Перед троном Всевишнього заступництво Божої Матері є надзвичайно могутнім

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Перед троном Всевишнього заступництво Божої Матері є надзвичайно могутнім

          До Богородиці з запалом нині прибіжім, грішні і смиренні, * і припадім у покаянні, взиваючи із глибини душевної: * Владичице, поможи, змилосердившись над нами, * поспішися, бо загибаємо від множества гріхів, * не заверни рабів Твоїх з нічим, * бо в Тобі єдину заступницю маємо.

          14 жовтня святкуємо день Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято з’явилося у X ст. після того як Божа Мати накрила своїм покровом Константинополь чим врятувала його від знищення. Слов’янські народи, а особливо Українська земля, з великим богоміллям почитають Покров Пречистої Богоматері, якому у нас присвячено дуже багато церков. Пам’ять Покрову Пресвятої Богородиці на Київській Русі почали відзначати у XII ст., хоча вже 1037-го року князь Ярослав Мудрий віддав увесь народ під опіку Богородиці.

          Зі святом Покрова пов’язані українське козацтво і УПА, а віднедавна (з 2004 р.) українські воїни – захисники України. Усі вони вважали і вважають Покрову своєю заступницею через те що Богородиця допомагала їм у боротьбі проти видимих ворогів. Однак, не меншим, а значно могутнішним є заступництво Пресвятої Богородиці у боротьбі проти невидимих ворогів. Апостол Павло каже: “Нам бо треба боротися не проти тіла й крови, а проти начал, проти властей, проти правителів цього світу темряви, проти духів злоби в піднебесних просторах” (Еф 6,12). Тобто наша боротьба не проти смертельної людини, а проти злих духів.

          Святий Альфонс Ліґуорі про це заступництво Пресвятої Богородиці каже так: “Могутнє перед троном Всевишнього заступництво Божої Матері, бо її молитви напевно мають у Божих очах більшу вартість ніж благання всіх Святих”. Святий Бернард пише, говорячи про Пресвяту Богородицю: “Скарбнице ласк і Мати спасіння, через Тебе маємо доступ до Сина, щоб через Тебе нас прийняв Той, що через тебе прийшов до нас!”, і додає “така Божа воля, щоб ми все отримували через Марію”. І якщо глибоко застановитися над цією правдою – так насправді воно і є: все отримуємо через Марію. Святий Альфонс якось був сказав, коли до нього хтось звернувся і запитав чи він є той славний місіонер про якого стільки говорять, на що Святий у своїй покорі відповів: “так, я є той бідний грішник якому Божа Мати виєднала ласку покликання”.. мені теж Марія випросила ласку покаяння і покликання, – і гадаю кожен міг би сказати що у його житті зробила Богородиця, ця Скарбниця ласк Божих.

          Багато богословів, спираючись на авторитеті цих Святих, боронять думку, що ніхто не дістає ніякої ласки хіба за посередництвом Божої Матері. Їхні умововиводи зводяться до наступної тези: “Бог хоче, щоб ми очікували від Нього всіх дібр ради могутнього заступництва Пресвятої Богородиці, якщо молимося до неї, так як треба”.

          Тож так легко спастися, уживаймо даного часу благодаті на молитву, наша молитва має бути постійна щоб осягнути ласку витривання без якої неможливо витривати в доброму. Нехай могутнє заступництво Пречистої Діви Марії, покров якої сьогодні урочисто вшановуємо буде нашою запорукою перемоги у духовній боротьбі і неустанній молитві.

          Маріє, Мати Божа і Мати наша, молися за нас. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.