У межах проєкту #СпоЖити молодь переконалася: «Екологія ― це також і про духовність»

Читай також

  • Віра зрушить гори (е)
  • Українська молодь демонструвала своє лідерство в Польщі у програмі «ГОРИ ЛІДЕРІВ»
  • «Жийте, а не животійте!» – отець Роман Демуш до молоді Донецького Екзархату
        • У межах проєкту #СпоЖити молодь переконалася: «Екологія ― це також і про духовність»

          «Дати речам нове життя, захищаючи тих, хто боронить наші життя» ― це чергова формаційна програма проєкту #СпоЖити від Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ програма для екоактивної молоді. Захід відбувався в Марійському духовному центрі «Зарваниця». Цей екологічний проєкт мав подвійну мету ― екопросвітництво та благородна справа на підтримку наших захисників зі Збройних сил України ― плетіння маскувальних сіток.

          ― Екологія ― це також і про духовність. Саме такого висновку дійшли учасники формаційної програми «Дати речам нове життя, захищаючи тих, хто боронить наші життя». Упродовж трьох днів молодь учасники здобували нові знання, які поглиблювати екологічну свідомість та підтримувати наших воїнів. Дуже цінно , що цю ініціативу реалізовували спільно Патріарша комісія у справах молоді УГКЦ, Kharkiv Zero Waste та Екобюро УГКЦ, ― розповів заступник голови Патріарша комісія у справах молоді УГК, координатор проєкту #СпоЖити отець Роман Демуш.

          Учасники просвіницьких екологічних лекцій від представниці Kharkiv Zero Waste Катерини Бебих розглянули локальні українські zero waste проєкти на прикладах ініціатив і практик інших країн: Італії, Словенії, Німеччини.

          Катерина Бебих підкреслила:

          ― Ідея zero waste полягає у відсутності марнування своїх ресурсів: речей, продуктів, часу, – підкреслює Катерина. Вміння оптимізувати свій простір та споживати ресурси усвідомлено у подальшому якісно відображатиметься на нашому житті. Важливо розуміти, що все починається з однієї людини і масштабується. Тому кожен може і має зробити крок на своєму рівні.

          Учасники програми мали нагоду обмінятися думками та ідеями про ймовірні стартапи, які би сприяли зменшенню кількості відходів та альтернатив, екологічно дружніх до середовища. Крім того, виокремили низку місцевих проблем та обговорили шляхи і кроки для їх вирішення. Отримані під час інтенсиву знання закріпили, пройшовши командою цікавий опитник на теми zero waste, переробки та циркулярної економіки.

          Також молодь дізналася, як правильно розділяти та сортувати відходи, ознайомилася з деталями та тонкощами процесу компостування вдома, та про модель і процеси дії циркулярної економіки.

          ― Екобюро УГКЦ делегувало молодих представників із різних архиєпархій, які будуть екологічними амбасадорами у своїх громадах. Важливо, щоб молодь усвідомлювала, що, дбаючи про наш спільний дім ми виявляємо турботу все те, що Господь передав людині. Відповідально споживаючи, відповідально зберігаючи, відповідально дбаючи про довкілля, ми приносимо славу для Бога Творця, а також зберігаємо все те, що Бог передав для майбутніх поколінь, ― додав отець Роман.

          Команда ековідповідального проєкту #СпоЖити також залучила до просвітницької програми вчителів 4-ї школи міста Тернополя ТЗОШ 4 ― Оксану Петкову та Оксану Климко, які завітали на захід із майстер-класом і пояснили особливості створенні маскувальних сіток: від вибору матеріалів та кольорів ― до специфіки й техніки плетіння. Упродовж програми молодь сплела дві зимові маскувальні сітки.

          Вражає те, що від початку повномасштабної війни на рахунку благодійниць та добродіїв 4-ї школи більш ніж 1000 сіток!

          Кожен учасник формаційної програми отримав zero waste сертифікат про участь та успішно набуті знання!

          Підготувала Наталія ПАВЛИШИН

           

          Читай також

        • Віра зрушить гори (е)
        • Українська молодь демонструвала своє лідерство в Польщі у програмі «ГОРИ ЛІДЕРІВ»
        • «Жийте, а не животійте!» – отець Роман Демуш до молоді Донецького Екзархату
          • Оціни

            How useful was this post?

            Click on a star to rate it!

            Average rating 0 / 5. Vote count: 0

            No votes so far! Be the first to rate this post.

               

              Про автора

              Журналіст "ДивенСвіт"