Нам потрібне пряме спілкування з Богом а не ця довга повторювана вервиця?

Інші дописи автора

        Нам потрібне пряме спілкування з Богом а не ця довга повторювана вервиця?

        (Дивіться також: Посібник для початківців з молитви на вервиці)

        В одній із дискусій на Фейсбук було підняте питання – а навіщо взагалі потрібна вервиця, ця довга молитва із багатьма повтореннями? Замість цього нам потрібне пряме спілкування з Богом!

        Це правда, що вервиця є досить тривалою (один блок таємниць – близько 20 хв.) молитвою, і що вона базується на повторенні. Але давайте розглянемо все по порядку.

        1) Бог хоче від нас не просто тривалої молитви, але молитви постійної! Щоб ми були “в молитві витривалі” (Рим 12:12) і молилися без перерви (1Сол 5:17). З часом вокальна молитва призвичаює до молитви розум, а молитва розуму призвичаює до молитви серце, а молитва серця може тривати постійно – але поки ми живемо на землі, потребуємо підживлювати її молитвою вголос (власне молитва вервиці) і молитвою розуму (що дають нам розважання над таємницями). Перегляньте відеокатехезу від Блаженнішого Святослава про ці три рівні молитви.

        2) Бог не є проти повторень у молитві. Більше того, у Сятому Письмі ви знайдете чимало повторень саме у час молитви. У 136-му псалмі в кожному з 26-ти віршів повторюється “бо милість Його вічна”. У Книзі Даниїла, коли вавилонський цар Навуходоносор кинув трьох юнаків до розпаленої печі, за те що вони відмовитися поклонятися ідолу, вони восхваляли Господа, щораз повторяючи “Благословіте Господа, … Хваліте й возносіте його повіки” (Дан 3:51-90) – тридцять разів! В Книзі Одкровення зображено ангелів, які “покою не мають ні вдень, ні вночі, промовляючи: Свят, свят, свят Господь Бог Вседержитель, хто був і хто є і хто приходить.” (Од 4:8) – отже знову ж таки невпинна і повторювана прослава. Папа Іван Павло ІІ писав про повторюваність у вервиці так “Якщо це повторення розглядати поверхнево, може виникнути спокуса побачити вервицю як суху та нудну вправу. Зовсім інша річ, коли вервиця вважається виливом тієї любові, яка невтомно повертається до любленої людини з висловами, схожими за своїм змістом, але завжди свіжими з точки зору почуття, що пронизує їх.” (Rosarium Virginis Mariae, 26).

        3) Втім важливо також пам’ятати, що саме ми повторюємо під час вервиці. Один блок таємниць – це 50 повторень молитви “Богородице Діво” (“Радуйся Маріє” у західній традиції). І ця коротка молитва є не що інше як поєднання двох цитат Святого Письма, а саме слів ангела Гавриїла з Луки 1:28 “Радуйся, благодатна, Господь з тобою! Благословенна ти між жінками” і слів Єлизавети з Луки 1:42 “Благословенна ти між жінками й благословен плід лона твого”. Отже, по суті, ми повторюємо слова Святого Письма, і Бог не тільки не проти цього, Він наказує так робити: “Нехай книга цього закону ніколи від твоїх уст не віддалиться, і розважатимеш над нею день і ніч” (ІН 1:8), “Про Твої заповіді буду роздумувати … я не забуду Твого слова … щоб я міг жити й Твоє слово пильнувати” (Пс 119:15,16,17), “Слово Христове нехай у вас перебуває щедро” (Кол 3:16).

        4) Можна запитати – а чому ви повторюєте саме ці слова про Марію, чому Марія така важлива? Що ж, Марія – Ковчег Нового Завіту, Мати Господа нашого (Лк 1:43), Цариця-Мати яка є нашою заступницею перед Господом, Ісусом Христом. Раджу прочитати про 5 фактів, які слід зігнорувати, щоб звинувачувати католиків у “поклонінні Марії”.

        5) Ну гаразд, скажете ви, отже вервиця – це молитва до Марії? Це не зовсім так. Вервиця – це також молитва до Бога. Перед кожним десятком “Богородице Діви” ми молимося “Отче Наш”, по закінченню десятку ми молимося Славослов’я (“Слава…”) і можемо (за вказівкою Фатімської Божої Матері) додавати прохання до Христа: “О, наш любий Ісусе, прости нам наші гріхи, захорони нас від пекельного вогню, заведи до неба усі душі, особливо ті, що найбільше потребують Твого Милосердя.” А отже, вервиця містить в собі також молитву до Бога.

        6) І найважливіше, на чому слід наголосити – всі ці повторювання, хоч і є каркасом, але не є серцем молитви на вервиці. Вервиця – це роздумування над таємницями – найважливішими подіями в житті Ісуса Христа. Це роздумування про народження і дитинство, служіння і страждання, воскресіння і вознесіння Христа. Поки устами промовляємо десяток “Богородице Діво” – розумом і серцем розважаємо над однією такою таємницею. При цьому Церква радить, за можливості, використовувати Святе Письмо, зачитуючи перед кожним десятком відповідний уривок з Біблії. Папа Іван Павло ІІ настійливо рекомендує: “Для того, щоб надати біблійне підґрунтя та більшу глибину нашим роздумам, корисно прослідкувати за оголошенням таємниці з читанням відповідного біблійного уривку, довгого чи короткого, залежно від обставин. Ніякі інші слова ніколи не можуть зрівнятися з ефективністю натхненного слова. Слухаючи, ми впевнені, що це слово Боже, сказане сьогодні і сказане “для мене”. Слово Боже, якщо його прийняти таким чином, може стати частиною методології повторення вервиці, не породжуючи нудьги від простого згадування чогось уже добре відомого. Справа не в тому, щоб згадати інформацію, а в тому, щоб дозволити Богу промовити. Під час деяких спільних урочистих святкувань це слово можна належним чином проілюструвати коротким коментарем.” (Rosarium Virginis Mariae, 30).

        7) Тут ми підходимо до цього конкретного питання – навіщо всі ці молитви і роздуми над Словом Божим, якщо найважливіше – це пряме спілкування з Богом? Через читання (роздумування) Слова Божого до нас промовляє Бог. Звісно Бог промовляє до нас і усіма іншими засобами – натхненням Святого Духа, словами ближніх, інколи навіть снами. Але Біблія – це єдиний гарантований і доступний для кожного спосіб почути Бога. У свою чергу, в молитві людина звертається до Бога. Це і є спілкування – звертатись і приймати відповідь, слухати і реагувати. Молитися, читати Святе Письмо, і знову молитися. В цьому і є суть вервиці. Більше того, через вервицю ми єднаємося з усією Церквою як на небі, так і на землі.

        Звісно вервиця не є необхідною для спасіння, вона не є єдиною правильною формою молитви та роздумів над Святим Письмом. Але вона, коли її молитися правильно, є добрим способом спілкуватися з Богом – пам’ятаймо про це!

        Інші наші статті про вервицю

        Приєднуйтесь до нас у Телеграм та Вайбер і отримуйте раз на тиждень дайджест найпопулярніших дописів!

        Інші дописи автора

          Оціни

          How useful was this post?

          Click on a star to rate it!

          Average rating 3.4 / 5. Vote count: 5

          No votes so far! Be the first to rate this post.

             

            Про автора

            Волонтер Патріаршої Комісії у справах Молоді УГКЦ (Календар ДивенСвіт, Спільноти УГКЦ). Програміст, захоплюється графічним дизайном та перекладом з англійської. З 2011 бере участь у щотижневих зустрічах біблійного кола та займається перекладом біблійних коментарів. Учасник Літньої Біблійної Школи УКУ в 2018 та 2019 роках.