Нам потрібне пряме спілкування з Богом а не ця довга повторювана вервиця?

Інші дописи автора

        Нам потрібне пряме спілкування з Богом а не ця довга повторювана вервиця?

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        В одній із дискусій на Фейсбук було підняте питання – а навіщо взагалі потрібна вервиця, ця довга молитва із багатьма повтореннями? Замість цього нам потрібне пряме спілкування з Богом!

        Це правда, що вервиця є досить тривалою (один блок таємниць – близько 20 хв.) молитвою, і що вона базується на повторенні. Але давайте розглянемо все по порядку.

        1) Бог хоче від нас не просто тривалої молитви, але молитви постійної! Щоб ми були “в молитві витривалі” (Рим 12:12) і молилися без перерви (1Сол 5:17). З часом вокальна молитва призвичаює до молитви розум, а молитва розуму призвичаює до молитви серце, а молитва серця може тривати постійно – але поки ми живемо на землі, потребуємо підживлювати її молитвою вголос (власне молитва вервиці) і молитвою розуму (що дають нам розважання над таємницями). Перегляньте відеокатехезу від Блаженнішого Святослава про ці три рівні молитви.

        2) Бог не є проти повторень у молитві. Більше того, у Святому Письмі ви знайдете чимало повторень саме у час молитви. У 136-му псалмі в кожному з 26-ти віршів повторюється “бо милість Його вічна”. У Книзі Даниїла, коли вавилонський цар Навуходоносор кинув трьох юнаків до розпаленої печі, за те що вони відмовилися поклонятися ідолу, вони складали хвалу Господу, щораз повторяючи “Благословіте Господа, … Хваліте й возносіте його повіки” (Дан 3:51-90) – тридцять разів! В Книзі Одкровення зображено ангелів, які “покою не мають ні вдень, ні вночі, промовляючи: Свят, свят, свят Господь Бог Вседержитель, хто був і хто є і хто приходить.” (Од 4:8) – отже знову ж таки невпинна і повторювана прослава. Папа Іван Павло ІІ писав про повторюваність у вервиці так: “Якщо це повторення розглядати поверхнево, може виникнути спокуса побачити вервицю як суху та нудну вправу. Зовсім інша річ, коли вервиця вважається виливом тієї любові, яка невтомно повертається до любленої людини з висловами, схожими за своїм змістом, але завжди свіжими з точки зору почуття, що пронизує їх.” (Rosarium Virginis Mariae, 26).

        3) Втім важливо також пам’ятати, що саме ми повторюємо під час вервиці. Один блок таємниць – це 50 повторень молитви “Богородице Діво” (“Радуйся Маріє” у західній традиції). І ця коротка молитва є не що інше як поєднання двох цитат Святого Письма, а саме слів ангела Гавриїла з Луки 1:28 “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками” і слів Єлизавети з Луки 1:42 “Благословенна ти між жінками й благословен плід лона твого”. Отже, по суті, ми повторюємо слова Святого Письма, і Бог не тільки не проти цього, Він наказує так робити: “Нехай книга цього закону ніколи від твоїх уст не віддалиться, і розважатимеш над нею день і ніч” (ІН 1:8), “Про Твої заповіді буду роздумувати … я не забуду Твого слова … щоб я міг жити й Твоє слово пильнувати” (Пс 119:15,16,17), “Слово Христове нехай у вас перебуває щедро” (Кол 3:16).

        4) Можна запитати – а чому ви повторюєте саме ці слова про Марію, чому Марія така важлива? Що ж, Марія – Ковчег Нового Завіту, Мати Господа нашого (Лк 1:43), Цариця-Мати яка є нашою заступницею перед Господом, Ісусом Христом. Раджу прочитати про 5 фактів, які слід зігнорувати, щоб звинувачувати католиків у “поклонінні Марії”.

        5) Ну гаразд, скажете ви, отже вервиця – це молитва до Марії? Це не зовсім так. Вервиця – це також молитва до Бога. Перед кожним десятком “Богородице Діви” ми молимося “Отче Наш”, по закінченню десятку ми молимося Славослов’я (“Слава Отцю…”) і можемо (за вказівкою Фатімської Божої Матері) додавати прохання до Христа: “О, наш любий Ісусе, прости нам наші гріхи, охорони нас від пекельного вогню, веди всі душі до неба, особливо ті, що найбільше потребують Твого Милосердя.” А отже, вервиця містить в собі також молитву до Бога.

        6) І найважливіше, на чому слід наголосити – всі ці повторювання, хоч і є каркасом, але не є серцем молитви на вервиці. Вервиця – це роздумування над таємницями – найважливішими подіями в житті Ісуса Христа. Це роздумування про народження і дитинство, служіння і страждання, воскресіння і вознесіння Христа. Поки устами промовляємо десяток “Богородице Діво” – розумом і серцем розважаємо над однією такою таємницею. При цьому Церква радить, за можливості, використовувати Святе Письмо, зачитуючи перед кожним десятком відповідний уривок з Біблії. Папа Іван Павло ІІ настійливо рекомендує: “Для того, щоб надати біблійне підґрунтя та більшу глибину нашим роздумам, корисно прослідкувати за оголошенням таємниці з читанням відповідного біблійного уривку, довгого чи короткого, залежно від обставин. Ніякі інші слова ніколи не можуть зрівнятися з ефективністю натхненного слова. Слухаючи, ми впевнені, що це слово Боже, сказане сьогодні і сказане “для мене”. Слово Боже, якщо його прийняти таким чином, може стати частиною методології повторення вервиці, не породжуючи нудьги від простого згадування чогось уже добре відомого. Справа не в тому, щоб згадати інформацію, а в тому, щоб дозволити Богу промовити. Під час деяких спільних урочистих святкувань це слово можна належним чином проілюструвати коротким коментарем.” (Rosarium Virginis Mariae, 30).

        7) Тут ми підходимо до цього конкретного питання – навіщо всі ці молитви і роздуми над Словом Божим, якщо найважливіше – це пряме спілкування з Богом? Через читання (роздумування) Слова Божого до нас промовляє Бог. Звісно Бог промовляє до нас і усіма іншими засобами – натхненням Святого Духа, словами ближніх, інколи навіть снами. Але Біблія – це єдиний гарантований і доступний для кожного спосіб почути Бога. У свою чергу, в молитві людина звертається до Бога. Це і є спілкування – звертатись і приймати відповідь, слухати і реагувати. Молитися, читати Святе Письмо, і знову молитися. В цьому і є суть вервиці. Більше того, через вервицю ми єднаємося з усією Церквою як на небі, так і на землі.

        Звісно вервиця не є необхідною для спасіння, вона не є єдиною правильною формою молитви та роздумів над Святим Письмом. Але вона, коли її молитися правильно, є добрим способом спілкуватися з Богом – пам’ятаймо про це!

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 3.4 / 5. Vote count: 5

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.