«Під проводом Марії до Ісуса». Частина ІV

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Сестро, візьміть це від нас, вояків!
        • «Під проводом Марії до Ісуса». Частина ІV

          Назарій Ланько ― отець-диякон катедрального храму святого Апостола Андрія Одеського екзархату УГКЦ запрошує провести травень в молитві до Богородиці.

          Cвятий Альфонс про святу вервицю і спосіб її відмовляння.

          «Відомо, що вервичкове набоженство об’явила святому Домінікові (1170-1221) сама Пресвята Діва. Одного разу, коли цей святий був поглинутий глибоким смутком, поскаржився перед Марією на альбігойську єресь, яка у ті часи завдавала великої шкоди Церкві, Вона відповіла до нього: “Земля та доти буде неплідною, аж поки на ній не випаде дощ”».

          Святий Домінік зрозумів, що землею неплідною були єретики, а дощем – вервичкове набоженство, яке він повинен поширювати. І так від тих часів, і по сьогодні, не має набоженства поміж вірними більш розповсюдженого, аніж вервичкове набоженство.

          Далі святий Альфонс пише:

          «Скільки ж то зусиль приклали єретики, Лютер, Кальвін й інші, щоб людей від цієї набожності відвести! Натомість, які ж великі плоди усьому світому воно принесло; скільки ж то завдяки йому було звільнено від гріху! Скільки ж то завдячує йому за те, що стали на дорогу благочестя! …».

          Також святий Альфонс зазначає у науці, що Папи Римські наділили цей вид молитви багатьма відпустами. Та нас насамперед цікавить, що радить великий почитатель Матері Божої щодо способу відмовляння вервиці.

          Святий Альфонс пише:

          «Належить однак пам’ятати, що багато залежить на доброму відмовлянню вервиці. Пресвята Діва сказала одного разу блаженній Еулалії, що п’ять десятків ангельських привітань (мається на увазі «Богородице Діво»), відмовлених вільно і побожно, є Їй миліші, ніж п’ятнадцять поспішно і неуважно.

          Казав св. Франциск Салезький: “поспіх є смертю побожності”. Тому ми повинні взяти до уваги цю першу пораду св. Альфонса: відмовляти вервицю не спішачи і побожно.

          Разом із цим, добре є відмовляти вервицю клячачи перед образом Пресвятої Діви. А на початку кожного десятка здійснювати акт любові до Ісуса і Марії, прохаючи Їх про якусь ласку для себе або для інших людей, дорогих нашому серцю. Отже, друга порада: відмовляти вервицю клячачи (якщо, звісно, є така змога) і перед образом Матері Божої.

          Святий Альфонс у третій пораді каже таке:

          «Найкраще відмовляти Вервицю спільно з іншими, ніж самому». Закінчується наука святого Альфонса такими словами, які свого роду є заохотою: «Відмовляймо дорогі браття ту святу молитву як найчастіше, як найпобожніше, щоб була із цього слава для Бога, слава для Пресвятої Діви, а користь для нашої душі. Амінь».

          Святий Альфонс, як засновник редемптористів, в особливіший спосіб посвятив своє згромадження під опіку Непорочної Діви, заохочуючи своїх співбратів до ревного почитання Матері Божої. Альфонс сам відмовляв щоденно багато вервиць і заохочував до цього, як бачимо у науці, й інших. До сьогодні редемптористи, наслідуючи свого засновника прославляють Марію, відмовляючи святу вервицю і навіть носять її при собі як елемент своєї монашої одежі.

          Читайте також:

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина I

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина II

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина IIІ

           

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Сестро, візьміть це від нас, вояків!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"