«Під проводом Марії до Ісуса». Частина V

Читай також

  • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
  • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
  • Сестро, візьміть це від нас, вояків!
        • «Під проводом Марії до Ісуса». Частина V

          Назарій Ланько ― отець-диякон катедрального храму святого Апостола Андрія Одеського екзархату УГКЦ запрошує провести травень в молитві до Богородиці.

          Любити Пресвяту Матір, щоб дійти до святості.

          Темою цієї статті є МАРІЯ, Мати Ісуса Христа, Непорочна Діва так дуже люблена святим Альфонсом Марією де Лігуорі.

          Любов Альфонса до Пресвятої Матері формувалася в родинному домі. Рідні вже на святому хрещенні поручили новонародженого Її особливій опіці, надаючи йому хрещене ім’я – Марія.

          Матір від наймолодших літ старалася робити вразливим серце сина на добро. Влила у нього велику любов до Ісуса і Пресвятої Матері. Довіра, яку Альфонс у пізніших роках мав до Марії, можна відчитати з Його набоженства до Неї. Як адвокат відвідував храм Санта Марія делла Мерчеде (Неаполь), поручаючись опіці Марії. Такі відвідини давали йому сили до перенесення всіляких труднощів.

          У тому ж місці, після програного процесу, прийняв рішення залишити світ. Будучи вже єпископом і відвідуючи родинне місто сказав тодішньому настоятелеві тієї церкви: Це Вона визволила мене із світу. Ту, яку дуже любив називав: Направителькою впалого світу, Посередницею миру між Богом і людьми, виєднала йому в житті багато ласк. Цілковите віддання Марії як рицар своїй вибранці серця, виразно показав складаючи у Її стіп шляхетську шаблю. Відтоді розарій став його зброєю і всіх редемптористів. Був переконаний, що власне ним визволяється грішників з неволі сатани. Для того наказав своїм співбратам щоденно відмовляти одну частину.

          Життя святого Альфонса було однією, великою піснею слави, на честь Непорочної. Марія винагороджувала йому приватними об’явленнями віддання Їй. Кілька з них мали місце, ще перед заснуванням Згромадження, в Скалі, в гроті, де провадив час на молитві і покуті.

          Грота стала для Альфонса духовною горою, Гетсиманією, Хоривом зустрічі з Богом і Пресвятою Матір’ю. О. Джованні Баттіста Ді Констацо, останній сповідник святого казав: Аж до пізньої старості можна було чути як шептав: Моя грота, як би хотів повернутись до моєї гроти. Там часто розмовляв з Мадонною. Вона уділила порад в справі Згромадження.

          Голошення слави Марії вважав за велику честь і щастя. Хотів щоб усі його співбрати не втомлювались в набожності до Неї. Часто заохочував, а навіть наказував своїм духовним синам: …дуже любіть Пресвяту Матір і завжди призивайте Її допомоги, якщо хочете дійти до святості.

          Не було проповіді, у якій би Засновник не згадував про Матір Божу. Однак ревність не дозволяла йому вдовольнитись лиш цим. Прославляв Марію через малювання образів, складання пісень і написання книг. Величання Марії – одна з книжок є синтезою його маріології. Темою її є велике милосердя Марії і сила Її посередництва. Є вона перлиною в його літературній діяльності (ця книга є в групі укр. і пол. мовою – див. файли). Свідчить про це велика популярність тієї книжки і гарні плоди духовні її читачів. Сам святий Альфонс, незадовго перед смертю сказав чудове свідчення своїй праці. Було це 24 жовтня 1784 року. Один з братів читав хворому Засновникові Книжку про Найсвятішу Матір. Альфонса незмірно захопило те, що читав. Перервав йому тоді і закричав: Чи я то така прекрасна книжка? Як же ж гарно! Хто є автором? Коли довідався…, викрикнув радісно: Мій Боже, дякую Тобі за цю ласку, що міг щось написати про Твою Матір. О яка то велика потіха в годині смерті, коли можна собі сказати, що чимось причинився до поширення набоженства до Пресвятої Діви.

          Поширюючи культ Марії, не тільки вказував Її як взір до наслідування, але як Посередницю усіх ласк. Сьогодні кожного місіонаря-редемпториста, що має виголошувати проповідь про Матір Божу, навчає: всі ласки переходять через руки Марії і ніколи не загине хто любить Марію.

          Святий Альфонс дбав про те, щоб вірні які слухали його проповідей ставалися правдивими дітьми Бога, уповаючи у предивну і правдиву поміч Пресвятої Матері.

          На сьогодні редемптористи рівно ж не втомлюються у набоженстві до Пресвятої Матері, запалюючи в інших любов до Неї, щоб через Її заступництво і допомогу дійти до Святості.

          (Підготовано на основі статті бр. Павла Мрочерка «Любити Пресвяту Матір…щоб дійти до святості» з журналу Родина Відкупителя №2/1994).

          Читайте також:

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина I

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина II

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина IIІ

          «Під проводом Марії до Ісуса». Частина ІV

           

          Читай також

        • Художник за допомогою ШІ відтворив обличчя Діви Марії
        • Рука Богородиці у деяких іконах має прихований сенс
        • Сестро, візьміть це від нас, вояків!
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"