«Сьогодні у Євангелії до нас звучить дуже потужний голос надії: Господь за нами шукає»

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • «Сьогодні у Євангелії до нас звучить дуже потужний голос надії: Господь за нами шукає»

          Щоб пережити важкі часи і випросити у Господа Бога милосердя і миру для України, ми повинні каятися у своїх гріхах. Як народ, ми маємо за що каятися. За часи вільної Незалежної України ми часто не вміли правильно використовувати свободу, в тому числі духовну, релігійну свободу. Деколи нам можливість бути з Богом видавалася чимось буденним, нецінним. Можливо, ми не до кінця відчували ціну зустрічі очима з Богом. Часом ми не дооцінювали того, що мали. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час проповіді до вірних у неділю про Закхея.

          На початку проповіді Предстоятель зазначив, що сьогоднішнє Євангелія представляє нам образ Бога, нашого Спасителя як того, хто шукає загублену людину, яка потребувала, щоб хтось її віднайшов. Йде мова про історію митника Закхея з Єрихону – багача, який хоч і мав гроші, владу і своє місце в суспільстві, проте був відкинутий народом як публічний грішник. Ще й до того був малим на зріст. Цей чоловік дізнавшись, що прийде до Єрихону Ісус, з цікавості заліз на шовковицю, щоб Його побачити.

          Проповідник переповів історію зустрічі між Христом і Закхеєм, яка дозволила Ісусу віднайти і спасти грішника.

          Можливо, припускає архиєрей, Ісус для того і прийшов в Єрихон, щоб віднайти загубленого, маленького, цікавого Закхея, який вважає, що йому немає шансу на спасіння.

          На його переконання, в момент загублення, людям дуже важливо відчути, що вони не є до кінця відкинуті чи забуті Богом. Навіть, коли ми вже лежимо на дні свого гріховного життя, є хтось, хто за нами дивиться, шукає поглядом. Як важливо усвідомити, що Бог за нами шукає!

          «Що означає знайти і спасти?» – запитує Глава Церкви.

          І відповідає: «Події, які відбуваються в хаті Закхея, відповідають на це запитання. Насамперед знайти – це показати людині її власну гідність, що душа набагато цінніша за гроші».

          «Коли мене Бог віднаходить, помагає мені віднайти мою справжню гідність. Допомагає віднайти образ Божий, який він мені залишив, який схований у глибині моєї душі і навіть мої грішні вчинки не можуть його до кінця знищити. Той образ завжди буде провокувати у мені або цікавість, або бажання пошуку за Богом», – переконаний Отець і Глава УГКЦ.

          Христос віднаходить в особі Закхея його синівство. Він першим виходить на зустріч до людини. Проте, на переконанння проповідника, важливо також, щоб і ми шукали Бога, щоб теж скеровували свій погляд до Нього і дозволили Йому відновити нашу гідність.

          «Ось ця дорога віднайдення повноти, дорога до повноти гідності синів Божих у сьогоднішньому Євангелії виглядає як дорога покаяння. Саме покаяння – це дорога до зустрічі з Богом. Покаяння – це дорога до повноти гідності сина, доньки Божої, якими кожен з нас уже є, але ще у повноті покликаний стати», – наголосив проповідник.

          Відтак Отець і Глава УГКЦ зазначив, що ми сьогодні переживаємо дуже тривожні часи.

          «Нам видається, що ми є загублені, що майбутнього чіткого немає. Побачимо, як проживемо наступних кілька років чи навіть місяців. Але у сьогоднішньому Євангелії до нас звучить дуже потужний голос надії. Господь до нас каже: Я сьогодні хочу бути у твоїй хаті», – підкреслив він.

          «Сьогоднішнє Євангеліє для нас є словом надії про те, що Господь Бог за нами шукає. Він до нас приходить, щоб нас підтримати. Щоб нам показати, що так довго, як ми є з ним, ми є непереможні. Так довго, як людина знає свою гідність, яку Бог їй відкриває і готова цю гідність відстоювати. Цінує свою гідність дорожче, ніж гроші, посади чи інші обставини. Така гідна людина має потужну силу для того, щоб цю гідність захистити», – запевняє Глава Церкви.

          «Сьогодні просімо Господа Бога, щоб Він побачив, зглянувся на кожного з нас, зокрема на наш народ, щоб був з нами у таких непростих часах. Щоби допоміг нам побачити гідність, до якої Він нас кличе. Щоб допоміг злізти з шовковиці наших ілюзій. А ми в свою чергу дозвольмо Богові нас віднайти. І у покаянні наблизитися до Нього», – додав духовний лідер українців.

          Департамент інформації УГКЦ,

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.