Битва під Лепанто – як молитва на вервиці дарувала перемогу Священній Лізі над турками

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Битва під Лепанто – як молитва на вервиці дарувала перемогу Священній Лізі над турками

          Сьомого жовтня 1571 року підрозділ Священної Ліги під командуванням Хуана Австрійського переміг Османську імперію у битві під Лепанто. Священна ліга була заснована Венеціанською республікою, Королівством Іспанія, Мальтійськими лицарями та Папською державою. Папа Пій V виступив з такою ініціативою, занепокоєний нестримним зростом османської влади і пов’язаною з нею загрозою вторгнення ісламу, що мало б катастрофічні наслідки для Європи та християнства.

          Святійший Отець міг на початку розраховувати на короля Іспанії Філіпа ІІ та Венецію. Якби не тиск Пія V, то найбільш ймовірно, іспанська монархія би відійшла, і перемога була б на іншому боці. Флот Священної Ліги складався із близько двохсот кораблів напротивагу двісті тридцяти османських. Ворожих кораблів затонуло сто дев’яносто, а християнських – лише дванадцять.

          «Тогочасний Папа, св. Пій V, мабуть, був єдиною людиною, яка повністю усвідомлювала усю небезпеку. Коли він почав закликати європейських правителів до спільного опору, виявилось, що протестантські Німеччина та Франція вже уклали пакт з Константинополем, Англія відвернулась від Папи в результаті реформації та екскомуніки Єлизавети І, яка тепер по-трохи сприяла туркам. Остаточно на заклик Папи відповіли лише Венеція, Іспанія і Мальтійські лицарі. З військової точки зору, це було небагато.

          Що тоді зробив Папа? Перш за все, підпис під установчим документом Священної Ліги поставив у день св. Домініка, який три століття перед тим з допомогою вервиці зміг зробити неможливе – навернув запеклих прихильників альбігойської єресі. Потім він довірив християнські війська під опіку Пресвятої Діви Марії. Зрештою, усіх вірних закликав молитись на вервиці. Він вірив, що вервиця вимолить у Бога чергове чудо».

          Коли на воді точилась конфронтація, на прохання папи вірні подвоювали свої молитви. Несподівано турки почали відступати. Пій V, який тоді перебував у Римі на зустрічі з кардиналами, встав і почав молитись на вервиці за перемогу католиків. Звістка про перемогу однак дійшла до Риму лише через два тижні, враховуючи умови тогочасної комунікації.

          Для вшанування пам’яті чудесного порятунку Європи у річницю битви під Лепанто було встановлене свято Матері Божої Вервиці, яке щороку вшановується 7 жовтня.

          «Non virtus, non arma, non duces, sed Mariae Rosiae victores nos fecit» – «Не відвага, не зброя, не командири, а Марія вервиці дала нам перемогу», – написали пізніше венеціанці на стіні каплиці, побудованої на знак подяки за перемогу.

          Католицький оглядач

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.