Кожна наша зустріч із Господом має бути належно приготована

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Кожна наша зустріч із Господом має бути належно приготована

          Сьогоднішній уривок недільного Євангелія готує нас із вами до свята Богоявлення Господнього. Як ми молимося в Молитві на освячення води в це свято.

          «… У попереднім празнику ми бачили Тебе младенцем, а в теперішнім совершенним Тебе бачимо, совершенним від совершенного явленого нашого Бога».

          Усі найбільші свята церковного року мають неділі, які, ніби, готують до основного святкування. Неділя перед Різдвом, Неділя перед Богоявленням і навіть Квітна Неділя готує нас до Пасхи. Центральною особою сьогоднішнього уривку є Іван Хреститель. Як ця неділя є, ніби предтечею Богоявління, так і св. Іван був предтечею Спасителя.

          Цей уривок вказує на потребу приготування до кожного Богоявлення, яке, чи не найбільш явно відбувається на кожній Божественній Літургії. Хрестячи людей, закликаючи їх до покаяння, Іван готує народ до прийняття Євангелія Ісуса. Як земля потребує приготування для того, щоб туди впало зерно і дало плід, так і кожна наша зустріч із Господом має бути належно приготована.

          Проповідуючи біля Йордану, Іван промовляв до сумління людей. Йдучи до храму, випробовуймо і власне сумління. Якщо є перешкода у вигляді важкого гріха, змиймо його у Таїнстві Покаяння, як Іван робив, занурюючи у воду тих, що приходили каятися. До приготування належить і момент очікування. Намагайтеся розвинути в собі відчуття того, що до нас приходить у слові і хлібі Той, кому Іван недостойний розв’язати ремінця сандалів. З нетерпінням очікуйте на те Слово Апостола і Євангелі, ніби воно звернене особисто для Вас.

           І до Євхаристії приступайте як до свого особистого Спасителя.

          Отець Олег КОБЕЛЬ

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.