14 серпня – Перенесення Дерева Чесного Хреста і пам’ять святих мучеників Макавеїв 

Читай також

  • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
  • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
  • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
        • 14 серпня – Перенесення Дерева Чесного Хреста і пам’ять святих мучеників Макавеїв 

          На християнському Сході завжди в особливіший спосіб почитали Чесний Хрест, на якому був розіп’ятий Христос. Тому свято Перенесення Чесного Хреста має навіть день передсвяття. Дане свято встановлене на пам’ятку винесення частинок справжнього Господнього хреста з царської палати до міста. Це перенесення відбувалося колись у Царгороді (Константинополь, а нині Стамбул) з імператорського палацу до прегарного Софійського храму.

          А оскільки Українська Церква вшановує сьогодні також і пам’ять хрещення Руси, то в цей день відбувається посвячення води (мале Водосвяття). В деяких місцях відбувається ще й благословення зілля, як на Успіння Пресвятої Богородиці.

          Однак головний наш взір спрямований сьогодні на славних і в усі віки пропам’ятних макавейських мучеників з їхньою матір’ю-героїнею Соломонією і незламним старцем Єлеазарем. Приклад цих вірних єдиному Богові людей є перед усім тим свідченням що завжди і в усякій епосі є люди праведні, які у своєму поступанні небесні блага ставили вище земних, навіть ціною власного життя…

          Свідчення макавейських братів у зберіганні заповідей Божих є доволі промовистим у наші часи де так легко топчиться Божий закон і порушуються Божі заповіді. Нехай до глибини душі зворушений приклад Макевейських мучеників додасть нам сили і заохоти до життя духовного, щоб ми ніколи не йшли на компроміс з гріхом, пам’ятаючи на те, що Господь Бог, всім тим, що Його люблять приготовив значно більші і вічні блага у Царстві Небеснім.

          14 серпня рівно ж розпочинаємо Успенський піст, перед найбільшим святом Матері Божої – Її славним Внебовзяттям з тілом і душею до неба. Нехай ця добра Мати допоможе нам добре пройти цей піст-підготовку, використовуючи кожну його хвилину для неба. Амінь.

          Отець Назарій ЛАНЬКО

          Читай також

        • Отець-доктор Іван Гобела: «Великий піст ― час для нашого преображення і Канон Святителя Андрея Критського в цьому нам допоможе»
        • Три етапи, щоб увійти у Великий Піст
        • ІКОНИ – ідолопоклонство? Чому ми їх почитаємо?
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.