Чи знаєш, що ти ― храм Святого Духа?

Читай також

  • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
  • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
  • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
        • Чи знаєш, що ти ― храм Святого Духа?

          Продовжуємо аналізувати великопосні молитви і на черзі пропоную застановитися над ще однією молитвою Божественної Літургії Передшеосвячених Дарів. Це молитва по поставленні Святих Таїн, яку читає священник на Прохальній єктенії.

          Головні думки молитви

          На початку є визнання немочі служителя, що Святий Бог, перед яким ангели закривають свої лиця, поставив на служіння своєї слави грішну людину, це тайна незрозумілого чоловіколюбства Бога. Мета такого служіння: приносити дари і жертви за гріхи і людські невідання. Священник просить Бога щоб споглянув на нього і на дані приноси.

          Опісля слідує Боже добродійство: визволення служителів і вірних людей від усякої нечистоти. Далі прохання про освячення душі і тіла, бо Бог освячує! щоби вірні могли достойно причаститися Святих Тайн: «Із чистим сумлінням, з незасоромленим лицем, з просвіченим серцем». Внаслідок гідного і достойного Св. Причастя людська істота оживотворяється, тобто сповнюється нествореною Божою благодаттю і з’єднується з самим Ісусом Христос, Богочоловіком, другою особою Божою Пресвятої Тройці. Бо Він сказав, і далі дослівно слова молитви: «Хто їсть моє тіло і хто п’є мою кров, у мені перебуває і я в ньому». І далі дуже гарні слова, які хочеться навести дослівно: «…щоб ми, як поселиться і житиме в нас Слово Твоє, Господи, стали храмом пресвятого і поклоняємого твого Духа».

          Слово Боже ― це Ісус Христос. Християнин внаслідок Таїнства Хрещення вщеплюється в самого Ісуса Христа, стає частиною Тіла Христового, яким є Його Свята і Апостольська, Вселенське Церква. Рівно ж стає храмом Святого Духа який уділяється на Таїнстві Миропомазання. На кінці є ствердження і прохання про визволення від диявольського підступу, що доконується ділом, або словом, або помислом. І підсумкове прохання про надію на вічні блага, щоб Господь уділив нам ці обіцяні блага разом з усіма святими, що від віку Йому благоугодні були.

          Часто ця молитва не читається вголос, тому вірні не знають про неї, але як бачите з цього аналізу, вона дуже глибока і гарна.

          Читай також

        • Єпископи УГКЦ у США запрошують на Всеамериканську Молодіжну Прощу
        • Нехай направиться. Перший тиждень Великого посту
        • У час Великого посту ходіть «На глибину» з командою «Школи особистісного зростання»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.