Читання Біблії на Різдвяний піст – 12/12 – Іс 40:1-11

Інші дописи автора

        Читання Біблії на Різдвяний піст – 12/12 – Іс 40:1-11

        В рамках плану читання Біблії на Різдвяний піст

        Як цим користуватись?
        Пропонуємо Тобі наступний план біблійного розважання в стилі lectio divina:

        1) Помолись Богові у намірі доброго розважання над уривком: “Царю Небесний…”, “Засвіти в серцях наших…”
        Засвіти в серцях наших, чоловіколюбче Владико, нетлінне світло Твого богопізнання і відкрий очі нашого ума, щоб ми розуміли Твої євангельські проповідування. Вклади в нас і страх блаженних Твоїх заповідей, щоб ми, перемігши всі тілесні похоті, провадили духовне життя, думаючи і діючи все, що угодне Тобі, бо Ти є просвічення душ і тіл наших, Христе Боже, і Тобі славу віддаємо з безначальним Твоїм Отцем, і пресвятим і благим і животворящим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

        2) Прочитай даний уривок зі Святого Письма один чи декілька разів, повільно, виразно та вдумливо, якщо є можливість – читай вголос.

        3) Переглянь коментарі до цього уривку: часто в них можна відшукати пояснення незрозумілої ситуації, добру натхнену пораду, чи просто цікаву інформацію щодо уривку.

        4) Розважай над прочитаним. Задай собі питання:
        – що Бог хоче сказати мені цим уривком?
        – де я бачу себе в цьому уривку?
        – чи не нагадує цей уривок щось із мого життя?

        5) На закінчення, подякуй Богові молитвою за добре розважання.

        Можеш проводити такі розважання на самоті, якщо так Тобі затишніше, або навпаки: з родиною, спільнотою чи з друзями – разом з кимось розважання можуть бути значно глибшими та цікавішими!

        Тип: Пророцтво про прихід Ісуса Христа

        Тема: Господь спасе Ізраїля, благовість Сіонові

        Слово Боже (Книга пророка Ісаї 40:1-11)

        1. Утіште, утіште народ Мій, каже ваш Бог. 2. Промовляйте Єрусалимові до серця й вістіть йому, що скінчилась його служба, спокутувано його несправедливість, бо він прийняв з руки Господньої удвоє за всі його злочини! 3. Голос чути: – Стеліть Господові дорогу у пустині, рівняйте в степу шлях нашому Богові! 4. Нехай кожна долина заповниться, кожна гора й пагорб нехай знизиться! Нехай провалля стануть рівниною, а прикрі кручі – низиною! 5. Тоді слава Господня з’явиться, і всі творіння узрять її разом, бо так прорекли уста Господні. 6. Голос велить: – Вісти! – Я ж сказав: – Що вістити? – Всяке тіло – трава, і вся його краса – мов квітка в полі. 7. Висхне трава, зів’яне квітка, як подих Господній на неї подує. Так, народ – трава! 8. Висхне трава, зів’яне квітка; а слово Бога нашого стоятиме повіки. 9. Зійди на гору, на високу, ти, що несеш Сіонові веселі вісті! Підніми сильно голос, ти, що несеш Єрусалимові веселі вісті! Підніми голос, не бійся! Скажи містам Юдеї: «Ось Бог ваш! 10. Ось Господь Бог іде в потузі, раменом своїм панує. Ось нагорода Його з Ним, заплата Його перед обличчям у Нього. 11. Немов пастух, пастиме своє стадо, рукою власною збере їх, ягнят носитиме на грудях, дійних лагідно водитиме».

        Коментарі

        Коментар Отців Церкви

        Іс 40:3 Стеліть Господові дорогу у пустині, рівняйте в степу шлях нашому Богові!

        Зробіть так, щоб Бог віднайшов дорогу у вашому серці. Ориген: Господь хоче знайти у вас шлях, яким Він зможе увійти у ваші душі і здійснити свою подорож. Приготуйте Йому цю дорогу, про яку сказано: «рівняйте Його дорогу». «Голос кличе в пустелі» — голос кричить, «готуйте дорогу» (Ориген, Проповіді на Євангеліє від Луки 21.5).

        Споглядання, після якого йде діяльність. Ориген: Цей шлях Господа вирівнюється двома способами: спогляданням, яке прояснюється істиною, не змішаною з брехнею, і діяльністю, яка слідує за розумним спогляданням відповідних дій, які слід зробити, що відповідають правильному сенсу цих речі, які потрібно здійснити (Ориген, Проповіді на Євангеліє від Йоана 6.103).

        Поблажливість Бога. Амвросій Медіоланський: Бог, справді, ніколи не сходить ні звідки, бо Він каже: «Я наповнюю небо та землю» (Єр 23:24). Але Він ніби спускається, коли Слово Боже входить у наші серця, як сказав пророк: «Готуйте Господеві дорогу, вирівняйте стежки Його». Ми повинні це зробити, щоб, як Він сам обіцяв, Він прийшов із Отцем і оселився у нас (Йо 14:23) (Амвросій Медіоланський, Про віру християнську 5.7.98).

        Вибір Духа за вірою. Кирило Єрусалимський: Поки радіють небесні сили, нехай душі, які мають з’єднатися з духовним нареченим, готуються. Бо чути голос того, що в пустині кричить: «Приготуйте дорогу Господню». Бо це не легка справа, не звичайний і невибірковий союз за тілом, але обрання вседослідного Духа за вірою (Кирило Єрусалимський, Катехитичні лекції 3.1).

        Підготовка і відродження. Аврелій Августин: Не відродилися вони, ті, хто хрестився Йоановим хрещенням, яким хрестився сам Христос (Мт 3:13). Навпаки, вони були «підготовлені» служінням Предтечі, який сказав: «Приготуйте дорогу для Господа» — для Того, тільки у Кого вони могли б відродитися (Аврелій Августин, Enchiridion, Посібник щодо віри, надії та любови 14.49).

        Цією дорогою є Боговтілення. Аврелій Августин: Йоан [Хреститель] був сповнений Святого Духа; і він мав хрещення з неба, а не від людей. Але скільки часу він мав? Він сказав: «Приготуйте дорогу для Господа». Але коли Господь був пізнаний, Він Сам став дорогою; більше не було потреби в хрещенні Йоана, яким мала бути підготовлена дорога для Господа (Аврелій Августин, Трактати на Євангеліє від Йоана 5.15.4).

        Голос волаючого у пустелі. Феодорит Кирський: Справжня розрада, справжня втіха і справжнє визволення від беззаконня людства є втіленням нашого Бога і Спасителя. Тепер першим провісником цієї події був натхненний Йоан Хреститель. Відповідно, пророчий текст заздалегідь проголошує реалії, які стосуються нього, бо саме цього навчили нас три блаженних Євангелиста, і щодо чого блаженний Марко навіть зробив пролог до своєї праці. Що ж до натхненного Йоана, якого фарисеї запитали, чи він сам – Христос, то він зі свого боку заявив: «Я – голос вопіющого в пустині: Вирівняйте путь Господню», як сказав пророк Ісая (Йо 1:23); я не Бог-Слово, а голос, бо як провісник я сповіщаю Бога-Слово, що є втіленим. Більше того, він називає язичників «нетоптаною [землею]», оскільки вони ще не отримали пророчого відбитка (Феодорит Кирський, Коментар на Книгу пророка Ісаї 12.40.3).

        Проголошення Першого та Другого Приходу. Єронім Стридонський: Оскільки Слово тепер стало тілом і оселилося між нами, тепер у пустелі не буде голосу пророка, але голос архангела, що готує дорогу Тому, Хто прийде не в покорі тіла, але для Того, Хто з Отцем. І в ті дні вони виходили в пустелю, щоб почути Предтечу цього Очікуваного і побачити розбурханий вітром пісок (Єронім Стридонський, Лист 119.10).

        Смиренність служіння. Цезарій Арелатський: «Я – голос того, що волає в пустелі». Це означає, що я – не Слово, яке було з Богом від початку і яке було Богом, але я радше голос; іншими словами, я служитель Слова, щоб через мене Він міг досягти слуху та почуттів [людей]. З цієї причини блаженний Хреститель вигукнув із подібним смиренням: «Йому треба рости, мені ж маліти» (Йо 3:30) (Цезарій Арелатський, Проповідь 217.2).

        Закінчення Закону та Пророків. Тертулліан: Оскільки вже тоді через Ісаю саме Христос, Слово і Дух Творця, пророчо описав Йоана як «голос того, що кличе в пустині, щоб приготувати дорогу Господу». І [він] збирався вийти вперед з метою припинити з цього моменту хід Закону та Пророків: їх сповненням, а не їх зникненням (Тертулліан, Проти Маркіона 4.33).

        Слово приходить до серця. Аврелій Августин: Там написано: «Голос того, хто кличе в пустині», Слово зачате в утробі Діви. Якщо цей голос не є Словом, то це – гучний стукіт металу (1Кор 13:1). Бо тоді не можна було б сказати, що кожне слово є звуком, але не кожен звук є словом. Бо не зайвим буде прийняти «шлях» як те, що прийшло до самого серця і наповнило нас внутрішньо. І справді, серце стало Його місцем, куди Він приходить і залишається (Аврелій Августин, Проповідь 289).

        Праця підготування. Іван Золотоустий: Чи бачите ви, що і словами пророка, і його власною проповіддю виявляється це єдине, що він прийшов, проклавши дорогу і приготувавши наперед, не даючи дару, яким було відпущення, але управляючи в доброму час душами тих, хто має прийняти Бога усіх? (Іван Золотоустий, Проповіді на Євангеліє св. Матея 10.3).

        Іс 40:4 Нехай кожна долина заповниться, кожна гора й пагорб нехай знизиться!

        Євангельська проповідь заповнила весь світ. Феодорит Кирський: Цими термінами він очевидно показав засіб євангельського проголошення: завдяки цьому засобу воно за короткий час наповнило весь світ. Під «заповненими долинами» та «зниженими горами й пагорбами» слід розуміти, що буквально це стосується рівня, очищеного від усіх перешкод, але в переносному значенні, душі невіруючих – це долини, ті, хто лежать якимось чином на дні ями і не мають розуму повернутись до небес, тоді як гори й пагорби — це демони, яким поклоняються на горах і на пагорбах, чийому обману був покладений край втіленням нашого Спасителя (Феодорит Кирський, Коментар на Книгу пророка Ісаї 12.40.4).

        Господь спасає і заповнює долини святими. Єфрем Сирин: Кажуть, що долини заповнені, тому що Господь увійшов у цей світ, і викупив усі народи з неволі диявола, і повернув їх до віри та поклоніння їхньому Творцю, і навчив їх сподіватися на вічне спасіння. Це сказано ще й тому, що глибокі долини та жахливі й негостинні печери Він наповнив подвижниками, які, покинувши турботи цього світу, присвячують себе виключно шануванню й прославі Бога (Єфрем Сирин, Коментар на Ісаї 40.4).

        Шлях Господній. Іван Касіян: Згідно з простим вченням Господа, ця уарська дорога легка і гладка, хоча вона може здаватися жорсткою і грубою. Бо ті, хто побожно і вірно служить Йому, коли взяли на себе ярмо Господнє і дізналися від Нього, що Він лагідний і смиренний серцем, одразу [вони] так чи інакше знімають тягар земних пристрастей і не знаходять праці, крім спокою для своїх душ, через дар Господній. [Про це] Він сам свідчить пророком Єремією, кажучи: «Спиніться на дорогах і роздивіться, та розпитайтеся про стежки днедавні: де дорога добра, то й ступайте нею, і знайдете спокій душам вашим» (Єр 6:16). Бо для них одразу «криві стануть прямими, а нерівні шляхи – простими»; і вони «спробують й подивляться, який добрий Господь» (Пс 34:8 (33:9 LXX)). І коли вони почують, як Христос проголошує в Євангелії: «Прийдіть до Мене всі втомлені й обтяжені, і Я облегшу вас», вони знімуть тягар своїх гріхів і зрозуміють наступне: «Ярмо бо Моє любе й тягар Мій легкий» (Мт 11:28-30). Тоді Господній шлях буде освіжаючим, якщо він дотримується згідно з Його законом (Іван Касіян, Наради 24.25).

        Іс 40:10 Ось Господь Бог іде в потузі, раменом своїм панує. Ось нагорода його з ним, заплата його перед обличчям у нього.

        Будьте ревні у робленні добра. Климент Римський: Ми повинні… бути ревними творячи добро, бо все є від Нього. [Ісая] попереджає нас: «Ось Господь Бог іде … і нагорода Його з Ним, заплата Його перед обличчям у Нього». Тому він закликає нас, тих хто вірить у Нього всім серцем, не бути лінивими чи недбайливими в жодній добрій справі. Нехай наша слава і наша впевненість будуть у Ньому. Підкорімося Його волі (Климент Римський, Перше послання до Коринтян, 34.2-5).

        Для Бога все є відкритим. Ішодад Мервський: «Ось нагорода Його з Ним», тобто ось справи кожної людини відкриті для Бога, і Він судить за тим, що кожен з нас зробив, даючи нагороду добру і залишаючи зло для покарання (Ішодад Мервський, Коментар на Ісаї 40.10)

        Другий Прихід Спасителя. Феодорит Кирський: Ці слова є проблиском Другого Приходу Спасителя. Саме тоді Він дасть працівникам їхню винагороду. «[Він] тоді віддасть кожному згідно з його ділами» (Мт 16:27), за словом апостола. «День бо Господній, — каже, — зробить його явним; бо він відкривається в огні, і вогонь випробовує діло кожного, яке воно» (1Кор 3:13). Це проголошення, яке Господь призначив робити святим апостолам у свою чергу. «А йдіть, — сказав Він, — радше до загиблих овець дому Ізраїля. Ідіть, проповідуйте, кажучи, що Царство Небесне – близько» (Мт 10:6-7). Отже, можна побачити, що провіщення пророка, таким чином, узгоджуються зі словами Євангелія (Феодорит Кирський, Коментар на Ісаї 12.40.10).

        Влада Христа. Кирило Александрійський: Бо з’явився нам Господь наш Ісус Христос, що має божественну силу, а рамено Його — з владою, тобто з силою та володарюванням (Кирило Александрійський, Лист 1.31).

        Іс 40:11 Немов пастух, пастиме своє стадо

        Правдиві філософи не є позбавленими простоти. Апоній: Я кажу, що ці [ягнята] є душами тих, хто справді стали небесними філософами, відкинувши світ з його насолодами і фальшивою виставою, і які вважають за краще жити в пустелі, а не в царських палацах (Апоній, Тлумачення на Пісню Пісень 2.3).

        Пастух посилає своє стадо. Феодорит Кирський: Спостерігаймо також виконання цього пророцтва точним способом і правдою у святих Євангеліях. По-перше, Господь сказав: «Я ж – добрий пастир і знаю своїх, а Мої Мене знають. … і життя своє кладу Я за Моїх овець» (Йо 10:14-15). Більше того, Він також зібрав ягнят своїми руками, [тобто] силою свого вчення. Бо незабаром Він сказав рибалкам: «Ідіть за Мною, Я вас зроблю рибалками людей» (Мт 4:19). Ось Він покликав митників і їв з ними (див. Мт 9:9-10). Знову, іншого разу, Він дозволив навіть жінці, яка вела грішний спосіб життя, проливати сльози біля Його ніг (див. Лк 7:36-50). Він також втішав вагітних жінок думкою, що вони народять для спасіння (див. Лк 1:39-45). Дізнавшись про знищення смерті й надію на воскресіння, вони мали достатню розраду для своїх страждань в очікуванні оголошених благ. Нарешті, коли свята Діва ще носила Його в утробі, Він наповнив радістю Єлизавету, яка була вагітною (Феодорит Кирський, Коментар на Ісаї 12.40.10).

        Переклад з англійської – Максим Гонтар, за виданням Isaiah 40-66 (Ancient Christian Commentary on Scripture Book 11)

        Ілюстрація: Jean Louis Ernest Meissonier (1815-1891) – Isaiah

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 0 / 5. Vote count: 0

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.