Симпозіум Ради Єпископських Конференцій Європи. «Молодь в Івана Павла ІІ»

Читай також

  • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
  • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
  • У пошуках крихти надії
        • Симпозіум Ради Єпископських Конференцій Європи. «Молодь в Івана Павла ІІ»

          На свято св. Івана Павла ІІ учасники симпозіуму Ради Європейських Єпископських Конференцій молилися з польською молоддю під час урочистої Євхаристії та молитовного чування, що відбулося у санктуарії на Білому морі.

          У цей день відбувся «Ярмарок добрих практик» ― презентації Божих справ, які здійснюються в різних країнах Європи.

          Дора та Бренд із Австрії розповіли глядачам про Vocation Music Award. Це проєкт, у якому молоді люди через музику розповідають про своє покликання ― про відкрите і щойно відкрите. Через те, що Бог промовляє до людей спільною мовою музики, ця акція доходить і до людей, не близьких до Церкви. Як підкреслила Дора, шляхів до Бога багато, тому VMA не обмежується одним стилем. Ви можете почути поп, рок або церковну музику. ― Свідчення перших років ВМА демонструють, що неважливо, як ти залучаєшся. Сила Святого Духа змінює ваше серце, коли ви берете в цьому участь, ― сказала Дора.

          Друга представлена ініціатива пов’язана з… шоколадом і чипсами. Jugendaktion, або Молодіжна акція, це спільнота, яка заохочує солідарність та відповідальність за інших. Дохід від продажу продукції, виробленої в Перу, спрямовують на створення освітніх програм для дітей. До солодкої допомоги може долучитися група друзів, установи та парафії. Громада також здійснює програми допомоги в Африці.

          Французька «Національна служба покликань», яка складається з мирян, монахинь і священиків, зосереджена на роботі з молоддю.

          ― Разом за допомогою Святого Духа ми служимо і заохочуємо молодь у Франції до євангелізації, щоб кожен міг жити в любові до Бога і відповідати на своє покликання, йдучи слідами Христа, ― підкреслили представники. ― Ми намагаємося відповідати на їхні запитання, слухати їхні розповіді про життя, підтримувати один одного в нашій просвітницькій діяльності, обмінюватися досвідом і творити Церкву, ― додали вони.

          У Німеччині молодь може взяти участь в акції «72 години». За цей час вони реалізовують доручений чи вигаданий соціальний чи політичний проект, наприклад, модернізацію дитячого майданчика, ярмарки у менших містах чи благодійну акцію.

          ― Проект є видимим знаком дії молоді в Церкві. Для старших це показує, що молодь активна і робить щось для громади. Для деяких із них це початок дій у спільнотах, пояснив Лука, додавши, що ця акція є «виходом на крок поза межами Церкви» та збиранням тих, хто в ній не перебуває. Кожна команда та її діяльність підтримуються молитвами.

          О. Мішель Ремері, міністр молоді в Люксембурзі, навів приклад того, як відкритість до запитань молодих людей призводить до добрих справ. Коли священик працював у голландських парафіях, він часто спілкувався з молоддю. Не маючи змоги приділяти їм достатньо часу, він попросив їх записати свої запитання та надіслати йому через миттєві повідомлення. Коли виявилося, що тільки з Нідерландів їх близько тисячі, виникла ідея створити книгу з відповідями на них. О. Ремері підкреслює, що це універсальні питання, які хвилюють усю католицьку спільноту. Tweeting with God наразі доступний 30 мовами.

          Після всіх виступів модератор панелі о. Хорхе Омар Альварес Бальестеро IVE.

          ― Подивіться, які ви гнучкі, коли Святий Дух кличе вас до чогось! ― зазначив він. ― Треба працювати з усіма, хто з’являється. Навіть якщо три-чотири. Двоє прийшли? Тим краще, ми зможемо побудувати глибші стосунки. Будьмо обережні з тим, що Бог хоче нам показати, а не з тим, що ми собі уявляємо, закликав він.

          Учасники симпозіуму зібралися в Санктуарії Божого Милосердя на Вервицю Божого Милосердя, яку очолив єпископ Марек Марчак. Молитву промовляли п’ятьма мовами. Потім разом із польською молоддю взяли участь в урочистій Святій Месі в санктуарії св. Івана Павла ІІ.

          ― Нехай Пресвята Діва Марія, яка завжди говорила Богові «так», зробить вас провісниками радості для сучасного світу та звіщає мир Христовий усім людям, ― сказав у проповіді архиєпископ Марек Єндрашевський.

          Після спільної Євхаристії молодь, яка готується поїхати на Світові дні молоді у 2023 році, зустрілася на черговому «Kроку до Лісабону». В архиєпархії вже зібрано 30 груп, які формуються, щоб якомога плідніше пережити від’їзд наступного року.

          Чування в межах акції «Молодь в Йоана Павла ІІ» були передчуттям СДМ, адже зібрані молилися та співали шістьма мовами. ― Цього вечора ми хочемо особливо оточити своєю молитвою всю молодь. Принесіть їх до вас і благословіть нас, і використовуйте нас, щоб бути справжніми свідками для них, ― сказав єпископ Анджей Пшибильський.

          Переклад Наталії ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Чи можна з позиції Церкви вважати тих, хто загинув за Україну, новомучениками?
        • Школа міжконфесійного діалогу «Зцілення ран війни: спільне завдання українських Церков»
        • У пошуках крихти надії
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"