Назустріч Воскресінню 10. Гарний і правильний початок кожної молитви.

Читай також

  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Назустріч Воскресінню 10. Гарний і правильний початок кожної молитви.

          “Фарисей, стоячи, молився так у собі: Боже, дякую тобі, що я не такий, як інші люди: грабіжники, неправедні, перелюбці, або як оцей митар” (Лк. 18, 11).

          Для багатьох людей молитва асоціюється майже виключно з проханнями, які ми заносимо до Бога. Втім, окрім молитви просьби є ще молитва прослави, покаяння, споглядання, подяки тощо… Зауважмо, що центральним моментом найголовнішої молитви Церкви – Божественної Літургії – є анафора, яка розпочинається закликом священнослужителя до присутніх в храмі піднести вгору серця і благодарити Господа.

          Фарисей розпочав своє звертання до Бога словами саме подячної молитви: «Боже, дякую Тобі…». Не будемо сьогодні заглиблюватися в предмет цієї подячної молитви фарисея, бо він був, очевидно, хибним і недоречним: дякувати Богові за те, що ти не такий, як інші… Сьогодні радше прагну зупинитися на важливості подячної молитви як такої у наших стосунках з Богом. Св. Павло закликає християн: «За все дякуйте: така бо воля Божа щодо вас у Христі Ісусі» (1 Сол. 5, 18). Дякувати за все непросто. Втім, навіть за очевидні добродійства, отримані від Бога, люди не раз забувають дякувати, – пригадаймо хоча б євангельську розповідь про зцілення десятьох прокажених, з яких лише один повернувся до Ісуса, щоб подякувати Йому за чудесне зцілення (пор. Лк. 17, 12-19).

          Тож нам слід не занедбувати подячної молитви. Скажу більше слід ставити її на перше місце та починати нею будь-які інші молитви, щоб вони ставали тим більш корисними для нашого духовного життя. Отож:

          Подяка перед молитвою прослави робить цю молитву більш конкретною і змістовною. Ми тоді будемо прославляти Бога не як Когось абстрактного, далекого від нас, а Когось, Хто завжди поруч, Хто нас провадить, захищає і обдаровує своїми безнастанними дарами. В інакшому випадку будемо схильні, як фарисей, хвалити самих себе, а не Господа Бога. «Що маєш, чого б ти не одержав? Коли ж одержав, то чому вихваляєшся, неначе б не одержав?» (1 Кор. 4, 7) – перестерігає св. Павло.

          Подяка перед молитвою прохання укріплює нашу довіру і переконання, що Бог вислухає нашу молитву і дарує нам необхідну для спасення благодать. Дякуючи за дотепер отримані дари, ми укріпляємося у довір’ї до Господа та можемо відтак в спокої поручити Йому себе самих і наших ближніх, кажучи: «Нехай буде воля Твоя!» (пор. Мт. 6, 10; Лк. 22, 42), «Нехай зо мною станеться по Твоєму слову» (Лк. 1, 38).

          Натомість подяка перед покаянною молитвою відновлює в нашій свідомості образ Бога – Творця і милосердного Отця, Який послав у світ Свого Єдинородного Сина, щоб той спас світ, а в ньому – бідних грішників, серед яких ми – перші. Вдячність Богові дозволить нам усвідомити, що гріх це – не просто переступ якоїсь заповіді чи закону, але невдячність супроти люблячого Бога – нашого Небесного Отця і нашого найліпшого і найщедрішого Добродія. Тоді і наше покаяння стане щирішим і глибшим, і ми, подібно до апостола Петра, «заплачемо гірко», а ці сльози принесуть нам Божу розраду, очищення і зцілення духовних ран.

          «Дякую тобі, бо відповів мені і став мені спасінням… Ти єси Бог мій, і я дякую тобі, о Боже мій, тебе я буду возносити. Дякуйте Господеві, бо добрий, бо вічна його милість» (Пс. 118, 21.28-29).

          Владика Богдан ДЗЮРАХ

          Читай також

        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 1.5 / 5. Vote count: 2

            No votes so far! Be the first to rate this post.