко підриває довіру до Божого Слова. Ви знаєте, що не кожен, хто видає книги або веде підкасти і заявляє, що говорить від імені Христа, насправді це робить.

          Чувай, церкво! Слова політичного лідера про те, що він чи вона ― ваш друг, зовсім не обов’язково це означає. Улюблений прийом нашого ворога – схиляти християн до підміни їх надії на Святого Духа і силу Євангелія надією на інші, підроблені форми сили та влади.

          Чувайте, батьки! Ворог шукає душ ваших дітей, і вам потрібно уважно стежити за тим, чого їх навчає навколишній світ. Багато хто хоче виховувати ваших дітей, але саме ви повинні керувати цим процесом та захищати їх.

          2. Стійте у вірі

          По-друге, твердо стійте у вірі. Якщо ми збираємося триматися віри, нам доведеться боротися, бо все у світі рухається всупереч. Цінності світу ― самопіднесення, зневіра, хіть плоті, хіть очей і гордість життєва: «бо все, що у світі, – пожадливість тіла, пожадливість очей і гординя життя, – не від Отця, а від світу» (1 Йоана 2: 16). Якщо ми активно не протистоїмо цьому в сім’ях, то зазнаємо поразки і не можемо зростати у вірі. Ісус сказав, що шлях до Царства Божого вимагає наших зусиль: «Від часів Йоана Христителя і понині Царство Небесне здобувається силою; і ті, що вживають силу, силоміць беруть його» (Матея 11:12).

          3. Будьте мужніми

          По-третє, будьте мужніми. Сміливо йдіть на серйозні вчинки заради Царства Божого. Господь закликав нас не для того, щоб просто збиратися, співати гімни і чекати на захоплення Церкви. Він закликав нас нести Ісуса народам, бачити чудеса та відповіді на молитви. Ісус сказав, що нами Він збудує Свою церкву, і навіть ворота пекла не здолають нас: «Тож і я тобі заявляю, що ти – Петро (скеля), і що я на цій скелі збудую мою Церкву й що пекельні ворота її не подолають» (Матея 16:18). Ворота не є наступальною зброєю ― Ісус не обіцяв, що захистить нас від нападів сатани, але що Він зробить його безсилим проти нас.

          4. Будьте тверді

          По-четверте, будьте сильними. Павло підсумовує все, що сказав раніше. Християнство не для людей зі слабкими нервами. Це боротьба — боротьба проти миру, плоті та диявола. Слава Богу, наша сила походить від Святого Духа! Але все одно це ― боротьба. Милості Господні до ранку оновляться, і ви зможете встати і знову йти вперед. Майбутнє покоління залежить від вашої рішучості боротися саме сьогодні.

          5. Робіть все з любов’ю

          І, нарешті, робіть усе із любові. Греки і римляни від щирого серця підтримали б перші чотири заповіді, але ця, остання, стала виключно християнською чеснотою. Платон, Аристотель, Цицерон і Сенека у всіх своїх розлогих творах з етики ніколи не називали любов чеснотою — лише Ісус. І Павло каже, що любов є найважливішою цінністю з усіх (1 Корінтян 13).

          Ви можете з прагненням боротися за правду, мужньо протистояти суспільству, проникливо викривати всі види брехні… але чи властива вашому життю любов до інших? «Якби я говорив мовами людськими й ангельськими, але не мав любови, я був би немов мідь бреняча або кимвал звучний» (1 Корінтян 13:1).

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"