Коли ми святкуємо Різдво?

Читай також

  • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
  • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
  • #НазустрічРіздву. День 40. 24 грудня. Пастирі, які стали «Ангелами»
        • Коли ми святкуємо Різдво?

          А чи знаєте ви, що ми святкуватимемо Різдво через два тижні, 25 грудня??

          Ніхто з християн не святкує народження Спасителя 7 січня – запевняють люди. І це таки правда, якщо жити за церковним календарем. Детальніше про це розповів владика Борис Ґудзяк, єпископ УГКЦ у Паризькій єпархії, у своєму блозі на сайті zaxid.net

          Святкування Різдва Христового припадає не на 7 чи 8 січня, а завжди на 25 грудня. Просто для тих, хто вживає Юліанський календар для релігійних празників, 25 грудня випадає за світським календарем на 7 січня. Так було в XX столітті, є в XXI, XIX це було 6 січня, а в XXII, нагадаймо собі, 8 січня. Однак, ми всі дотримуємося Григоріанського календаря у нашому щоденному житті.

          Ми, українці, живемо у такій календарній плутанині хто сто років, а хто більше 400.

          Кожна зміна календаря – чи то в 1582 році за часів папи Григорія XIII, чи в Британії в середині XVIII століття, чи в Греції в 1920-тих роках, чи в українській діаспорі в ХХ столітті – відбувалася з труднощами і супроводжувалася конфліктами і поділами. Це слід пам’ятати, пропонуючи чергову зміну.

          Сьогодні не лише католицький і протестантський світ, але й більшість православних Церков використовують Григоріанський календар для нерухомих свят, в тому числі для святкування Різдва. Старого календаря дотримуються Російська Православна Церква, Афон, Сербська Православна Церква, Єрусалимська Православна Церква, Грузинська Православна Церква та східно-християнська Україна, православна і греко-католицька.

          В діаспорі завжди було і є дуже важливо єднатися з Україною у святкуванні Різдва Христового – з рідними, друзями, українськими єпархіями, нашим Патріархом. Водночас культурно, психологічно, емоційно і духовно ми певним чином роз’єднані з тими християнами, що є поруч.

          Бувають випадки, коли новокалендарні парафії переходять на Юліанський календар, як сталося з церквою Сергія і Вакха в Римі та святої Варвари у Відні, що перейшли на Григоріанський календар раніше і повернулися на Юліанський з приїздом нової хвилі мігрантів з України, які хотіли продовжували святкувати за українським звичаєм.

          Питання зміни календаря, час до часу піднімають в Україні, особливо молоді люди. Звичайно, зараз під час війни та інших негараздів, коли українцям так потрібна єдність, питання зміни календаря не на часі. Проте потрібна здорова дискусія.

          У 2100 році Юліанський календар змусить нас змінити дату Різдва. В XXII столітті Різдво припадатиме на 8 січня – і ця дата ще на один день віддалятиме нас від астрономічної точності

          Паризька єпархія святого Володимира Великого Української Греко-Католицької Церкви робить обережні, але рішучі кроки у напрямку святкового єднання. У двох точках нашої єпархії, де вірні нашої Церкви закоренилися у місцевий ритм і побут – університетському Лювені (Бельгія) і французькому королівському містечку Санліс, де донька Ярослава Мудрого вповні увійшла в місцеві реалії, ставши дружиною короля – ми цього року святкуємо Різдво Христове за Григоріанським календарем. В Лювені парафія повністю переходить на цей календар для святкування нерухомих свят, зберігаючи старокалендарну пасхалію за прикладом греків, румун та інших православних. В Санлісі Різдво за новим стилем – це експеримент, бо парафія назагал дотримуватиметься старого календаря, – вл. Борис Ґудзяк

          За матеріалами: Міняти календар? Деякі міркування і конкретні кроки

          Фото: pp.ua

          Читай також

        • Отець Михайло Станчишин: «Нам вельми бракує глибокої зустрічі з Христом у Різдві»
        • Де ти шукаєш цей Дім хліба – Вифлеєм?
        • #НазустрічРіздву. День 40. 24 грудня. Пастирі, які стали «Ангелами»
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Коментарі

              • Тарасій    24.07.2020 о 18:52

                Про давнє православне сакральне і єзуїтські виверти…
                Чому дата 25 грудня недопустима для православних?
                Чому православні мають святкувати Різдво саме 7 січня?
                Що є сакральна основа давнього православного Різдва якої немає у католиків?
                Стаття “Коляда та Різдво – сакральна основа Православного календаря!” – 
                http://rodovid.rv.ua/kolyada-ta-rizdvo-sakralna-osnova-pravoslavnogo-kalendarya/

                • Марта    29.07.2020 о 16:32

                  Шановний Тарасію! По-перше, мова у статті йде про християнське світо, яке зі святами з Вашої статті має мало спільного. По-друге, цитую, Ваше “давнє Православне Різдво – Різдво Кола Нового Року, Коляда, народження Творцем нової Програми на новий рік (стається 7 січня)”. Що це за свято таке – “народження Творцем нової Програми”?? Як саме Ви визначаєте, що, по-перше, “Творець творить нову програму”, по друге – саме у цей день??.
                  По-третє, що це за особа така чи символ, Ясус-Янь? “За давніми православними даними Хрест Отця Господа (Ясус-Ясунь) народився зовсім у інший час, літній, і це добре підтверджує Біблія”. Якщо Ви розумієте, про що чи кого тут мова і де саме таке підтверджує Біблія?