Центр гідності дитини УКУ представив результати дослідження «Школа, безпечна для дитини»

Читай також

  • “Я розумію кожну дитину, яка кричить: “Тато, не бий маму”. Як засновниця “Міста Добра” конвертувала свій біль у добру справу
  • Центр гідності дитини УКУ: щоб в Церкві діти почувалися в безпеці
  • Центр гідності дитини УКУ запрошує на дискусію «Школа, безпечна для дитини»
        • Центр гідності дитини УКУ представив результати дослідження «Школа, безпечна для дитини»

          Що таке для вас безпека в школі? Які її складові? А чи знаєте в чому полягає безпека для учнів? Коли вони чуються в безпеці? Ми для цього питали 2000 учнів Львова і тепер знаємо відповіді!

          Центр гідності дитини УКУ, спільно з дослідницькою агенцією Fama – Custom Research Agency за підтримки Управління освіти Львова провели дослідження «Школа, безпечна для дитини» (2024).

          Ми хотіли дізнатися, що впливає на відчуття безпеки дітей у закладах освіти, а також чи однаково діти, батьки та вчителі розуміють, що таке безпека в школі.

          У дослідженні взяли участь 2000 учнів та 800 батьків. Також ми брали інтерв’ю у педагогів шкіл Львівської громади. Результати показали, в чому різниця між розумінням відчуття безпеки у дітей та дорослих, які чинники на це впливають та на що варто звернути увагу, щоб покращити рівень безпеки дітей в закладах освіти. За результатами опитування буде створено механізм вимірювання безпеки дітей в освітньому середовищі для інших громад.

          Khrystyna Shabat, керівниця Центру гідності дитини УКУ поділилася: «Віримо, що отримані результати та механізм вимірювання відчуття безпеки, який ми отримаємо після цього дослідження, стануть помічними для інших громад та допоможуть вибудувати справді ефективні системи превенції насильства над дітьми, які будуть працювати в найкращих інтересах дитини та в партисипативному підході».

          Виявилося, що уявлення про безпеку в школі для дітей – це про дружні стосунки, для батьків – захист від зовнішніх загроз, а вчителі та адміністрація шкіл безпеку пов’язують із запобіганням психологічних загроз, підтримкою здоров’я та співпрацею з батьками задля ефективного виховання дітей.

          Мар’яна Малачівська-Данчак, засновниця та директорка Дослідницької агенції Fama зазначила: «Ми щиро сподіваємося, що напрацьоване нами рішення допоможе краще розуміти ситуацію управлінцям з освітньої сфери, відтак приймати обґрунтовані рішення для того, щоб наші діти почували себе більш комфортно та безпечно».

          Серед інших цікавих знахідок дослідження:

          🔸68% опитаних учнів Львова зазначили, що доброзичливі стосунки із вчителями та однокласниками, відсутність булінгу і наявність друзів найбільше впливають на почуття безпеки школи.

          🔹61% опитаних учнів зазначили, що мають безпечного дорослого в школі. 🔸Класний керівник має найбільшу довіру в учнів: 69% опитаних звернуться до нього у випадку побиття чи цькування з боку інших.

          🔹21% дітей відчуває себе тривожно в кабінеті директора, а 7% вказали, що постійно відчувають тривогу під час навчального процесу – це фактично кожен десятий учень.

          🔸16% учнів зазначали, що щодня спостерігали, як вчителі ставилися до одних учнів значно краще, аніж до інших. Один із 10 опитаних вказав, що вчителі щодня не вірили, коли хтось із учнів казав правду.

          🔹59% учнів вважають, що спеціально підготовлений вчитель з питань безпеки буде більш корисним для спокою в школі, ніж поліцейський.

          Серед усіх осіб порівняно найбільше тривоги в дітей викликають сторонні люди, що перебувають на території школи: такі емоції декларує один із пʼяти опитаних учнів. 17% зазначили, що іноді до школи можуть потрапляти сторонні.

          З дослідженням можна ознайомитися за покликанням.

          Читай також

        • “Я розумію кожну дитину, яка кричить: “Тато, не бий маму”. Як засновниця “Міста Добра” конвертувала свій біль у добру справу
        • Центр гідності дитини УКУ: щоб в Церкві діти почувалися в безпеці
        • Центр гідності дитини УКУ запрошує на дискусію «Школа, безпечна для дитини»
          • Оціни

            [ratemypost]