Чому Бог приховує свою волю щодо нас?

Читай також

  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
  • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
        • Чому Бог приховує свою волю щодо нас?

          Знаєте відомий принцип: якщо ви дасте людині рибу, то вона матиме їжу на один день, а якщо дасте їй вудку, щоб могла самостійно ловити рибу, то вона зможе годувати себе і свою сім’ю до кінця життя.

          Цей принцип зрозумілий. Його часто використовують, щоб підкреслити різницю між простою матеріальною допомогою і допомогою, яка сприяє формуванню певних навичок. Перша дає те, що потрібно в цей момент; друга ж допомагає забезпечити засобами, що відкриють шлях до самостійності. Щось схоже відбувається і в християнському житті.

          Божий задум для вас

          У Посланні до Євреїв ми отримуємо нагадування про те, що в старозавітні часи Бог говорив «Багаторазово й багатьма способами Бог говорив колись до батьків наших через пророків» (Євреїв 1: 1). І тут ми маємо на увазі не тільки пророків, які отримували слово безпосередньо від Бога, але також і ангелів, які передавали Боже скерування.

          При згадці про ті часи, ми цілком можемо відчути легку заздрість. Дійсно, хто з нас не побажав би мати біля себе персонального ангела, який вказує, в якому напрямку нам краще рухатися по житті? Або бачення, що дає нам знати, в чому полягає воля Божа? Без таких безпосередніх одкровень нам може бути важко розпізнати, чого від нас хоче Бог.

          Однак, думаючи так, ми, можливо, просимо для себе не більшого, а, скоріше, меншого.

          Вчення про волю Божу в Новому Завіті представлено досить широко і цілком зрозуміло. Але найчастіше воно не таке конкретне, як нам хотілося б. Лише в одному випадку Павло пише: «Це ж саме воля Божа: святість ваша – щоб ви стримувались від розпусти» (1 Солунян 4: 3). І все це добре і правильно, однак яку ж роботу мені вибрати? Чи слід мені змінити житло в наступному році? Чи потрібно мені вступити в шлюб? І як щодо інших менш важливих рішень, що постають переді мною щодень?

          Як ми дізнаємося Його волю

          Бог не дав нам магічної кулі, яка пророкує майбутнє. І це може засмучувати нас. Однак Він дав нам щось краще:

              «І не вподібнюйтеся до цього світу, але перемінюйтесь обновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале» (Римлян 12: 2).

          Таке наше ставлення до Божої волі: Він не надсилає нам щодня на електронну пошту розпорядження про те, як сьогодні нам слід чинити. Однак Він поступово оновлює наш розум, перетворюючи сам спосіб його функціонування, наділяючи нас здатністю пізнавати Його волю, так, що ми вже не потребуємо похвилинних безпосередніх коригування.

          Такий стан речей свідчить про надану нам високу честь. Бог не говорить нам щомиті, що нам слід думати, але показує, як думати. Він зрідка говорить нам про те, яке рішення слід прийняти, але вчить нас, як приймати рішення.

          Яку мету переслідує Бог

          У Новому Завіті є декілька прикладів, що підтверджують сказане вище. Ми вже розглянули те, що Павло сказав солунянам. Божа воля полягає в тому, щоб ми освячувалися; щоб ми ставали більше і більше схожими на Нього — були святі: «Але як той, хто вас покликав — святий, так само й ви самі усім вашим життям станьте святі» (1 Петра 1:15). Отже, важливою складовою цього процесу є утримання від усілякої сексуальної розбещеності. Тому будь-який намір до сексуального гріха (уявнийчи або фізичний) суперечить Божій волі. Осягаючи сенс Божого Слова, ми знаходимо чіткіше розуміння того, яким є Він, і що Йому до вподоби.

          Чи візьмімо Послання до Римлян 8:29: «Бо яких він передбачив, тих наперед призначив, щоб були подібні до образу Сина його, щоб він був первородний між багатьма братами». Отже, яка Божа воля щодо вас? — Щоб ви ставали більше схожими на Ісуса. Так що, все, що веде нас до цієї мети, і є Божа воля.

          Що, якби я не приділив зранку час для спілкування з Господом і перебував у Його Слові? В Святому Письмі не сказано, що о сьомій годині я повинен сидіти за столом з відкритою Біблією. Однак там виразно сказано, що я повинен ставати більш схожим на Христа. А цього не відбудеться, якщо я не проведу час на колінах і з Його Словом.

          Трансформовані, а не просто поінформовані

          Отже, Бог не дає нам щось на кшталт духовної системи GPS: «тут поверніть наліво; потім —направо». Він дає нам карту: «ось ваш пункт призначення; доберіться туди будь-якими доступними вам добрими шляхами».

          Доки ми вчимося «добувати собі їжу», Божа воля здається нам невизначеною і неконкретної. Однак таке складне становище є частиною задуму. У такі моменти ми повинні знову дивитися на мету, до якої прямуємо, багато молитися і старанно міркувати про те, яким чином нам до неї дійти. Бог бажає зробити щось набагато більше, ніж тільки видати розпорядження для кожного нашого кроку. Він хоче допомогти нам змінитися. Він хоче не просто інформувати, але трансформувати нас.

          Переклад і адаптація Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
        • «Пишучи вірш, молюся»: поезія семінариста про Україну, Бога та любов підкорила серця тисяч українців
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"