Коли людина каже, що ― справедлива, засуджуючи при цьому інших, чеснота її ― фальшива

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Коли людина каже, що ― справедлива, засуджуючи при цьому інших, чеснота її ―  фальшива

          Покора ― основа основ.. У цьому ще раз переконуєшся роздумуючи над притчею про фарисея і митаря. Усе Писання говорить нам про те, що гордість ― це зло, а покора ― добро. Бог гордим противиться, смиренним же дає благодать (Як 4,6). Без покори неможливо подобатися Богові і все що маємо доброго у собі походить від Бога. Коли людина визнає, що вона справедлива, засуджуючи при цьому інших, чеснота її фальшива. Митар усвідомлює свою грішність у покорі, натомість фарисей не бачить свого засліплення через гординю.

          Ця притча говорить нам про одну важливу істину: що всі ми грішні і потребуємо покаяння. Але щоби вступити на цю дорогу, треба покори. Святі це добре розуміли. Що таке покора насправді? Покора ― це правда (Св. Тереса). Ступати дорогою за Богом може лишень покірний. Стати у правді означає бути правдивим:

          ― «Що я можу зробити, я є тільки бідним грішником» (Св. Отець Піо);

          ― «Вважайте, брати, я не святий, я грішник, я сьогодні можу впасти тяжко» (Святий Франциск з Асизі);

          ― а св. Филип Нері кожного ранку повторяв: «»Господи тримай мене сьогодні бо я можу легко впасти».

          Така свідомість своєї немочі отримувала їх в покорі. І навіть якщо ставалася якась помилка – то вона не дозволяла їм впасти в гордість: «Господи це плоди з мого саду», ― казала свята Катерина, кажімо і ми так і ходімо у правді, тобто покорі.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.